Web Analytics

14 Decembrie 1503: S-a născut Nostradamus – astrologul, matematicianul şi medicul francez

de | 14.12.2021 08:39 | Cultură, Actualitate

În ziua de 14 Decembrie 1503 s-a născut, în localitatea St. Remy, astrologul, matematicianul şi medicul francez rămas in istorie ca Nostradamus (Michel de Nostre-Dame), celebru pentru prezicerile sale care, cele mai multe, s-au adeverit.

Celebritatea sa se datorează lucrării “Les Propheties”, a cărei primă ediţie a apărut în 1555.

Citiți și: La înmormântarea omului de afaceri Laurențiu Floroiu, fost preot, nu au bătut clopotele iar preoții nu i-au rostit numele

În literatura tuturor timpurilor i s-a acordat titlul de prevestitor a tuturor marilor evenimente care se desfăşurau sau urmau să se întâmple în lume. 

A studiat medicina la Montpellier și a devenit cunoscut după ce și-a dovedit calitățile de vindecator în timpul epidemei de ciumă din 1526, izbucnită în Languedoc.

Nu a reușit să își finalizeze studiile, fiind examatriculat pe motiv că practica meseria de medic fără să aibă atestat.

A început să călătorească prin Franța, ceea ce i-a favorizat contactul cu diverse personalități ale vremii. După mai bine de zece ani de pribegie s-a stabilit în Salon de Croux.

 A rămas în această localitate până la sfârșitul vieții, dedicându-se astrologiei. Între 1555-1558 și-a publicat primele profeții, cunoscute sub numele de “Centurii”, în formă de catrene.


Citește și:“PUŢINE MAI SUNT PE PĂMÂNT LUCRURI SFINTE”. A pierit Lucian Avramescu

Prezicerile sale enigmatice au stârnit interes, iar reputația lui Nostradamus a depășit granițele Franței pentru că marii regi ai Europei au apelat la serviciile lui.

Lucrările lui Nostradamus sunt realizate din catrene, iar multe dintre ele au fost de-a lungul timpului intrepretate sau traduse greşit. S-a stins din viață pe 2 iulie 1566, însă catrenele sale au continuat să aibă un succes enorm până în zilele noastre.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii