Web Analytics

16 Decembrie 1989. Protestele de la Timișoara au dat startul revoluției anticomuniste din România.

de | 16.12.2020 09:18 | Cultură, Actualitate

La 16 decembrie 1989 a început Revoluția anticomunistă din România. La Timișoara, câteva sute de simpatizanți ai pastorului reformat maghiar Tokes Laszlo au aprins lumânări și s-au rugat în preajma bisericii reformate.

tokes-monitorulcj.ro_

  Oamenii au protestat astfel împotriva hotărârii judecatorești, în baza căreia pastorul Tokes  urma sa fie evacuat din Timișoara.

 Seara de 16 decembrie 1989 a fost seara Revoluţiei de la Timişoara. Mulţimea a reuşit să pună stăpânire pe centrul oraşului.

Citește și: Covid-19. Argeșul are 138 de nou infectați și 3,78 rata de incidență la mia de locuitori

Peste tot se auzeau strigăte şi îndemnuri. 16 decembrie 1989 a fost, pentru timişoreni, un fel de miracol, cel al trecerii de la o măruntă nemulţumire locală, a evacuării unui pastor, la frenezia colectivă a rezolvărilor radicale.

Pe 16 decembrie, seara, oamenii au început să se strângă în faţa casei pastorului Laszlo Tokes.

Ei au cerut primarului un document scris de anulare a ordinului de evacuare din oraş a pastorului. În jurul orei 15, s-a format o delegaţie care să meargă la primărie, să vadă ordinul scris.

În loc să rezolve cererea, autorităţile i-au ameninţat pe oameni că, dacă nu vor elibera Piaţa Mare în două ore, vor fi împrăştiaţi cu tunuri cu apă. Chiar şi Laszlo Tokes i-a sfătuit pe oameni să plece acasă.
Timişorenii au început să scandeze lozinci, un tânăr a oprit un tramvai şi a strigat „Mă numesc Daniel Zăgănescu şi nu mi-e frică de Securitate. Jos Ceauşescu!”

 

Citește și: Premierul interimar Nicolae Ciucă le cere românilor să stea acasă de Crăciun

Circulaţia a fost întreruptă de cele câteva mii de persoane care se strânseseră în centrul oraşului.

Se striga „Libertate, dreptate”, se cânta „Deşteaptă-te, române” şi s-a jucat Hora Unirii. Acesta a fost, spun martorii, momentul declanşării Revoluţiei Române.

Coloanele s-au îndreptat spre Comitetul Judeţean al PCR, bine păzit de trupele Ministerului de Interne. Oficialităţile locale hotărâseră, în şedinţă, să mobilizeze toate forţele, pentru a-i îndepărta pe manifestanţi, şi chiar să ceară ajutor la Bucureşti.

 

Citește și: Ce mister ascunde Diana Perniu? O fostă artistă de la “Davila” a denunţat-o pe Clotilde Armand pentru evaziune

Oamenii au fost întâmpinaţi cu jeturi de apă, cu gaze lacrimogene şi bastoane de cauciuc.

S-au făcut primele arestări, iar timişorenii s-au regrupat în faţa Catedralei, unde se simţeau mai protejaţi.

Forţele de ordine şterg imediat urmele atacului asupra Comitetului Judeţean şi apoi atacă manifestanţii, de mai multe ori, în diferite locuri din oraş. Protestatarilor li se alătură studenţii şi sindicatele. A fost momentul în care protestul a devenit unul social.

 

Citește și: Povestea unui piteştean, medic de urgenţă în Spania, infectat de două ori cu COVID-19

Oamenii au spart vitrinele magazinelor şi au dat foc cărţilor lui Ceauşescu, au distrus lozincile „Epocii de aur” de pe stradă. Până după miezul nopţii, au loc adevărate lupte de stradă.

Pastorul Laszlo Tokes a fost arestat şi bătut, dar combatanţii şi-au părăsit poziţiile spre dimineaţă. Cu promisiunea, însă, că vor continua protestul şi a doua zi, pe 17 decembrie. În acea noapte, timişorenii au primit un mesaj de împăcare de la autorităţi – caloriferele erau fierbinţi, iar la robinete curgea apă caldă.

În zilele care au urmat, au avut loc ciocniri între forțele de ordine și manifestanți și mai multe persoane au fost ucise

Protestele de la Timisoara au dat startul revolutiei anticomuniste din Romania.

 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii