Web Analytics

24 Aprilie 1877. Începe războiul ruso–turc, la care ia parte și România

de | 24.04.2021 07:44 | Cultură, Actualitate

În ziua de 24 Aprilie 1877 începe războiul ruso–turc, la care ia parte și România, pentru a-și cuceri  independența de stat deplină față de Imperiul Otoman.

Războiul Ruso-Turc din 1877–1878 și-a avut originea într-o răspândire a naționalismului în Peninsula Balcanică și în dorința Rusiei de a recupera pierderile teritoriale suferite în Războiul Crimeei, recăpătând supremația în Marea Neagră și încurajând mișcările politice de eliberare a popoarelor din Balcani de sub dominația otomană. 

Ca rezultat al războiului,  România, Serbia și Muntenegru, fiecare state suverane „de facto” de mai mult timp, și-au proclamat oficial independența față de Imperiul Otoman.

După aproape cinci secole de dominație otomană (1396–1878), statul bulgar a fost reînființat cu numele de Principatul Bulgariei, între Dunăre și Munții Balcani (cu excepția Dobrogei de Nord dată României) și cu regiunea Sofiei, care a devenit noua capitală.

Congresul de la Berlin, din 1878, a permis, de asemnea, Austro-Ungariei să ocupe Bosnia și Herțegovina și Regatului Unit să primească Cipru, în timp ce Imperiul Rus a anexat sudul Basarabiei (județele Cahul, Ismail și Bolgrad) și regiunea orașului Kars. 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii