În ziua de 24 Octombrie 1945 a intrat în vigoare Carta Natiunilor Unite.
La mai puțin de două luni de la încheierea celui de Al Doilea Război Mondial, Organizația Națiunilor Unite a decis să ratifice carta care instituie un sistem de rezolvare pașnică a diferendelor internationale ce prezintă o anumită gravitate și a căror prelungire în timp pune în pericol pacea și securitatea internațională. Foto: Clădirea sediului Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York, căreia i s-a pus piatra de temelie la 24 Octombrie 1949 .
Dintre organele principale ale ONU sunt competente sa actioneze pentru solutionarea pasnica a diferendelor internationale: Consiliul de Securitate, Adunarea Generală și, în anumite condiții, Secretariatul General al Organizatiei. Ideea înființării Natiunilor Unite a apărut în august 1941, când presedintele american Franklin D. Roosevelt și premierul britanic Winston Churchill s-au întâlnit în Insulele Bermude pentru a-și stabili obiectivele postbelice.
Rezultatul discutiilor s-a concretizat în semnarea ”Cartei Atlantice”, în care erau precizate o serie de principii pentru mentinerea păcii și securității pe plan international.
Cele două state au recunoscut, printre altele, si dreptul la autodeterminare a popoarelor, precum si libertatea comertului mondial si cooperare economica, renuntarea la folosirea violenței și crearea unui sistem de securitate comun. La începutul anului 1942 a apărut pentru prima data numele “Natiunile Unite” într-o declaratie a Aliaților, prin care 26 de state se obligau să își continue lupta împotriva Axei.
Până la finalul războiului, alte 25 de state au aderat la Alianță. Cu ocazia unei reuniuni la Moscova, desfașurată în octombrie 1943, Marea Britanie, SUA, URSS și China au precizat că e necesară crearea unei organizatii internationale care să mentină pacea mondială. Un an mai târziu a început sa fie schițată Carta Natiunilor Unite, care va fi apoi elaborată cu ocazia Conferinței de la San Francisco din perioada aprilie-iunie 1945, în prezența reprezentantilor a 50 de state.
Imediat după ce aceasta a fost semnata, în 24 octombrie același an, aceasta a fost ratificată.
0 Comentarii