Patriarhul Daniel – care își sărbătorește pe 17 decembrie onomastica (de ziua Sfântuui Daniel) – s-a născut în 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, fiind al treilea copil în familia învățătorului Alexie și Stela Ciobotea.
Ciotește și: Mihail Sachelarie, provocat la Argeş TV: „Când n-o să mai vedem aşa ceva înseamnă că ne-am făcut bine”
După ce a absolvit studii doctorale de teologie sub coordonarea părintelui Dumitru Stăniloae, la București, și apoi sub îndrumarea a doi reputați profesori francezi la Strasbourg, Ilie Ciobotea intra în monahism cu numele Daniel la vârsta de 36 de ani. A îmbrățișat viața monahală în 1987 la Mănăstirea Sihăstria, avându-l ca naș de călugărie pe părintele Cleopa Ilie – scriu cei de la activenews.ro.
După trei ani a fost hirotonit arhiereu și a slujit câteva luni ca episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, devenind din 7 iunie 1990 Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.
La Iași a avut numeroase inițiative de succes atât pe plan pastoral și administrativ, dar și academic. De notat sunt demersurile de consolidare și restaurare a Catedralei mitropolitane din Iași, fondarea Centrului de Diagnostic și Tratament Providența. În anul 2008, centrul a devenit primul spital al Bisericii cu o structură avizată de Ministerul Sănătății de 102 paturi.
Din septembrie 2007 este Patriarhul României.
Cea mai cunoscută dintre realizările Patriarhului Daniel este împlinirea unui vechi deziderat al românilor: Catedrala Națională care a fost sfințită la o sută de ani de la Marea Unire.
0 Comentarii