Oana

0 368

Au trecut trei ani de la tragedia de la Clubul ”Colectiv”. O dramă ce a afectat și Argeșul, cu trei morți și cinci răniți. O dramă ale cărei urme nu s-au șters nici acum. O tragedie ai cărei vinovați, fie ei patroni de la ”Colectiv” sau angajați ISU, nu au fost pedepsiți nici acum. Iar problemele sistemului medical de la noi, probleme în urma cărora au murit o parte dintre tinerii arși în ”Colectiv”, nu s-au rezolvat, ba chiar s-au acutizat. Și în toată această mare de nemulțumiri justificate și de o revoltă națională mai mult sau mai puțin spusă, există, paradoxal, și lumină. Și motive de optimism, în ciuda tuturor încercărilor vieții.
Iar un astfel de motiv puternic am văzut săptămâna trecută la Antena 1. O supraviețuitoare de la ”Colectiv”. O piteșteancă. Un om frumos – ca să îl parafrazez pe Dan Puric – și la propriu și la figurat.
Oana Rotariu a căzut și s-a ridicat de mii de ori în cei trei ani care au trecut de la ”Colectiv”. Două luni în comă, trei săptămâni pe sedative, zeci de operații și foarte multe momente grele. Momente ce fac ca și sintagma ”greu” să sune a eufemism. Am văzut-o pe Oana zâmbind și emanând un optimism impresionant și nu am putut să nu fiu mișcat. În ciuda teribilelor încercări prin care a trecut, Oana a rămas un om foarte pozitiv, energic și cu un tonus de invidiat. Un exemplu pentru toți. Am revăzut ulterior emisiunea la care ea a fost invitată, alături de fosta mare gimnastă Cătălina Ponor, și, fără să vreau, m-am gândit la pasărea Phoenix. Oana a trecut prin drame care pe mulți i-ar fi doborât definitiv și fără drept de recurs. A ieșit cu multe răni din Iadul de la ”Colectiv” și a intrat apoi în alt Iad, cu numeroase operații și zeci de zile de comă, zile cu dureri atroce și cu numeroase momente în care ”viață” era un cuvânt pe cale de dispariție. Și Oana a supraviețuit, dovedind poate că ”viața” e cel mai miraculos cuvânt. Și a mai dovedit că există viață după ”Colectiv”, dincolo de dramele și traumele ce nu se uită. Există zâmbet, există renaștere.
La un moment dat, la emisiunea la care a fost invitată, Oana a spus că e fericită. Și nu a fost o frază prozaică, aruncată sec, ci o frază trăită, simțită.
Când vă va fi greu în viață de acum încolo, gândiți-vă la Oana și la exemplul ei. Viața nu e un sejur all inclusive, ci o lungă călătorie în care uneori condiția umană e făcută KO și în care granița dintre Rai și Iad poate fi insesizabilă. Dar, dacă meniul vieții nu ar include și luptă și renaștere, ce farmec ar mai avea viața?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata