Web Analytics

26 de inspectori au făcut vizite în școlile din Argeș. Șefa IȘJ: „Lucrurile au funcționat aproape foarte bine”

de | 9.02.2021 14:28 | Actualitate

Elena Liliana Murguleț, inspectorul școlar general al IȘJ Argeș, a realizat o conferință de presă, marți – 9 februarie, în care a vorbit despre cum s-au desfășurat activitățile didactice în data de 8 februarie, în prima zi de școală față-n față.

Conform informațiilor prezentate, 450 de unități de învățământ din Argeș sunt în scenariul 1, adică 83.837 de elevi au venit la școală. 44 de unități de învățământ funcționează în scenariul 2, adică 4.646 elevi (o parte dintre ei, cei de nivel preșcolar, primar, și cei din anii terminali vin la școală în prezență fizică și ei însumează 2867 de elevi; restul de 1.779 de elevi învață online). În scenariul 3, care presupune prezența fizică la școală a elevilor de nivel primar și preșcolar, se încadrează doar cele 4 unități școlare din comuna Cuca, unde 51 de elevi învață în online.

Ce înseamnă fiecare scenariu? Scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală. Scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale – VIII, XII, XIII. În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.

Liliana Murguleț: „Prima zi s-a finalizat în termeni buni”

Am făcut un procent al elevilor care sunt în online. Procentul este mai mult decât mulțumitor,  2,24% din populația școlară care învață online. Aproape 98% din elevii din județul Argeș vin la școală în prezență fizică. Ne dorim și sperăm că toate măsurile pe care colegii mei le-au luat la nivelul unităților de învățământ să rămână la fel de eficiente în continuare, ca să vorbim despre o școală ca un mediu sigur”, a precizat Elena Murguleț.

Citește și Prefectul Emanuel Soare, controale în câteva unități școlare din Pitești

26 de inspectori au făcut vizite în școlile din Argeș

Luni, 8 februarie, 26 inspectori școlari din cadrul ISJ Argeș au făcut vizite de monitorizare în mai mult de 80 de unități de învățământ, încă de la primele ore ale zilei. Elena Murguleț a fost în 3 școli din Argeș. „Ceea ce am văzut a fost foarte bine organizat. La sfârșitul zilei au fost aduse la cunoștință câteva disfuncționalități, dar au fost mediate și sunt lucruri punctuale. Ar fi trebuit să fie mai multe dispensere pentru dezinfectanți, dar au fost aduse recipiente care să suplinească lipsa acestor dispensere. Trebuie să aducem aminte tuturor că trebuie să avem tot timpul stoc de prosoape de hârtie la grupurile sanitare. Am recomandat ca și în sălile de clasă să avem, pe lângă dezinfectant, un kit necesar și aceste prosoape de hârtie sau șervețele. În general, lucrurile au funcționat aproape foarte bine. Au fost câteva aspecte de acest gen, care au fost remediate și pot să spun că prima zi s-a finalizat în termeni buni”, a subliniat Elena Murguleț.

533 de elevi argeșeni învață online și 38 cadre didactice predau doar online, din cauza unor motive medicale

De asemenea, la nivelul județului Argeș există 38 de cadre didactice care își desfășoară activitatea în mediul online, din cauza unor motive medicale, argumentate și justificate printr-o adeverință medicală, și un număr de 544 de elevi care învață online. În cazul acestora, fie sunt copii cu probleme medicale, fie au acasă persoane aflate într-un grad de risc. „Pentru aceste categorii de persoane, fie elevi, fie profesori, școala a făcut tot ceea ce trebuie ca să pună la dispoziție echipamentele necesare, astfel încât activitățile pentru ei să se desfășoare online în condiții foarte bune. Nu am până în acest moment niciun fel de informație care să contravină ceea ce vă spun eu, că nu se desfășoară aceste activități” a mai adăugat șefa ISJ Argeș.

Problema cabinetelor medicale școlare

În județ sunt 108 cabinete medicale, în care sunt 89 de medici, restul sunt asistente medicale. În cursul zilei de 8 februarie au fost distribuite testele rapide antigen, în jur de 26 000 – 27 0000 de teste. În mediul rural există problema deficitului cabinetelor medicale școlare, spune șefa ISJ Argeș, „dar există o pârghie care să reglementeze această carență, acest deficit de cabinete școlare și această pârghie este la îndemâna unității administrativ-teritoriale, care poate să realizeze, prin intermediul unui contract de prestări servicii, o înțelegere cu medicul de familie din localitate pentru ca testele rapide să ajungă și în aceste localități din mediul rural”.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii