Web Analytics

2017 – anul în care Sindicatul Automobile Dacia a taxat mai dur ca niciodată derapajele guvernanţilor

de | 7.12.2017 11:04 | Economie

12 01Cu singuranță cea mai mare organizație socială din România, Sindicatul Automobile Dacia (SAD) este nu doar o forță sindicală de care patronatul francez ține cont mai ceva decât de mersul economiei mondiale, ci și un excelent barometru al stării de spirit a celor care produc plus valoare în țara asta și mă refer aici la muncitorii din industria privată. Sub acest ultim aspect, SAD nu s-a sfiit niciodată să atragă atenția guvernelor României, organizând mari mitinguri de protest la Mioveni sau Pitești, atunci când aceste guverne, indiferent de culoarea lor politică, dar și opoziția politică, marcau derapaje de la normele democratice sau de la drepturile angajatului român. Anul 2017 pare, din acest punct de vedere, să fi fost unul aparte pentru cei de la Sindicatul Automobile Dacia, ieșirile la rampă ale liderilor acestei organizații la adresa guvernanților fiind mult mai dese și mai ascuțite decât în anii trecuți. Astfel, dacă în primele două luni ale anului sindicaliștii au fost angrenați în negocierea contractului colectiv de mună, de la mijlocul lui 2017 aceștia și-au menținut atenția asupra celor de la guvernare pe care i-au taxat de mai multe ori pe teme precum autostrada Pitești-Sibiu sau modificările la Codul Fiscal. Cum au evoluat „ostilitățile” și „declarațiile de dragoste” dintre SAD și guvernanți aflați în cele ce urmează. Cu mențiunea că anul s-a sfârșit încă.

Iunie: Nemulțumiri legate de autostrada Pitești-Sibiu

În luna iunie pe când Guvernul Grindeanu tocmai se pregătea să-și dea obștescul sfârșit, eutanasiat fiind de propriul partid, SAD lansa o primă șarjă legată de Pitești-Sibiu: „Suntem foarte nemulțumiți, nu doar noi sindicatul, ci toți angajații Dacia, de actuala guvernare care a promis cu surle și trâmbițe că va face autostrada Pitești-Sibiu și nu se ține de cuvânt. Vedem că se vorbește de Comarnic, de Craiova foarte mult și foarte puțin despre Pitești-Sibiu. Iar ceea ce se întâmplă acum la vârful puterii politice pune și mai mult în pericol acest proiect strategic, nu doar pentru Dacia, ci pentru toată țara”, declara pentru Jurnalul de Argeș Ion Iordache, viceliderul Sindicatului Automobile Dacia.

Iulie: Opoziția taxată pentru inițiative legate de legislația muncii

Mai mulți senatori liberali, printre care și senatorul argeșean Iani Popa, propuneau printr-un proiect de lege depus la Parlament ca românii să muncească doar 4 zile pe săptămână, nu 5, cum se întâmplă în prezent, iar programul zilnic să fie de 10 ore. Propunerea legislativă este semnată de Nicoară Marius-Petre – senator PNL; Popa Ion – senator PNL de Argeș; Stângă George-Cătălin – senator PNL și Toma Cătălin Dumitru – senator PNL  „Sindicatul Automobile Dacia din care fac eu parte este foarte îngrijorat de insistența cu care este susținută inițiativa legislativă a unor parlamentari liberali cu privire la mărirea duratei zilei de lucru la zece ore și adăugarea unei zile libere la sfârșit de săptămână. Ei întinează memoria celor care au fost uciși în lupta pentru legiferarea duratei unei zile de lucru de opt ore. Propunerea aceasta este fără precedent în Europa, în lume! Acești parlamentari au ajuns senatori din cauza ignoranței politice a muncitorilor din România, a poporului român!”, își manifesta indignarea viceliderul Ion Iordache.

August: Statul era acuzat că a părăsit cu totul angajaţii de la privat

Măririle spectaculose de salarii din sistemul bugetar n-a rămas netaxată de căptre sindicaliștii de la Dacia prin vocea viceliderului Ion Iordache: „Sunt de acord cu orice mărire salarială, ca sindicalist nici n-aș putea avea o altă poziție, cred că e un gest firesc din partea mea să fiu de acord și să susțin orice mărire salarială. Există însă o problemă. Noi, de exemplu, de fiecare dată când am negociat măriri salariale, și am negociat majorări de la 200 până la 800 de lei, am avut toate datele firmei și, ca atare, nu am negociat în sensul de a specula sensibilitățile companiei, ci am făcut-o în cunoștință de cauză și în așa fel încât să obținem maximum posibil pentru oamenii noștri, însă fără a duce firma într-o situație complicată. Așa ar trebui să se procedeze și la stat, majorările salariale să se facă fără a afecta bunul mers al lucrurilor. Dar, repet, orice mărire salarială, în orice domeniu, e binevenită. Cât despre angajații din privat, de aceștia statul a uitat de mult, i-a părăsit cu totul de multă vreme, aceștia nu mai sunt decât o oaie de tuns și atât”.

Octombrie: Prefectura pichetată ca protest față de modificările la Codul Fiscal

Pe 23 octombrie, toate prefecturile din țară au fost pichetate de mii de oameni, în semn de protest față de trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Acțiunile au făcut parte dintr-un program al BNS. La Pitești, în fața Prefecturii Argeș au venit aproximativ 250 de membri ai Sindicatului Automobile Dacia.
„Ne-au scos în piaţă incompetenţa guvernării PSD – ALDE, ne-a scos în piaţă minciuna. Principala solicitare a noastră este să nu mai mintă. Am ieșit în piaţă să spunem că nu acceptăm să fim minţiţi. Al doilea lucru, lipsa contractului de muncă la nivel de ramură şi, nu în ultimul rând, autostrada Sibiu – Piteşti care în curând veţi vedea ce consecinţe are în numărul de locuri de muncă”, declara  preşedintele Sindicatului Automobile Dacia (SAD), Nicolae Pavelescu.

Noiembrie: Miting anti-guvernamental cu mii de oameni la Mioveni

Între 6.000 și 8.000 de oameni. La atât a fost evaluată participarea la mitingul organizat pe 7 noiembrie de Sindicatul Automobile în semn de protest față de neîncheierea Contractelor Colective de Muncă la nivel de ramură, faţă de întârzierile la demararea lucrărilor la Autostrada Piteşti-Sibiu, dar, mai ales, față de anunțata măsură a trecerii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Indignare și revoltă. „Trecerea taxelor sociale de la angajator, la angajat duce la deresponsabilizarea statului. Nu putem fi de acord pentru că împingeți țara în haos, în dezastru! Sistemul de învăţământ și sistemul de sănătate sunt în suferință, cu servicii de slabă calitate din cauza guvernelor din ultimii 27 de ani. Nu suntem de acord cu scăderea salariului net al salariaților. Propunerea Guvernului de a obliga angajatul să plătească taxe de 45% din salariu față de 32,5% nu e corectă”, declara  Marin Anghel, vicelider Sindicatul Automobile Dacia.

Premierul ataca Dacia, sindicaliștii contratacau dur

12 02Premierul Mihai Tudose a atacat voalat compania Dacia pe 8 noiembrie, în cadrul ședinței de Guvern, spunând că sindicaliștii care au protestat cu o zi înainte la Mioveni cer autostrăzi, în timp ce firma la care lucrează externalizează profitul. „Am apreciat, cu ghilimelele de rigoare, un protest al unor români susținuți de conducere, care doreau autostrăzi, compania externalizând profitul – superb. Nu mai merge”, a declarat premierul Mihai Tudose.
„Ne-am săturat de acest guvern. Nu am crezut că în România anului 2017 voi spune că avem un Guvern comparabil cu al lui Ceaușescu, din care făceau parte oameni precum Dăscălescu”, a spus în acest context Nicolae Pavelescu, liderul SAD.
„Primul ministru nu știe ce vorbește, nu cunoaște trecutul nostru, dar, dacă vrea, îi stăm la dispoziție și-l ajutăm să-l afle, îl învățăm să cunoască istoria noastră de după 1990 ca să știe și domnia sa cum am muncit noi ca să aducem o multinațională de anvergura Renault să lucreze și pentru oamenii din România”, spunea legat de același subiect viceliderul Ion Iordache.

Guvernanții sunt numiți pungași de ultima speță

La finele lui noiembrie în centrul Piteștiului avea loc un protest legat de transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, protest  la care au participat și sindicaliști de la Dacia împreună cu liderii lor. „Este împotriva tuturor salariaților din privat dar în principal împotriva muncitorilor din industria privată în special. Vedeți? Și dumneavoastră folosiți acest termen, de revoluție fiscală, cuvântul revoluție îi dă așa o conotație de stânga dar toată această mișcare este una de extremă dreapta, este cea mai de dreapta măsură fiscală care se putea lua. O măsură de extremă dreapta luată de un guvern hoț. Faptul că au transferat aceste contribuții prin ordonanță de urgență ne demonstrează, de fapt, comportamentul de pungași al celor care asigură acum guvernarea, niște pungași de ultima speță. Cei care ne guvernează acum, vă rog să consemnați asta, sunt niște pungași de ultima speță! Până acum efortul fiscal al unui angajat din România era de 32% din salariul brut, după aceste modificări acest efort va crește la 45%. E o creștere importantă, nu? Dacă angajatorii vor face corect trecerea contribuțiilor de la ei la angajat, atunci în mod real salariul fiecărui muncitor din România va scădea cu minimum 12% după calculele noastre”, avertiza Iordache.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii