De la tăbliţă la tabletă – povestea scrierii

0 100

Așa cum spune proverbul latin – Verba volant, scripta manent – scrisul este singurul care rezistă trecerii timpului. De la banalele crestături pe băncile școlii, până la marile romane ale literaturii, scrisul are o poveste care merită să fie spusă.
Dar cum s-a născut scrisul?
Primele forme de scriere sunt desenele din era preistorică. Acestea reprezintă cea dintâi încercare de a păstra pentru generațiile viitoare istoria vânătorilor din paleolitic.
Egiptul cunoaște ca primă formă de scriere hieroglifele, iar la jumătatea mileniului al II-lea î.Hr., sunt prezente două forme de alfabet: cel cuneiform și cel linear fenician.
În cadrul Proiectului Național Școala Altfel, la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș, s-a desfășurat activitatea intitulată „De la tăbliță la tabletă”, dedicată elevilor din cadrul învățământului gimnazial.
Protagoniștii – elevi și cadrele didactice – au făcut o călătorie în trecut, pe vremea când buna și bătrâna tăbliță a bunicilor și străbunicilor noștri nu se transformase în tableta de astăzi, mașina de scris era la modă, iar stiloul încă ne murdărea de cerneală pe mâini. Dacă papirusul (suport excelent pentru scris) a fost „inventat” de către egipteni încă din anul 4000 î.Hr., astăzi trăim în era tehnologiei digitale, într-o lume wireless, iar display-ul dispozitivului digital (iphone, smartphone, iPad, iPod, ebook, tabletă, laptop) a luat locul acestuia.
Cu ajutorul exemplelor practice, participanții au descoperit că toate materialele-suport pentru scrierea din trecut – tăblița de lut, pergamentul sau papirusul – au sprijinit alfabetizarea omenirii câteva secole, iar tableta de astăzi poate fi, la rândul ei, o poartă către cunoaştere. Cărțile, manualele, tipăriturile trebuie să rămână un suport major al învățării, completate de uneltele digitale, iar cartea trebuie să rămână în centrul actului de învățământ.
„De la tăbliță la tabletă” – un pas uriaș între două lumi, o poveste fascinantă a generații ce au parcurs drumul format din cărți spre cunoaștere, înțelepciune și evoluție.
Oana Antonescu

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata