2 Decembrie 1950: Pianistul român Dinu Lipatti s-a stins din viață la vârsta de 33 de ani

de | 2.12.2021 11:23 | Actualitate, Cultura, Home

În ziua de 2 Decembrie 1950, pianistul român Dinu Lipatti s-a stins din viață la vârsta hristică de 33 de ani. Nâscut în București, pe 19 martie 1917, Lipatti a crescut într-o familie cu tradiție muzicală, părinții săi cântând la vioară și pian. În plus, Dinu Lipatti l-a avut ca naș de botez pe celebrul violonist George Enescu.

Citește și: 2 Decembrie 1918: Primul Guvern român al Transilvaniei și Banatului după decretarea Unirii.

A studiat pianul încă din copilărie cu profesoara Florica Muzicescu, după care a urmat cursurile Conservatorului din București. A plecat apoi la Paris unde și-a continuat pregătirea la Școala Națională de Muzică, pentru ca în 1936 să își înceapă cariera, iar finalul celui de-al Doilea Război Mondial să îl prindă la Geneva ca profesor de pian la Conservator.

A susținut numeroase recitaluri în Europa, culegând aplauze și aprecieri. Din nefericire, în urma unui control medical s-a depistat că pianistul suferea de leucemie. În ciuda tratamentelor, starea sanătății sale s-a înrăutățit din zi în zi.

Citește și: Steagul Regal al României Mari, exponatul lunii la Muzeul Județean Argeș

Cu toate că se simțea rău, Dinu Lipatti a avut puterea să susțină pe 16 septembrie 1950 un concert de pian, ultimul din viața sa, în localitatea franceză Besancon. La două luni după acest eveniment, pianistul a încetat din viață. A avut o carieră scurtă dar valoroasă.

Trebuie menționat că Liceul de Artă din municipiul Pitești poartă numele lui Dinu Lipatti, marele pianist care s-a stins din viață la vârsta hristică.

Acest articol este despre: pianistul Dinu Lipatti,varsta hristica

Distribuie!

Articol scris de Cristian Vasile

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Acum! Incendiu puternic la o casă din Argeș
Acum! Incendiu puternic la o casă din Argeș

Un incendiu puternic a izbcunit în urmă cu puțin timp la o casă din comuna Valea Mare Pravăț. Incendiul s-a manifestat la acoperișul locuinței si la o camera de centrală. Pentru alimentarea cu apă, la locul interventiei se depladează încă o autospecială de stingere cu...

Spitalul Câmpulung e blocat și de Ministerul Sănătății
Spitalul Câmpulung e blocat și de Ministerul Sănătății

La Municipalul câmpulungean nu se mai poate face nicio operație sau altă procedură medicală care presupune anestezie, după ce unul dintre medicii de Terapie Intensivă a fost detașat forțat la Județean, iar celălalt a intrat în izolare, având și ceva probleme de...