Web Analytics

2016, un an plin pentru ADI SERVSAL ARGEŞ: zeci de proiecte şi acţiuni de mediu

de | 28.12.2016 12:11 | Politica si Administratie

Cine este și ce face A.D.I. Servsal Argeș 

– Administrează patrimoniul delegat de U.A.T.-uri
– Monitorizează contractele de delegare pe întreaga durată a acestora
– Face propuneri și oferă soluții pentru optimizarea sistemului
– Urmărește atingerea parametrilor și indicatorilor proiectului „Managementul integrat al deșeurilor în județul Argeș“
– Elaborează strategii, finanțează direct sau prin parteneriate și dezvoltă sistemul de management integrat al deșeurilor solide.
– Realizează campanii de informare publică și proiecte complementare
– Încheie parteneriate cu factorii interesați
– Atrage surse de finanțare complementare proiectului

Educația, o prioritate. Proiecte derulate în parteneriat cu școlile din Argeș

– Concursul „Școala Reciclării”, adresat tuturor elevilor din clasele 1-4
– Parteneriate cu toate școlile din Pitești – peste 600 de elevi implicaţi
– EcoAtitudine – proiect național unde s-au înscris mai multe școli din Argeș iar ADI Servsal a fost partener.
– ADI SERVSAL a susținut, ca în fiecare an, „Săptămâna Altfel“.
Mulțumim copiilor care au înţeles că trebuie să facă lucrurile „altfel” pentru ca lumea în care trăim să fie mai frumoasă!

Compostul – „soluția din grădina ta”

În 2016 am continuat proiectele derulate în parteneriat cu Primăriile locale. În luna mai am început distribuirea către gospodăriile personale din judeţ a compostoarelor achiziţionate prin proiectul „Managementul integrat al deşeurilor”. „Locuieşti în Argeş, stai la casă şi vrei o grădină de vis? Fă-ţi propriul îngrăşământ natural! Noi îţi dăm gratis un compostor. Dacă stai la casă şi vrei un astfel de dispozitiv, doar cere-l! Poţi trimite un mail la servsalarges@yahoo.com” a fost oferta noastră. Am onorat peste 38.438 de cereri (compostoare din plastic și lemn) și peste 7000 tone deșeuri au fost astfel deviate de la depozitare. Și continuăm!

Operațiunea „Sacul pentru reciclabil“

Proiectul a vizat informarea cetățenilor din mediul rural și urban asupra colectării separate a deșeurilor reciclabile. Am împărțit saci pentru aceste deșeuri și am oferit flyere cu informații privind modul de selectare și graficul de colectare separată a deșeurilor pentru cele 32 localități implicate în această acțiune.

Finalizarea Licitației pentru desemnarea operatorului de salubritate – etapa a II-a și închiderea proiectului privind „Managementul integrat al deșeurilor în județul Argeș“

La sfârșitul lunii iunie a fost semnat, între ADI SERVSAL Argeș și SC FINANCIAR URBAN SA, contractul de delegare pentru activitatea de colectare și transport deșeuri municipale din zona de sud din care fac parte oraşul Costești și comunele Suseni, Rociu, Teiu, Negrași, Mozăceni, Slobozia, Ștefan cel Mare, Popești, Râca, Izvoru, Miroși, Căldăraru, Ungheni, Buzoești, Lunca Corbului,  Stolnici, Hârsești și Bârla.
Pentru zona de nord-vest a fost delegată activitatea de administrare a stației de transfer și colectare a deșeurilor municipale pentru Municipiul Curtea de Argeș și comunele Valea Iașului, Mușetești, Brăduleț, Pietroșani, Domnești, Corbi, Nucșoara, Arefu, Corbeni, Albeștii de Argeș, Cicănești, Valea Danului, Sălătrucu, Șuici, Cepari, Tigveni, Poienarii de Argeș, Ciofrângeni și Băiculești.
Aceasta a reprezentat ultima activitate din cadrul proiectului privind „Managementul integrat al deșeurilor în județul Argeș“. Astfel, județul nostru devine cel de al IV-lea din ţară care are acoperit, în proporție de 100%, serviciul de colectare şi transport, potrivit tuturor normelor europene. Costurile serviciului, obținute în urma licitației, sunt mai mici decât cele practicate anterior!!!

Proiectul de management integrat al deșeurilor implementat operaţional de ADI SERVSAL ARGEȘ – model de bună practică pentru întreaga țară

Cristiana Paşca-Palmer, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a efectuat o vizită de lucru în Argeș în luna august. Aceasta a participat la o prezentare a proiectului „Managementul Integrat al Deșeurilor în Argeș”, care a avut loc la depozitul de deșeuri de la Albota.
Ministrul Mediului a ales să discute cu echipa din Argeş datorită rezultatelor de până acum şi succesului obţinut în derularea şi implementarea proiectului nostru. Au fost prezentate realizările, dar şi problemele cu care ne confruntăm în această perioadă de implementare operaţională.
Chiar dacă suntem într-o situaţie favorabilă, în comparație cu alte județe mai avem mult de muncă și perioada 2017-2019 este definitorie pentru atingerea unor indicatori în operare pentru întreg sistemul de gestionarea deșeurilor.
– Selectarea și reciclarea a peste 50% din deșeurile reciclabile din deșeurile generate în Argeș
– Devierea de la depozitare a 60% din deșeurile biodegradabile prin compostare industrială sau individuală.
– Colectarea separată a deșeurilor periculoase din deșeurile municipale (baterii, corpuri de iluminat, electrice și electrocasnice)
Pentru aceasta este nevoie să dezvoltăm și să completăm infrastructura de tratare a deșeurilor, în special la depozitul ecologic, dar și în stațiile de transfer, să alocăm un compostor pentru fiecare gospodărie din Argeș, să creștem gradul de educație al populației și să ne bucurăm împreună de un județ în care apa, aerul și solul sunt mai curate.
În acest sens, pentru Stația de transfer din Câmpulung și Curtea de Argeș a fost achiziționat un echipament mobil pentru sortarea mecanică a deșeurilor.

Acţiune, educaţie, comunicare, voluntariat. Tabăra Media și tabăra Ecovoluntarilor

Aceasta a fost, în câteva cuvinte, esenţa tradiționalelor Tabere Media și a Ecovoluntarilor organizate la începutul lunii septembrie la Bughea de Sus. Evenimentul a început cu o acţiune de distribuire de saci pentru deşeurile reciclabile şi pliante de informare. Cetăţenii din comună au primit sfaturi privind importanţa selectării la sursă a deşeurilor reciclabile precum plasticul, hârtia şi metalul, dar şi a devierii de la depozitare a deşeurilor biodegradabile din gospodărie. Tabăra Media, ajunsă la a patra ediție, a reprezentat un seminar de informare în care jurnaliştii publicaţiilor argeşene au fost puşi la curent cu stadiul proiectului „Managementul integrat al deşeurilor solide” dar şi cu ultimele modificări legislative în domeniu.

Let’s do it România! şi ADI SERVSAL ARGEŞ – curăţenie pe Transfăgărăşan. 300 de saci de gunoi aruncat la întâmplare, adunaţi de Ecovoluntari

Pe 24 septembrie, ADI SERVSAL Argeş şi voluntarii săi s-au raliat campaniei de curăţenie generală „Let’s Do It, Romania“. Aşa cum se întâmplă de trei ani încoace, Ecovoluntarii din INGMED şi ZIMBRUL CARPATIN au luat la pas Transfăgărăşanul şi au adunat peste 300 de saci de gunoi lăsat pe marginea drumului, pe malul apei sau în pădure de turiştii certaţi cu bunul simţ şi respectul pentru mediu.
„Pentru noi, a curăţa Transfăgărăşanul la sfârşitul sezonului estival a devenit deja o tradiţie. Ne dorim întotdeauna să redăm muntele toamnei aşa cum merită, curat! Din păcate, şi anul acesta am scos foarte multe deşeuri care nu ar fi avut ce căuta în natură. Îmbucurător este însă faptul că, an de an, cantitatea s-a redus, deci unii dintre turiştii care au urcat pe acest minunat traseu au început să se gândească şi la obligaţiile lor faţă de munte. Dacă în 2014, la prima ediţie a acestei campanii de curăţare am scos peste 700 de saci de gunoi, acum am adunat mult mai puţin. Deşi nu e rolul nostru să facem curăţenie, noi vrem, prin aceste acţiuni, mai mult să tragem un semnal de alarmă. Nu pot decât să le mulţumesc celor ce înţeleg să fie responsabili şi, mai ales, ecovoluntarilor noştri care răspund mereu PREZENT la astfel de acţiuni. Au fost mereu pe Transfăgărăşan, au fost şi anul trecut la ARGEŞUL CURAT, când am încercat să eliberăm toate albiile de râu din judeţ de PET-uri, plastic şi alte resturi care nu au ce căuta pe o apă curgătoare”, spune Gabriel Moiceanu, directorul executiv ADI SERVSAL Argeş.

Marşul iRESPONSABILITĂŢII 

„Locul deșeurilor NU este pe stradă sau în parcuri! Dacă și tu simți că-ți pasă, hai la marș, nu sta în casă! Pe 9 octombrie, alătură-te marșului nostru și vom face pașii necesari spre RESPONSABILIZARE! Pentru că ne dorim un oraș SuperCurat, cu piteșteni SuperResponsabili!” Aceasta a fost motivaţia pentru organizarea, pe 9 octombrie, a Marşului iRESPONSABILITĂŢII. O acţiune menită să sporească conştientizarea publică în ce priveşte gestionarea corectă a deşeurilor şi responsabilitatea ce revine fiecăruia dintre noi.
Acţiunea a adunat peste 500 de participanţi. Au fost prezenţi, ca de fiecare dată la acţiunile ADI SERVSAL Argeş, zeci de ecovoluntari, membrii ai ONG-urilor „Zimbrul carpatin” şi INGMED – asociaţia studenţilor la Ingineria Mediului Piteşti, elevi din şcolile piteştene, însoţiţi de profesorii lor, dar şi membrii ai societăţii civile piteştene: notari, avocaţi, profesori, jurnalişti, veniţi special pentru a susţine această cauză.

Câștigători! Am ,,colectat” cel mai important premiu

În decembrie, la Gala Revistei Infomediu Europa au fost premiați principalii factori implicaţi în protecţia mediului pe parcursul anului 2016.
Marele premiu al Galei a fost acordat echipei de la ADI Servsal Argeş, pentru implicare în proiectul EcoAtitudine și în special pentru diseminarea informațiilor, înființarea și dezvoltarea Federaţiei Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară din România.
Pentru acţiunile de informare și conștientizare publică derulate în Argeș am fost nominalizați la Gala ,,10 pentru Argeș”.
Ne bucurăm pentru această reuşită şi dorim să vă mulţumim vouă, tuturor celor care ne urmăriţi activitatea şi ne susţineţi, cât şi voluntarilor a căror activitate ne completează.

#Colectăm # Selectăm # Reciclăm şi încercăm să facem lumea mai frumoasă, în fiecare zi!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii