Peste 6000 de copii au fost născuți, în 2023, în România, de mame minore, conform datelor statistice preluate de Asociaţia Prematurilor. Organizația atrage atenția și asupra numărului alarmant de nașteri premature, generate și de vârsta mică a mamelor, dar și asupra scăderii accentuate a natalității.
Citește și: Poliţistul care i-a împrumutat Dianei Şoşoacă motocicleta şi casca a fost destituit
Conform organizației, 27 de nou născuți au fost aduși pe lume, anul de trecut, de fete de 12 ani, 104 au fost născuți de tinere de 13 ani, iar 496 de mame aveau 14 ani când au născut. 1114 adolescente din România au născut la 15 ani, 1968 la 16 și alte 2575 au devenit mame la 17 ani. Alți 3608 nou-născuţi au fost aduși pe lume de mame care aveau 18 ani.
Aproape 26.000 de copii s-au născut prematur, anul trecut, în România, cel mai mic la doar 22 de săptămâni.
„Vârsta redusă a mamelor minore predispune la risc de abandon şcolar, risc de abandon în maternităţi a nou-născutului, riscuri mari la naştere atât pentru mame, cât şi pentru făt, dar şi riscuri legate de calitatea îngriji nou-născuţilor pe termen mediu şi lung”, atrage atenția asociația.
„Numărul tot mai mare de naşteri premature este asociat cu riscuri majore la naştere, spitalizare prelungita, costuri tot mai mari atât pentru sistemul public de sănătate, dar şi pentru familii, risc de depresie post-partum, dar şi riscuri în dezvoltarea neuro-motorie pe termen lung, asociate prematuritatii.”
0 Comentarii