Web Analytics
scris sâmbătă, 14.09.2024

14 septembrie: Înălțarea Sfintei Cruci, cea mai veche dintre sărbătorile creștine. Tradiții și obiceiuri

Înălțarea Sfintei Cruci este una dintre cele mai vechi sărbători creștine care aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului Iisus Hristos, pe Golgota. Mai mult, din bătrâni se știe că data de 14 septembrie vestește sfârșitul verii și sosirea toamnei. Spre deosebire de alte sărbători, Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii se cinstește de către credincioși prin post și rugăciune, și asta, deoarece crucea simbolizează victoria asupra morții și păcatul.

14 septembrie: Înălțarea Sfintei Cruci, cea mai veche dintre sărbătorile creștine. Tradiții și obiceiuri

Sărbătoarea face trimitere la două evenimente importante din istoria Sfintei Cruci. Și anume, despre aflarea Crucii și înălţarea ei, în fața poporului, de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în 14 septembrie 335. Iar cel de al doilea eveniment face referire la momentul în care Crucea a fost adusă de la perșii păgâni, în 629, de către împăratul bizantin Heraclius. Găsirea Sfintei Cruci a fost poruncită de Împărăteasa Elena, asta după ce, în ajunul luptei cu Maxenţiu, un dușman al creştinilor (307-312), împăratul Constantin, a avut o viziune: în plină zi, pe cer, a apărut o cruce formată din stele, cu inscripţia: „Prin acest semn vei învinge”. Și a învins. Astfel, mama sa, Împărăteasa Elena, a poruncit să fie găsită Sfânta Cruce la Ierusalim, aproape de Golgota.

Obiceiuri de Ziua Crucii

14 septembrie este considerată şi data ce vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei. Calendarul popular consemnează aceasta zi şi sub alte denumiri, cum ar fi Cârstovul Viilor (marchează începutul culegerii viilor) şi Ziua Şarpelui (se crede că şerpii şi alte reptile încep să se retragă în ascunzişurile subterane, hibernând până la primăvară).

Citește și: Studiile de masterat cu frecvență sunt considerate, de la 1 septembrie anul acesta, vechime în muncă, potrivit noii Legi a pensiilor

Alte tradiţii spun că de Ziua Crucii se strâng ultimele plante de leac, care sunt duse, împreună cu flori şi busuioc, la biserică, pentru a fi puse în jurul crucii şi a fi sfinţite. Ele se păstrează apoi în casă, la icoane sau în alte locuri ferite, fiind folosite pentru vindecarea unor boli, dar şi la farmecele de dragoste.

Busuiocul sfinţit de Ziua Crucii se pune în vasele de apă ale păsărilor, pentru a le feri de boli, în lăutoarea fetelor, pentru a nu le cădea părul, şi la streşinile caselor, pentru a le feri de rele, în special de trăsnete.

Tot pe 14 septembrie, în Bucovina se făceau acte ritualice pentru fertilizare. Oamenii atârnau în ramurile pomilor fără rod cruci de busuioc sfinţit, pentru o recoltă bogată în toamna viitoare.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...