Web Analytics

17 Iunie 1925: S-a stins din viață inginerul român Anghel Saligny, Președinte al Academiei Române

de | 17.06.2022 08:22 | Actualitate, Cultură

În ziua de 17 iunie 1925 s-a stins din viață inginerul român Anghel Saligny, realizatorul sistemului de poduri de la Cernavodă, cel mai lung pod din Europa și al treilea din lume la acea dată. S-a născut în 19 aprilie 1854 la Șerbănești, în județul Galați.

Citește și: A treia oară a fost cu noroc pentru Beny Păcănele! Da pentru mall, nu pentru blocuri în parcarea de la Hotel Muntenia!

A studiat la Focșani, iar apoi în Germania. A urmat Astronomia la Universitatea din Berlin, apoi Școala Tehnică Superioară din Charlottenburg.

Pe timpul șederii în Germania a lucrat la execuția mai multor proiecte, pentru ca la revenirea în țară să fie numit inginer în cadrul  Serviciului de poduri și șosele.

A lucrat la construcția căii ferate Ploiești – Predeal, Adjud-Târgu Ocna și Bârlad-Vaslui. În perioada 1884-1889, a fost implicat în construcția de docuri și antrepozite în Brăila și Galați.

De numele lui se leagă și construcția primelor silozuri. Tot în această perioadă a fost insarcinat sa se ocupe de Serviciul studiilor liniilor Fetesti-Cernavoda.

Citește și: Clasa politică, din care a făcut parte și fostul ministru Elena UDREA, a furat nu numai banii publici ai României, ci și educația și sănătatea românilor

Marea sa realizare a fost construirea podului peste Dunăre. Proiectul său a adus două mari inovații: sistemul nou de grinzi și console pentru suprastructura podului și, ca material nou de construcții, oțelul moale. A fost președinte al Academiei Române.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *