Lecţia de istorie. Dialogul dintre marele om politic Petre P. Carp şi regele Ferdinand în Consiliul de Coroană de la Cotroceni

0 246

La 17/27 august 1916 regele Ferdinand a convocat Consiliul de Coroană la Cotroceni. Intrarea în război de partea Antantei fusese îndelung negociată de Ionel Brătianu și era doar o formalitate să se hotărască acest lucru. Mai mult, majoritatea participanților la acest consiliu erau antantiști și acest lucru l-a înfuriat la culme pe seniorul, marele om politic Petre P. Carp, ale cărui opinii progermane erau arhicunoscute. Acesta s-a dezlănțuit, adresându-i cuvinte grele regelui: „Hohenzollernii nu pot fi învinși, maiestate!” „Ba da, i-a răspuns Ferdinand, eu sunt unul dintre aceștia!” Apoi i-a reproșat că a uitat de interesele dinastiei din care face parte, Hohenzollern-Sigmarigen. Atunci regele Ferdinand i-a dat celebra replică: …„Ați greșit, domnule Carp, când ați vorbit de interesele Dinastiei. Nu cunosc interesele Dinastiei, nu cunosc decât interesele Țării. În conștiința mea aceste două interese se confundă. Dacă m-am hotărât să fac acest pas grav, e fiindcă, după matură chibzuință, eu am ajuns la convingerea adâncă și nestrămutată că el corespunde cu adevăratele aspirații ale neamului, a cărui răspundere o port în ceasul de față.
Dinastia va urma soarta țării, învingătoare cu ea sau învinsă cu ea. Deoarece mai presus de toate, să știți, domnule Carp, că Dinastia mea este română! Rău ați făcut că ați numit-o străină, germană. Nu, este românească! Românii nu au adus aici pe unchiul meu, regele Carol, ca să întemeieze o dinastie germană la Gurile Dunării, ci o Dinastie națională și revedinc pentru Casa mea cinstea de a fi îndeplinit în întregime misiunea pe care acest popor i-a încredințat-o”.
Apoi Petre P. Carp a făcut sala să rămână fără suflare spunând: „Mă voi ruga de Dumnezeu ca armata română să fie bătută!”. Regele Ferdinand, roșu de furie i-a replicat: „Domnule Carp, respect toate părerile, dar nu pot lăsa să treacă ultimele dumneavoastră cuvinte. Ele nu pot fi expresia adevăratelor dvs. sentimente. Îmi închipui că au izvorât în focul discuțiunii, dintr-un moment de necugetată mânie”. „Ba nu, deloc, a răspuns Carp. Voi trimite în război pe cei trei fii ai mei dacă veți hotărî războiul, se înțelege, în armata inamică a României”.
În privința ultimei afirmații, bătrânul om politic nu s-a ținut de cuvânt. Cei trei fii ai săi au luptat, dar în armata română. Ba, mai mult, a trăit drama pierderii unuia dintre aceștia, locotenentul Petre Carp, pe frontul din Transilvania.
Prof. dr. Cornel Carp

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata