Miuţescu îl întreabă pe chestorul Păltineanu: „Pentru cine lucrezi?”

0 859

# PNL Argeş a intrat într-un scandal demn de Statul paralel # În opinia PNL Argeș, metodele de kompromat inițiate de George Păltineanu, fost șef SIPI, sunt demult răsuflate

Fost șef al SIPI Argeș aflat la pensie și devenit liberal relativ recent, chestorul Păltineanu a tulburat apele în PNL, trimițând conducerii centrale a partidului, respectiv lui Ludovic Orban și Vasile Blaga, o scrisoare-manifest în care critică organizația județeană a PNL condusă de Adrian Miuțescu. Acesta le-a spus liderilor de la București că, potrivit unui sondaj de opinie realizat la nivelul județului, PNL se situează la un procent de 9% ca intenție de vot, după PSD, ALDE și USR, iar Adrian Miuțescu la doar 5%. Ca reacție, Organizația Județeană Argeș a emis un comunicat de presă în care îl acuză de kompromat, o metodă folosită de KGB pentru compromiterea rivalilor politici. Textual, titlul comunicatul a fost „Metodele de kompromat inițiate de George Păltineanu, fost șef SIPI, sunt demult răsuflate!”. Am stat de vorbă cu președintele Adrian Miuțescu despre scandalul ajuns până la București, cine se află în spate și adevărul despre situația organizației pe care o conduce.
# De unde credeți că vi se trage?
– În primul rând, cred că este o campanie de atac venită și din zona partidelor de guvernământ, care, evident, sunt deranjate de faptul că Partidul Național Liberal a crescut și există o perspectivă să câștigăm alegerile până în anul 2020 și au început o campanie de atac pe toate liniile în toate județele, în toate filialele, în toate localitățile, pentru a încerca să atace în primul rând PNL. Și acest lucru este alimentat și cu ajutorul unor oameni care au mai rămas în interiorul PNL care sunt în relații de prietenie, colaborare cu oameni care sunt acum la putere.
# Deci, sugerați pe undeva că domnul chestor Păltineanu ar fi o coadă de topor, dar mai exact a cui?! Vă referiți la PSD, la ALDE sau la cine?
– Nu știu, că nu facem investigații punctuale. Este foarte clar însă că atacul ăsta a început după ce am schimbat biroul de la PNL Pitești și, evident, încă o dată se justifică faptul că era un birou nefuncțional și care a convenit atâția ani PSD și, evident, ALDE, cele două partide care nu pot fi separate. Respectiva măsură pe care am luat-o se pare că a deranjat. După care au început aceste atacuri, denigrări, care sunt pe mai multe linii. Unele merg spre anumiți primari, care pe fondul unor întâmplări, lucruri firești, că au fost văzuți în nu știu ce întâlniri sau în cadrul anumitor emisiuni s-au exprimat într-un fel sau altul, toate aceste lucruri sunt speculate, amplificate, tocmai pentru a se încerca să se lovească în primul rând în Partidul Național Liberal. Toate atacurile merg și până la nivel central. Vedeți că ceea ce a făcut domnul Păltineanu dovedește că există o falangă a acestui atac până la nivel central, pentru că acea scrisoare se adresează președintelui partidului, care, pe fondul unor presupuneri, informații „pe surse” că ar fi un sondaj, că n-ar fi… dar, de fapt, este o combinație informativă care se realizează cu colaborarea unor oameni din presa județeană care au văzut că acest domn vrea să iasă în față și au profitat. Așa cred.

„Domnul Păltineanu este exponentul unor oameni care doresc răul PNL”

# Domnul Păltineanu este un membru nou, din organizaţi Ştefăneşti, dacă nu mă înşel. Cine l-a adus în partid?
– În niciun caz eu. El s-a înscris la Organizația Ștefănești încă pe vremea când Iani Popa era în partid, nu plecase încă la ALDE.
# Păi atunci spuneți așa, că domnul Iani Popa e cel care l-a adus…
– Da, am înțeles că este nașul domnului Iani Popa. Eu, oricum, nu am încercat să fac asemenea speculații, pentru că nu sunt dintre aceia care fac acuzații fără să aibă argumente, doar pe presupuneri. Sunt doar lucruri care se văd cu ochiul liber, care nu se justifică. Adică tu nu ai avut activitate în partid, nu ai avut o prestație care să justifice treaba asta, să ai argumente serioase și vii să faci un atac de genul acesta, care este amplificat. De ce să faci asta, cu ce drept și în ce calitate? Consider că dânsul nu avea nici căderea, nici experiența politică necesară pentru a trage la răspundere. El îi trage la răspundere și pe Ludovic Orban, pe Vasile Blaga… Îi amenință că îi dă în judecată… Mi se par niște lucruri complet deplasate. Dar nu știu de ce. Astea nu puteau fi doar dintr-o dorință lăuntrică așa, de nou membru. Ci pur și simplu probabil că este exponentul unor oameni care doresc răul PNL.
# În comunicatul dumneavoastră pomeniți de metodele kompromat, care fac trimitere la calitatea dumnealui de fost șef al unui serviciu secret, în cazul de faţă SIPI Argeş. Vă gândiți cumva că PNL e ţinta unor acţiuni specifice din partea unor rezervişti din servicii, cum e şi chestorul Păltineanu?
– Tocmai de asta eu zic că ar fi trebuit să fie mult mai discret și mai liniștit ca membru nou și proaspăt de partid. Adică a provoca o dezbatere de genul ăsta și un scandal într-un partid în care te-ai înscris de curând nu este de bun augur pentru nimeni. Nici pentru cel care face treaba asta și nici pentru organizație.
# Domnule Miuțescu, termenul pe care chiar dumneavoastră l-ați utilizat în comunicatul de presă este o metodă utilizată de KGB. Deci, presupuneți că există în mod clar o țintă.
– V-am spus, acest demers este legat de cei de la putere, care au tot interesul să lovească PNL-ul și pe noi, cei care conducem PNL în această perioadă. Dar mă surprinde că se face cu metode de genul acesta, care sunt depășite, după părerea mea.
# Se vehiculează foarte mult această teză a statului paralel. Această întâmplare trăită chiar pe pielea dumneavoastră vă face să dați crezare acestei teze?
– Nu pot face speculații și legătura cu treaba asta. Acum dânsul este la pensie și am crezut, pentru că întotdeauna trebuie să dai prezumția de bună încredere pentru orice nou membru, că un om care a ieșit la pensie, neputându-l acuza că vine dintr-o anumită zonă, vine din dorința de a se implica și a face bine pentru societate, pentru partidul respectiv. Deci, am plecat de la premisa de bună intenție. Dar în momentul în care aceste metode pe care le observăm sunt folosite și practicate împotriva propriului partid, în condițiile în care putea să existe o dezbatere la nivelul organizației din care face parte, Ștefănești… Eu am avut o discuție cu președintele de acolo și nu mi-a spus că ar fi avut vreo discuție cu dânsul în care să îi comunice ceva. Deci, ăsta a fost, pur și simplu, un atac la conducerea județeană a partidului. Iar în statut și în codul etic scrie că aceste lucruri nu le dai la presă, chiar dacă ai anumite nemulțumiri. Pot fi discutate în structurile partidului…

„Domnul Păltineanu a preluat din presă treaba respectivă şi a umflat-o”

# Știu că ieri ați avut o întâlnire și cu conducerea centrală a partidului. Vă gândiți la anumite măsuri pe linie politică împotriva domnului Păltineanu?
– Eu acum nu pot să discut lucrul ăsta. Și dacă o vom face, o vom face în interiorul partidului. Ceea ce pot să vă spun este că l-am informat pe președintele partidului de fenomenul ăsta. Nu a rămas surprins, pentru că și în alte județe se întâmplă. Sub altă formă. Mi-a recomandat să ne vedem de treabă, să facem ce trebuie făcut pentru județ, să ne implicăm în mod constructiv pentru problemele județului.
# Pentru mai multă transparență și în numele sincerității pe care o datorați argeșenilor care au așteptări de la dumneavoastră, să punem punctul pe „ i”. Tot scandalul a pornit de la faptul că domnul Păltineanu a spus că sondajul este mult prea umflat şi PNL are în realitate un procent mic, iar dvs şi mai mic. Dumneavoastră spuneți altceva…
– Toată povestea a început după un articol apărut într-un ziar online din județ, în care se spunea că PNL a făcut un sondaj în care la nivel județean noi stăm foarte prost și eu stau foarte prost, fără niciun fundament real. Probabil s-a auzit pe diferite canale că în PNL se face un sondaj la nivel național și ce au zis: „Hai să furăm startul și să spunem că se stă foarte prost în Argeș”. Iar domnul Păltineanu a preluat din presă treaba respectivă și după aceea a umflat-o, a cerut socoteală, a spus că nu s-a publicat… E drept că o analiză sociologică este în lucru la nivel național, dar nu s-a finalizat și nu s-a dat publicității și nici nu s-a comunicat vreo situație sau vreun rezultat. Dar, dorind să denigreze, să ne trimită în derizoriu munca noastră și tot ce facem… Toate au venit după schimbarea biroului de la Pitești. A deranjat această măsură, s-ar fi dorit să rămână sub control Organizația Pitești. Nu mai puteam permite un non combat la Pitești.

„În locul lui Păltineanu, nu m-aş fi băgat într-un asemenea scandal”

# Cum stați în realitate, din ceea ce știți, chiar și neoficial, la Argeș?
– Pe mine nu mă preocupă sondajele, pentru că astea nu sunt decât niște fotografii de moment, care depind foarte mult de ceea ce vom face în continuare, de mobilizare, de măsurile pe care le vom lua în continuare. Dar eu cred că PNL în Argeș a crescut în ultimii doi ani și, pe lângă faptul că s-au înscris peste 1000 de noi oameni în partid, este un semnal de încredere, sunt oameni care nu au mai făcut politică, oameni de afaceri, oameni serioși, în care ne punem încrederea. Chiar și la Pitești, mai mult de jumătate sunt oameni noi.
# Şi dacă descoperiţi şi aici, din nou, alți „păltineni” printre ei..?
– Probabil că asemenea lucruri sunt posibile și inevitabile într-un partid mare; ne așteptăm mai ales din partea unor adversari care nu folosesc metode de luptă și de competiție. Acum, sincer, ca om care a fost salariat al…, care are o anumită pregătire, nu aș fi provocat un asemenea scandal, nu m-aș fi băgat în așa ceva în locul lui Păltineanu. Pe undeva, poate atrage niște caracterizări pentru locul unde ai lucrat, pentru cei de acolo și ai o anumită responsabilitate din punctul ăsta de vedere. Dar eu știu ce îl mână în luptă… Dacă voia să ajute și era constructivă o asemenea tragere de mânecă, ar fi trebuit să faci ceva să ajuți filiala să crească. Printr-o asemenea acțiune faci filiala să scadă. Și atunci, cui faci jocul, pentru cine lucrezi de fapt?

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata