Web Analytics

100 de localnici din Bradu stau cu pământurile blocate din cauza unei erori de la Cadastru

de | 14.02.2018 18:21 | Actualitate

19 02# Octogenarul Gheorghe Aurel Ioniță ne-a trecut pragul redacției pentru a-și spune necazul

Gheorghe Aurel Ioniță, un octogenar din Bradu, s-a trezit că pe terenul său şi al altor zeci de localnici au fost suprapuşi, cu titluri de proprietate alţi cetăţeni din Costeşti, totul ca urmare a unui protocol încheiat între primăriile celor două localităţi şi contestat de păgubiţi. De cealaltă parte, oficialii Primăriei Bradu spun că suprapunerea este doar virtuală, dar recunosc că, într-adevăr, din cauza ei, oamenii nu-și pot valorifica terenurile așa cum vor (de exemplu, nu le pot vinde). În total, aproape 100 de localnici din Bradu sunt  în această situaţie. Aceeași primărie i-a dat în judecată, încă din 2016 pe cetățenii de la Costești,  pentru anularea cărților funciare și a lucrărilor de cadastru. Soluţia întârzie să vină, iar oamenii cred că se urmăreşte o tergiversare a soluţionării acestei chestiuni până la moartea lor (majoritatea sunt bătrâni).

„Tatăl meu a moștenit de la tatăl lui 5 hectare și jumătate de pământ pe magistrala București-Pitești, pe ceea ce se numea atunci Șoseaua Popeștilor. Pământul era cumpărat de bunicul meu, de la Nicolae Golescu, boierul nostru de la Golești, cărturar și mare patriot, care și-a vândut şi alte terenuri, ca să facă un capital cu care să participe la Unirea de la 1918. Pe vremea aceea, boierii își vindeau pământul ca să construiască o țară. Acum, baronii îşi vând țara ca să-și construiască palate”. Așa își începe povestea Gheorghe Aurel Ioniță, 82 de ani, din Bradu, bunic și străbunic. În contul acestei proprietăţi a înaintaşilor săi a devenit proprietar al unei suprafețe la Bradu de Sus pe care și-ar dori s-o lase moștenire nepoților, dar se teme că nu va mai avea ce. El și alte zeci de persoane din aceeași localitate aproape 100 de proprietari s-au trezit că pe terenurile lor au titluri și alți cetățeni din Costești și suspectează că la mijloc ar fi vorba de interese obscure în urma cărora el și ceilalți bătrâni vor rămâne fără pământuri.
Oamenii își caută dreptatea pe unde pot, în instanțe, la Guvern, la Președinție, în presă și din nou în instanță. „Din anul 2008, întreaga suprafață care ne aparține de drept și de fapt a fost acaparată, cu acordul fostului primar de la Bradu, Florin Frătică, de către Primăria Costești, prin primarul Baicea, care a suprapus pe proprietatea noastră zeci de pseudo-proprietari. Cu toate acestea, arendașul a continuat să ne onoreze contractul, deși terenurile ne-au fost suprimate de pseudo-proprietari. Acest gest aparent cavaleresc a contribuit la perpetuarea actului infracțional. După opinia noastră, operațiunea a fost bine orchestrată. Prin tactica tergiversării soluționării problemelor noastre se așteaptă probabil moartea noastră și pierderea urmei acestor terenuri”, mai spune bătrânul.
În noiembrie 2013, omul a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești printr-o plângere penală îndreptată împotriva lui Florin Frătică, împotriva lui Ion Baicea și împotriva directorului OCPI Argeș, Iustin Valentin Olteanu, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și abuz în serviciu, prin îngrădirea unor drepturi.

Primăria Bradu: „Nu s-a ajuns la nicio înțelegere”

Iată cum explică Primăria Bradu această eroare: „Este vorba doar de o suprapunere vitruală. Domnul Ioniță crede că este o suprapunere reală. În realitate, este vorba de o lucrare cadastrală efectuată de Costești, petru trei proprietari din Costești, care, atunci când s-a înregistrat la Oficiul Județean de Cadastru, a fost transpusă în mod greșit pe un teren ce aparține administrativ de localitatea Bradu, tarlaua 16, parcela 111. Se blocheză  efectiv 150 de hectare de la Bradu, suprafață de teren a unor proprietari de la Bradu. Când am dorit și noi să facem planul parcelar pentru cele 150 de hectare din tarlaua 16, parcela 111, nu am mai putut să avizăm planul pentru că în OCPI au apărut acele lucrări ale Costeștiului care erau făcute înaintea alor noastre, iar pentru considerentul acesta am rămas cu planul parcelar blocat. Aceasta este toată situația creată de fapt și de drept, pe calea administrativă s-a luat legătura între primari, domnul Frătică, la vremea aceea, și domnul primar Baicea, pentru rezolvarea acestei probleme, pentru a-i face pe cei trei cetățeni de la Costești să-și refacă lucrările cadastrale, amiabil, pe declarațiile lor și pe cheltuiala noastră. Nu s-a ajuns la nicio înțelegere, pentru că cetățenii de la Costești n-au vrut să dea nicio declarație că pe propria lor răspundere vor să-și rectifice lucrarea cadastrală”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, specialistul primăriei Bradu, Eleonora Chiran.

Primăria Bradu i-a dat în judecată pe cetăţenii de la Costeşti

„Și-n momentul acesta este o eroare. Noi am apelat la instanță, din 2016. Dosarul a fost înregistrat, mai întâi, la Judecătoria Pitești, apoi, trecut la Judecătoria Costești. Primăria Bradu i-a dat în judecată pe cei trei cetățeni de la Costești pentru anularea cărții funciare și a lucrării de cadastru. Concret, referitor la cazul domnului Ioniță, lucrarea sa este blocată de cele trei lucrări ale Costeștiului. Dumnealui vrea să-și intabuleze terenul. Momentan poate să-și ia subvenția, dar nu poate să-și intabuleze terenul, pentru că primul înregistrat este cetățeanul de la Costești. Acum, domnul Ioniță nu poate, spre exemplu, să-și facă acte de dispozițe și să vândă respectivul teren, chiar dacă este proprietar”, mai spune Eleonora Chiran.
Dacă instanța nu va decide în favoarea primăriei Bradu, oamenii nu vor putea niciodată să-şi vândă pământurile. „Nu e numai d-l Ioniță în această situație. Sunt 100 de cetățeni din Bradu cu lucrările blocate, în aceeași situație. Noi sperăm ca instanța să priceapă lucrul ăsta astfel încât, prin refacerea lucrărilor cadastrale, să-i deblocăm pe toți 100 (care au în proprietate 150 de hectare)”, mai spune specialistul Primăriei Bradu.

„Dorim soluționarea cauzei, pentru a putea muri liniștiți”

În inuarie 2018, bătrânul s-a adresat din nou cu o sesizare Judecătoriei Pitești, sperând ca instanţa să facă lumină mai repede în cazul împroprietăririi cetățenilor de la Costești pe terenurile localnicilor de la Bradu și să constate nulitatea absolută a documentelor parcelare și cadastrale emise proprietarilor de la Costești (38 la număr): „Noi, la vârsta pe care o avem, dorim soluționarea cât mai urgentă a cauzei noastre, la modul la care v-am solicitat, pentru a putea muri liniștiți”   

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii