Web Analytics

162 de copii din Argeș au fost abuzaţi, maltrataţi sau neglijaţi complet de familii

de | 12.02.2021 11:25 | Actualitate

La nivelul DGASPC Argeş, anul trecut au fost înregistrate 476 de sesizări de abuz, neglijare, trafic şi exploatare a minorilor. Raportat la acest număr, în urma verificărilor efectuate de specialiştii Serviciului de Intervenţie în Situaţii de Abuz, Neglijare, Trafic, Migraţie, Repatrieri şi Telefonul Copilului, au fost confirmate 162 de cazuri.

CITEȘTE ȘI: Prins în flagrant de polițiștii BCCO Pitești în timp ce încerca să vândă droguri

Altfel spus, 162 de copii au devenit, anul trecut, victime. Când un minor cere ajutor, apelând Telefonul Copilului (0248.983), este luată în considerare opinia acestuia privind un posibil caz de abuz. Consilierul îi oferă copilului informaţii, explicaţii şi sfaturi, ţinându-se cont de vârsta lui şi de gradul de maturitate şi de înţelegere. Sesizările telefonice au fost obiectul verificărilor DGASPC Argeş, fiind confirmate într-un procent de 50%.

De-a lungul timpului, copiii au sesizat toate formele de abuz, cu precădere abuzul fizic. Prin urmare, au existat situaţii în care, pentru aceştia, a fost dispusă măsura plasamentului în regim de urgenţă. De exemplu, unul dintre cazurile despre care vorbim se referă la o minoră agresată fizic de tatăl său. Ea a apelat Telefonul Copilului şi, cu sprijinul emoţional din partea consilierului cu care a discutat, a oferit informaţii legate de locul exact unde se află şi detalii despre situaţia sa. Având în vedere prevederile legale, chiar dacă, în urma verificărilor, nu se impune stabilirea unei măsuri de protecţie în regim de urgenţă, iar copilul poate rămâne în familie, situaţia acestuia este monitorizată. Familia este consiliată şi informată cu privire la prevederile Legii Nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, la consecinţele abuzului (fizic sau emoţional) şi la consecinţele neglijării (pe termen scurt, mediu şi lung).

Implicarea comunităţii joacă un rol foarte important în încercarea de a stopa astfel de evenimente negative. Neglijarea, abuzul (de orice formă ar fi), traficul, exploatarea au efecte cu un puternic impact asupra dezvoltării armonioase ale copiilor”, a precizat conducerea DGASPC Argeş.

CITEȘTE ȘI: A fost publicat proiectul de buget pe anul 2021

La serviciul de profil al instituţiei au fost sesizate şi cazuri de exploatare a copiilor, în urma verificărilor constatându-se că neglijenţa părinţilor a condus la această situaţie nedorită. În identificarea cazurilor de abuz sau neglijare asupra unui copil, lipsa de reacţie a comunităţii este cel mai important obstacol. Pentru a face cunoscută misiunea Serviciului de Intervenţie în Situaţii de Abuz, Neglijare, Trafic, Migraţie, Repatrieri şi Telefonul Copilului, pe toată perioada anului trecut au fost desfăşurate campanii de conştientizare.

 

A.N

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii