Web Analytics

18 Octombrie 1867, SUA  au preluat regiunea Alaska de la Rusia, cu aportul românului George Pomutz

de | 18.10.2021 09:54 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

În ziua de 18 Octombrie 1867, SUA  au preluat regiunea Alaska de la Rusia, cu aportul decisiv al românului George Pomutz, faptă pentru care a fost avansat la gradul de general. 

Primul contact al europenilor cu Alaska a avut loc în 1741, când Vitus Bering a condus o expediție a marinei ruse la bordul navei „Sf. Petru”. După ce echipajul s-a întors în Rusia cu blănuri de vidră, blănuri care au fost considerate a fi cele mai bune blănuri din lume, mici asociații de blănari au pornit spre țărmurile Siberiei și spre insulele Aleutine.

Citește și:  Povestea preotului care i-a pictat şi dăruit Regelui Mihai icoana ”Dulcei Sărutări”

Prima așezare permanentă a europenilor a fost fondată în 1784, iar Compania ruso-americană a pus în aplicare un program de colonizare în primii ani ai secolului al XIX-lea.

Orașul New Archangel de pe Insula Kodiak a fost prima capitală a Alaskăi, care s-a mutat apoi, pentru un secol, la Sitka. Rușii nu au colonizat complet Alaska, regiunea nefiind foarte profitabilă.

Românul George Pomutz, fost colonel în armata SUA, consilier la Ambasada SUA din Petersburg, a devenit eroul acelor vremuri în America, după ce a avut un rol important, alături de William H. Seward, secretarul de stat al SUA, în reușita  negocierilor cu Rusia  privind vânzarea Alaskăi către Statele Unite. Pe atunci, acest teritoriu era una dintre cele mai sărace gubernii rusești, iar administrația țaristă a acceptat să o vândă Statelor Unite pentru modesta sumă de 7,2 milioane de dolari. Pomutz a  fost ridicat la rangul de general.

Citește și: Firma fostului primar de la Corbi, în ancheta Recorder / Virgil Baciu a pus cupru aurit de 3,2 milioane euro pe acoperişul Catedralei Mântuirii Neamului

 Alaska a fost guvernată de armată mulți ani și a fost, neoficial, teritoriu al Statelor Unite după 1884.

 Această zi este sărbătorită anual în  Statele Unite ale Americii ca Ziua Alaskăi.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii