Web Analytics

19 Mai 1952. S-a înființat Institutul de Geriatrie din București „Ana Aslan”

de | 19.05.2020 10:16 | Cultură, Actualitate

Primul din lume, Institutul de Gerontologie și Geriatrie, a fost fondat  prin Hotarâre a Consiliului de Miniștri și a devenit Institut Național în 1974, iar în anul 1992, i s-a atribuit numele de „Ana Aslan”.

Institutul a fost condus de academicianul român Ana Aslan intre anii  1958-1988, când aceasta a decedat.

În 1964 presedintele OMS l-a propus ca model de Institut de geriatrie pentru toată lumea, inclusiv pentru țările dezvoltate.

În anul 1974 Institutul se extinde cu o secție clinică nouă, remarcabilă prin confortul interior și spațiile largi, situată într-un decor natural deosebit, pe o suprafață de 33 ha la Otopeni. 

Primul medicament creat anume să întârzie procesul de îmbatrânire a fost elaborat între anii 1946 și 1956, de Prof. Dr. Ana Aslan și școala sa, după numeroase cercetări clinice și experimentale. Rezultatele acestui studiu fac obiectul lucrării „Novocaina – factor eutrofic și întineritor” publicată împreuna cu Prof. C. I. Parhon în 1955.

Un an mai târziu, în 1956, Gerovitalul este prezentat pentru prima dată lumii medicale internaționale la Congresul „Therapiewoche” de la Karlsruhe și apoi la Congresul European de Gerontologie de la Basel.

Numeroase distincții internaționale – Meritto della re­publica Italiana, Cavaler al noii Europe – Italia, Ca­va­ler al Ordinului de Malta – Franța, Comandor al Or­di­nului Orange Nassau – Olanda, dama di Collare del San­to Graal – Franța, Citizenship Internațional Award – Fi­lipine, premiul și Medalia Léon Bernard, decernate de OMS pentru contribuții excepționale în domeniul me­dicinii sociale și geriatriei, premiul Fundației Franzheim Buckminster Fuller Synergy Trust – dis­tincție acordată pentru activitatea științifică în serviciul sănătății publice – sunt numai câteva dintre recu­noaș­terile internaționale ale unei activități prodigioase pu­se în slujba sănătății.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Ana Aslan – ceva deosebit : creiere, bun simt, omul/om !