Web Analytics

23 Septembrie 1386: Începe domnia lui Mircea cel Bătrân în Ţara Românească

de | 23.09.2021 08:24 | Cultură, Actualitate

În ziua de 23 Septembrie 1386 începe domnia lui Mircea cel Bătrân în Ţara Românească.

În timpul domniei lui Mircea se pun bazele principalelor instituţii feudale ale statului, iar  Țara Românească  a ajuns la întinderea teritorială maximă din Evul Mediu.

Citește și: Prof.univ.dr. ȘTEFAN GĂITĂNARU – profesor emerit al Universității din Pitești

La 18 mai 1388 a inaugurat Mănăstirea Cozia, un complex monahal medieval, situat în orașul Călimănești, pe malul râului Olt. Este o ctitorie a domnului Mircea cel Bătrân. 

manastirea-cozia-calimanesti-caciulata-valcea

manastirea-cozia-calimanesti-caciulata-valcea

De asemenea, prima atestare documentară a municipiului Pitești datează din 20 mai 1388, când domnul Mircea cel Bătrân întărește Mănăstirea Cozia cu „o moară în hotarul Piteștilor”.

La 23 Septembrie 1403, Mircea cel Bătrân reînnoiește alianţa cu regele Poloniei, Wladyslaw al II-lea Jagello.

Citește și: Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung primește un răspuns simbolic de la Brașov. Va fi adusă la Câmpulung de o caravană cu trei Aro

 La 1406 Mircea își spunea : „Eu, întru Hristos Dumnezeu binecredincios și binecinstitor și de Hristos iubitor și autocrat, Io Mircea mare voievod și domn din mila lui Dumnezeu și cu darul lui Dumnezeu, stăpânind și domnind peste toată Țara Ungrovlahiei și a părților de peste munți, încă și către părțile tătărești și Amlașului și Făgărașului herțeg și domnitor al Banatului Severinului și pe amândouă părțile pe toată Podunavia, încă până la marea cea mare și stăpânitor al cetății Dârstorului”.

Marele domn a decedat  la 31 ianuarie 1418.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii