20 Mai 1914. S-a născut Corneliu Coposu, om politic român

de | 20.05.2020 08:40 | Actualitate, Home

20 Mai 1914. S-a născut Corneliu Coposu, om politic român,  președinte al Partidului Național Țărănesc creștin-democrat, după anul 1990. 

      Corneliu Coposu s-a născut la Bobota, în județul Sălaj, din Transilvania, și a decedat la 11 noiembrie 1995 la București. Supranumit „Seniorul”, a fost indiscutabil liderul politic al opoziției din România postcomunistă. Absolvent de drept și ziarist, om de încredere al liderului național- țărănist Iuliu Maniu, Coposu a fost membru al Partidului Național Țărănesc până la interzicerea acestuia de către comuniști în 1947, iar ulterior a fost deținut politic în condiții foarte aspre timp de 17 ani, în faza stalinistă a regimului comunist din România.  

     După cum povestea ”Seniorul”, Iuliu Maniu l-a luat șef de cabinet de pe vremea cînd era student, în 1930, ”apoi am ajuns director de cabinet. Între 1937 și pînă la arestare, am fost secretar politic al lui Maniu și, aș putea spune, umbra lui, pentru că nu m-am despărțit niciodată de el, n-am lipsit de la nicio activitate desfășurată de el în perioada aceasta și aș putea afirma că am fost persoana cea mai apropiată de Maniu vreme de zece ani de zile”.

      După Revoluția din 1989 a reîntemeiat oficial PNȚ sub numele de Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat și a fost președinte al PNȚCD-ului între anii 1990 și 1995.

În această calitate, a fondat Convenția Democrată Română (CDR), al cărei prim președinte a fostpână la decesul din 1995. Există supoziția că tocmai datorită decesului „Seniorului”, în anul 1996 CDR a câștigat alegerile parlamentare și prezidențiale (Emil Constantinescu) din România.

A fost ales senator în Parlamentul României în 1992. 

 

 

Distribuie!

Articol scris de Cristian Vasile

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

Acest articol este despre: Corneliu Coposu,PNT-cd

Ultimele articole

Furt de lemne la Berevoești și Hârtiești
Furt de lemne la Berevoești și Hârtiești

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Schitu Golești au acționat pentru prevenirea delictelor silvice pe raza de competență, ocazie cu care au depistat un bărbat de 29 de ani, din Bughea de Sus, care conducea o autoutilitară cu care transporta material...

Percheziția DNA la deputatul Adrian Miuțescu a fost aprobată
Percheziția DNA la deputatul Adrian Miuțescu a fost aprobată

Comisia juridică a Deputaților a aprobat, joi, un raport favorabil privind cererea DNA Pitești de încuviințare a percheziției informatice la deputatul Adrian Miutescu. Solicitarea procurorilor DNA trebuie aprobată și de plenul Camerei Deputaților. Pe 24 noiembrie, DNA...