Web Analytics

„Un violoncel prin lume”. Italianul care a contribuit muzical la filmul Amadeus dirijează la Filarmonicii Pitești

de | 16.02.2021 08:01 | Cultură, Actualitate

Italianul care a contribuit muzical la filmul Amadeus dirijează la Filarmonicii Pitești

Filarmonica Pitești organizează joi, 18 februarie, de la ora 19.00, la sediul de la Centrul Multifuncțional, un concert cu muzică de film, Un violoncel prin lume, proiect al violoncelistului Filip Papa. 
Conform ratei de incidență a COVID-19 la nivel de Pitești, vor avea acces doar 30% din spectatori. Aceștia vor purta măști de protecție și se vor așeza pe locurile disponibile din sală. 
Evenimentul poate fi urmărit și on-line, pe pagina de facebook a Filarmonicii Pitești: https://www.facebook.com/pitestifilarmonica. 

Alături de orchestra simfonică a Filarmonicii Pitești, dirijată de Gian Luigi Zampieri, revine, ca solist, violoncelistul Filip Papa. În program,  muzică din filmele Numărătoarea inversă (Adagio), Chère Loiuse (Singurătate), Poștașul lui Neruda (Poștașul), Kill Bill (Păstorul singuratic), Micul dejun la Tiffany (Moon River), La Piovra (Caracatița), Misiunea (Oboiul lui Gabriel), Amadeus (Aria Reginei Nopții), Vânătorul de Cerbi (Cavatina), Henric al IV-lea al Franței (Oblivion), Frantic (Libertango), The Kid stays in the Picture (Iubire albastră), La Strada și Nașul (Medley), Les Fugitifs (Fugarii), Marele blond cu un pantof negru (Marele blond, Sârba), Aventurile rabinului Jacob (Dansul tinerilor Hasidici), din spectacolul Horácio Ferrer și Astor Piazzolla «În persoană» (Canción de las Venusinas) și din spectacolul TV David Balfour (Cântecul lui David). Orchestrațiile pentru orchestră de coarde,  violoncel, percuție și pian aparțin lui Gian Luigi Zampieri. 

CITEȘTE ȘI: APIA a demarat o nouă campanie de informare cu privire la Cererile Unice de Plată în 2021

Reprezentant al şcolii italiene de dirijat, unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara, Gian Luigi Zampieri a urmat studiile la Accademia di Santa Cecilia şi la Accademia Chigiana, obţinând, în 1988, Diploma de onoare. Lansat din anii studenției în cariera dirijorală, a condus prestigioase orchestre din România, precum şi din străinătate, din Brazilia, Anglia, Israel, Polonia, Mexic, Rusia, Italia. A colaborat cu soliști renumiți, printre care: Gabriel Croitoru, Alexandru Tomescu, Răzvan Suma, Florin Ionescu-Galati, Luiza Borac, Filip Papa, Vlad Dimulescu. A dirijat la Festivalul Musica in Aulis din Bolzano concertul oficial de comemorare a zece ani de la moartea pianistului Arturo Benedetti Michelangeli. În 1985, a îngrijit ediția italiană a filmului Amadeus de Milos Forman. Profesor titular de studii orchestrale la conservatoarele italiene de stat, Gian Luigi Zampieri este şi dirijor invitat al Filarmonicii din Sao Carlos (Brazilia) şi dirijor permanent al Filarmonicii Oltenia din Craiova.

Filip Papa a studiat pianul în oraşul natal, Timişoara, şi violoncelul la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca. Şi-a finalizat studiile la violoncel la Academia „George Enescu” din Iaşi. Din 1988, este membru al Cvartetului Ad libitum, alături de care a susţinut numeroase recitaluri şi concerte. Este câştigător al mai multor premii internaţionale pentru cvartete de coarde. A fost solist al mai multor filarmonici din ţară, sub bagheta unor mari dirijori: Cristian Badea, Misha Katz, Gheorghe Costin, Alexandru Lascae, Ilarion Ionescu-Galaţi. A mai fost prezent în stagiunile trecute la Filarmonica Piteşti, atât cu Ad libitum, cât şi alături de orchestra simfonică. 

Biletele pot fi procurate de la casa de bilete a Filarmonicii Pitești, prețul unui bilet fiind 40, 30 sau 20 de lei, în funcție de categoria locului. 

Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de  reducerile aferente fiecărei categorii. 

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii