Web Analytics
scris marți, 24.11.2020

24 Noiembrie – Comemorarea lui Ion I.C. Brătianu

La 24 Noiembrie 1927 a încetat din viaţă Ion I. C. Brătianu, om politic, fost prim-ministru al României de 6 ori, cel de numele căruia se leagă Unirea cea Mare (1918), Constituţia României din 1923, introducerea votului universal, reforma agrară. Din 1909, până la moarte, a fost preşedinte al Partidului Național Liberal. Ion I.C. Brătianu s-a născut la 20 august 1864, la Vila Florica, Argeș, actualul muzeu Brătianu.

Citește și. Ziaristă din Piteşti, premiată la Londra împreună cu echipa Antenei 3

24 Noiembrie – Comemorarea lui Ion I.C. Brătianu

 A facut studii  la Paris, cum era moda vremii, venind de acolo cu o diplomă de inginer în 1895, dar, atras de politică, a devenit membru al Partidului Naţional Liberal, pentru ca în 1909 să fie ales preşedintele acestui partid, funcţie pe care a păstrat-o până la sfârşitul vieţii sale. Brătianu a fost conducătorul delegaţiei române la Conferinţa de Pace de la Versailles.

De-a lungul vremii, a fost ministru al lucrărilor publice, ministru al afacerilor străine, ministru de interne, ministru de război, preşedinte al Consiliului de Miniştri, deputat şi senator, a fost de asemenea  şi membru de onoare al Academiei Române.

Citește și  Procurorii îi cercetează pe poliţiştii din Câmpulung care i-au acoperit pe proxeneţi în „Cazul Daria”

A publicat o seamă de lucrări, printre care: “Chestia tramvaielor comunale”, “România şi Peninsula Balcanică”, “Situaţia internaţională a României. Expunere făcută la Adunarea Deputaţilor (16-17 decembrie 1919)”.

A murit   în condiţii suspecte.

Locul sau în fruntea PNL a fost luat de fratele său Vintilă Brătianu, de asemenea inginer.  

Distribuie!

1 Comentariu

  1. ” A murit în condiţii suspecte ” . De ce nu dezvoltati , sa stim si noi cin’ fu … „cremenalu’ ” ?!

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită