Web Analytics
scris marți, 18.06.2024

18 Iunie 2006: A murit Gică Petrescu, celebru solist român de muzică ușoară și lăutarească 

În ziua de 18 iunie 2006 a decedat popularul solist român de muzică usoara și lăutarească, Gică Petrescu. Gică Petrescu (n. 2 aprilie 1915, București, România – d. 18 iunie 2006, București, România) a fost un cântăreț și compozitor român de muzică ușoară, de petrecere și populară. De-a lungul a peste șapte decenii de activitate și-a constituit un repertoriu muzical remarcabil prin bogăție și diversitate (un adevărat record de peste 1500 de melodii cântate, unele dintre acestea fiind compoziții proprii). A fost foarte cunoscut, apreciat și popular în România secolului XX. 

18 Iunie 2006: A murit Gică Petrescu, celebru solist român de muzică ușoară și lăutarească 

Gică Petrescu a făcut doi ani la Facultatea de Drept, dar a părăsit studiile juridice în favoarea muzicii. Decât să ajungi un avocățel mediocru, mai bine apucă-te serios de muzică. E nevoie de un strop de talent, n-o să-l înveți la seminar, în nicio facultate. Cultivă-l și folosește-te de el! ~ l-a sfătuit tatăl său.

În 1953 cu ocazia „Festivalului Internațional al Tineretului” de la București, la Teatrul Savoy, a avut loc „Concertul popoarelor”. Gică Petrescu a cântat, cu mare succes, melodii în câteva limbi străine (multe din repertoriul lui Yves Montand, cunoscut șansonetist și actor francez).

În 1965-1967 Gică Petrescu a avut cel mai important turneu – două luni în Franța la Paris (1965), pe scena celebrului music-hall Olympia, alături de Stela Popescu și Mircea Crișan. Au urmat turnee în Israel, alături de Florin Piersic, Doina Badea, spectacole luate „cu asalt” de numerosul public provenit din România. A lansat noi șlagăre pe scena „Festivalului de Muzică Ușoară de la Mamaia”, timp de mai multe ediții.

Viața cântărețului Gică Petrescu a constituit și subiectul unui film, ”Muzica e viața mea”, singurul în care maestrul a jucat. El se numără printre puținii interpreți din lume care și-au imprimat muzica începând de la discuri de patefon, de pick-up (LP-uri, single-uri), apoi casete până la CD-uri.

De-a lungul prodigioasei sale cariere artistice, Gică Petrescu a susținut spectacole la celebre restaurante și teatre de revistă ale Bucureștiului și a cântat în fața unor personalități precum regele Mihai I al României sau Louis Armstrong (cunoscut interpret american de jazz).

Radiodifuziunea Română i-a decernat în anul 2001 premiul “Interpretul care a dus muzica românească în mileniul III”. 

În 2003 a primit la Palatul Cotroceni „Steaua României în grad de cavaler”, distincție înmânată de Ion Iliescu, președintele în exercițiu al României.

În 2006, Marius Tucă i-a dedicat în Jurnalul Național (februarie) o Ediție de colecție, realizată de Dana Andronie. Un demers jurnalistic care conturează, în premieră, viața și cariera lui Petrescu, cu mărturii ale prietenilor și colaboratorilor, fotografii, afișe.

Citește și:

Duminică, 18 iunie 2006, ora 18:00, în cadrul galei „Premiile muzicale Radio România Actualități” a fost programat și un premiu special („Cântecul e viața mea”), dedicat lui Gică Petrescu. Cântărețul a murit chiar în dimineața aceleiași zile. 

Corpul său neînsuflețit a fost depus pe catafalcul aflat, pentru trei ore, în foaierul Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române, unde sute de oameni au venit pentru a-i aduce un ultim omagiu, iar ulterior a fost dus la capela din Cimitirul Bellu, unde a și fost înmormântat.

Sursa: Wikipedia

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită