Web Analytics

1947, Operațiunea Tămădău. Distrugerea Partidului Național Țărănesc de comuniști

de | 14.07.2020 10:09 | Cultură, Actualitate

        În 14 iulie 1947, un grup de zece conducători ai Partidului Național Ţărănesc, în frunte cu Ion Mihalache (vicepreşedinte), Nicolae Penescu (secretar general) şi Nicolae Carandino (director la ziarul “Dreptatea”), a fost arestat pe aeroportul din Tămădău, la 46 de km de Bucureşti, sub acuzaţia de “tentativa de fugă într-o ţară străină”. În legătură cu „Operațiunea Tămădău” există acuzația că totul a fost o diversiune cu care comuniștii din România au fost la curent în toate etapele, de la idee până la arestarea de pe aeroport.

  tamadau

În fotografie: Reconstituire în fața avionului: Nicolae Carandino, Lili Carandino, Ilie Lazăr, Gheorghe Popescu, Constantin Gafencu, Dumitru Borcea, Ion Mihalache, Eugen Borcea, Fulvia Penescu, Nicolae Penescu (fotografie realizată de Corpul Detectivilor).

            Au urmat un comunicat de presă, comentarii și declarații pline de invective și răutăți adresate celor reținuți, urmate foarte curând de hotărârea guvernului, aprobată automat de Camera Deputaților, de a scoate în afara legii Partidul Național Țărănesc.

           Aproape toți fruntașii partidului au fost arestați în Capitală, în timp ce în alte centre urmărirea liderilor locali începuse mai demult.

          A urmat, între 29 octombrie și 11 noiembrie, „procesul” lui Iuliu Maniu, Ion Mihalache și al altor coinculpați acuzați de activitate “trădătoare și conspirativă”, sprijinită de “cercurile imperialiste din Statele Unite ale Americii și Marea Britanie”, și menită să pregătească “răsturnarea prin violență a Guvernului democratic instaurat legal”.

           Actul de acuzare mai susținea că Partidul Național Țărănesc “poartă răspunderea directă pentru instaurarea dictaturii fasciste a lui Ion Antonescu și pentru intrarea în razboiul criminal hitlerist împotriva Uniunii Sovietice”.

          De asemenea, pentru “asasinatele din Piața Palatului, de la 24 februarie 1945″ și din 8 noiembrie 1945, pentru constituirea unor organizații clandestine subversive, în vederea “răsturnării puterii de stat legale”.

         “Operatiunea Tămădău” a reprezentat, în România, intrarea în faza finală pentru instaurarea oficială a “democrației populare”, după tipare sovietice.

           Condamnarea liderilor ţărănişti Iuliu Maniu și Ion Mihalache la temniţă grea, pe viaţă, a dus la moartea lor în închisoare.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii