16 iulie 1054: Marea schismă din lumea creștină. Separarea în Catolici și Ortodocși
În ziua de 16 iulie1054 a avut loc Marea Schismă dintre bisericile creştine occidentale şi bisericile orientale de rit bizantin.

Principalele cauze au fost disputele asupra autorității papale și a clauzei Filioque în Crezul de la Niceea, dar au existat și cauze minore, cum ar fi dispute legate de jurisdicția asupra anumitor regiuni, sau de alte practici liturgice.
Citește și: O faptă normală, într-o ţară normală! Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş a rămas fără permisul auto, pentru viteză
Filioque ( lat.), este un termen teologic care se referă la problema “purcederii” Sfântului Duh de la Dumnezeu Tatăl și de la Dumnezeu Fiul.
Problema a constituit pretextul unei dispute istorice între Biserica Răsăriteană (Ortodoxă) și cea Apuseană (Catolică), teologii ortodocși susținând că Duhul Sfânt purcede numai de la Tatăl, în vreme ce colegii lor catolici consideră că Sfântul Duh purcede de la Tatăl și de la Fiul.
Separarea s-a oficializat prin excomunicarea reciprocă (anulată în 1965) dintre delegaţii pontificali, conduşi de cardinalul Umberto da Silva Candida şi patriarhul din Constantinopol, Mihail I Kerularios, ca urmare a îndelungatei dispute asupra noţiunii de „Filioque” şi a primatului episcopului Romei, refuzat de creştinii din Răsărit.
Românii au rămas în grupul de popoare care ţin de confesiunea ortodoxă, aflată sub autoritatea canonică a patriarhului de Constantinopol.
0 Comentarii