Web Analytics
scris marți, 21.12.2021

21 Decembrie 1989: La București, Ceauşescu a convocat ultimul miting din comunism

21 Decembrie 1989: La București, Ceauşescu a convocat ultimul miting din comunism

În ziua de 21 Decembrie 1989, la București, Ceauşescu a convocat un mare miting în sprijinul poziției sale față de evenimentele de la Timișoara. Aflat în balconul C.C. al PCR, Nicolae Ceaușescu a început sa le vorbească muncitorilor adunati în piață.

Mitingul se transmitea în direct la radio și televiziune. La un moment dat, în timpul discursului lui Ceauşescu, din mulțime s-au auzit huiduieli și țipete, iar transmisiunea a fost întreruptă.

Citește și: La înmormântarea omului de afaceri Laurențiu Floroiu, fost preot, nu au bătut clopotele iar preoții nu i-au rostit numele

A fost reluată pentru scurtă vreme, timp în care românii au putut vedea cum soţii Ceauşescu încearcă cu disperare să tempereze mulțimea. Mitingul devenise deja unul anticomunist, iar oamenii strânşi în piaţă au rupt cordoanele forţelor de ordine.

Pe tot parcursul zilei, mulţi oameni, în general tineri, au manifestat împotriva regimului. În Piața Romană şi la Sala Dalles, forţele de represiune au operat arestări şi au deschis focul asupra mulţimii. 

Sute de persoane s-au regrupat la Universitate, unde au ridicat baricade, care în cursul nopţii au fost sparte cu tancurile, manifestanţii fiind împrăştiaţi ori arestaţi.

Distribuie!

0 Comentarii