Web Analytics

31 Ianuarie 1418 – moartea lui Mircea cel Bătrân, domn al Țării Românești, erou al luptei antiotomane

de | 31.01.2021 11:20 | Cultură, Actualitate

În ziua de 31 Ianuarie 1418 a încetat din viață Mircea cel Bătrân, domn al Țării Românești între anii 1386-1418, erou al luptei antiotomane.

Citește și: EXCLUSIV Raportul de control la spitalul „Matei Balș” din 2020: fără proceduri la lucrul cu oxigen, risc de incendiu

A fost înmormântat la ctitoria sa de la Cozia, la 4 februarie 1418. 

 Născut în 1355, „Principe între creștini cel mai viteaz și cel mai ager”, așa cum a fost numit de către istoricul german Leunclavius, Mircea cel Bătrân era fiul lui Radu I și fratele lui Dan I, pe care l-a urmat la tron după moartea acestuia, la 23 septembrie 1386.

În actele oficiale,  Mircea apare ca „În Hristos Dumnezeu, binecredinciosul și de Hristos iubitorul și singur stăpînitorul, Io Mircea mare voievod și domn…”.

Citește și: Ăsta-i adevărul! Piteştiul va avea o piaţă de granit care seamănă a gresie! Factură refuzată!

 În istoriografia română il găsim și sub numele Mircea cel Mare. Aflând țara în plin proces de dezvoltare, Mircea Voievod continuă consolidarea economiei, armatei, administrației și bisericii, centralizează puterea, emite monedă, stimulează comerțul, dezvoltă mineritul și agricultura.

 Semnează spre sfârșitul domniei (1415 sau 1417) un tratat de pace cu Imperiul Otoman, care recunoștea libertatea Valahiei în schimbul unui tribut anual de 3.000 de piese de aur. Totodată, domnul român a fost obligat să trimită la Constantinopol un fiu drept garanție.

Mircea cel Bătrân a încetat din viață la 31 ianuarie 1418, fiind înmormântat la ctitoria sa de la Cozia, la 4 februarie același an. La domnie a urmat fiul său Mihail I, asociat la conducerea țării încă din 1408.

 A  domnit peste Valahia timp de 32 de ani.

Țara Românească a ajuns, în timpul domniei lui Mircea, la cea mai mare întindere teritorială din Evul Mediu: de la Olt în nord la Dunăre în sud și de la Porțile de Fier în vest până la Marea Neagră în est.

Citește și: Un argeşean se luptă cu OMV Petrom în instanţă pentru că i-a defrişat livezile de pruni şi i-a poluat terenul 

Cel mai lung titlu al lui Mircea apare din 1406 până la sfârșitul domniei sale, unde se menționa:

„Eu, întru Hristos Dumnezeu binecredincios și binecinstitor și de Hristos iubitor și autocrat, Io Mircea mare voievod și domn din mila lui Dumnezeu și cu darul lui Dumnezeu, stăpânind și domnind peste toată Țara Ungrovlahiei și a părților de peste munți, încă și către părțile tătărești și Amlașului și Făgărașului herțeg și domnitor al Banatului Severinului și pe amândouă părțile pe toată Podunavia, încă până la marea cea mare și stăpânitor al cetății Dârstorului”. 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii