Web Analytics

23 ianuarie 1989. Prima zi fără comunism  a românilor

de | 23.12.2020 12:03 | Cultură, Actualitate, Dezvăluiri, Politica si Administratie

Ziua de 23 ianuarie 1989 a fost prima zi fără comunism  a românilor, după mai bine de 40 de ani.

În timpul nopții au fost atacate Televiziunea, clădirea Comitetului Central al PCR, Biblioteca Centrală Universitară, care a fost grav afectată de incendii, Ministerul Apărării Naționale.

 

Citește și:  Întors din morţi, Gheorghe Dinescu îşi spune povestea horror de pacient Covid

Zeci de romani și-au pierdut viața în București, la Aeroportul  Otopeni, precum și în restul țării. Peste 1.000 de persoane s-au jertfit pentru libertatea țării, România fiind singura țară din fostul bloc sovietic în care schimbarea regimului s-a făcut cu vărsare de sânge.

Ziarul „Scânteia Poporului”, ediția specială din ziua de sâmbătă, 23 Ianuarie 1989

     

     După 22 decembrie, evenimentele s-au succedat cu repeziciune. Ion Iliescu a prezentat la radio și televiziune o declarație a Consiliului Frontului Salvării Naționale (FSN),îin care a precizat că, pentru conducerea interimară a țării, prioritare au fost “acțiunile coordonate de lupta împotriva teroriștilor”. Tot prin intermediul presei s-au lansat o serie de zvonuri, astfel încât incertitudinea domnea pe întreg teritoriul țării.

Consiliul FSN l-a numit în funcția de ministru al apărării pe generalul-colonel Nicolae Militaru, asupra căruia  existau grave acuzații de spionaj în favoarea URSS. Granițele României au fost redeschise. Întreaga lume a putut să urmărească la televizor desfășurarea evenimentelor din România.

 

Citește și: Dosar penal pentru moartea suspectă a lui Viorel Bolovan, denunţătorul Cartelului de la Mărăcineni

   De asemenea, în aceeași zi au fost eliberați din închisori deținuții politici, printre care și cei câțiva ziariști din gruparea “României libere” (Petre Mihai Băcanu, Anton Uncu, Mihai Creangă) care, cu un an în urmă, protestaseră împotriva regimului.

Căderea regimului comunist a făcut posibilă restabilirea democrației și redobândirea tuturor libertăților și drepturilor de către români. 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii