Isterie în sudul judeţului din cauza pestei porcine. La Teiu, sătenii au sacrificat 90% dintre porci

0 977

Săptămâna trecută a fost confirmată apariția virusului pestei porcine africane în Argeș, la o gospodărie din Negrași. De atunci, numeroși săteni din localitățile învecinate s-au isterizat și, de teamă să nu vină statul să le omoare porcii bolnavi, au preferat să îi sacrifice ei și să-i băge la ladă, ca provizii pentru trecut iarna. Despre acest fenomen alarmant am stat de vorbă cu primarii din comunele limitrofe celei unde s-a descoperit focarul, respectiv edilii din Mozăceni, Teiu, Slobozia, Recea, Stolnici, Rociu și Izvoru.

# Florin Dumitru (foto sus), primar Teiu: „Vineri, la 8:30 știam că e pestă porcină la Negrași. Cam pe la 10 au apărut rezultatele oficiale de la București. Vineri după ora 13, oamenii au început să își taie porcii. Vineri noaptea și sâmbătă au tăiat încontinuu. Cam 90% dintre ei au tăiat porcii. Da, s-au speriat sătenii. A venit doctorul veterinar și a făcut un mic inventar. Dacă mai sunt 25 de porci! Acum vrea să îi dau un reprezentant de la primărie, ca să meargă din casă în casă pentru a afla câți porci mai sunt. Mai sunt porci micuți, în rest, pe cei mari i-au tăiat. Rar care să nu fi tăiat”.

# Liana Corina Dună, primar Mozăceni: „De vineri seara, de când s-a confirmat virusul PPA la Negrași, noi am încercat să îi liniștim pe oameni. Sâmbătă am făcut o ședință cu cetățenii comunei, cu comitetul de urgență și de combatere a bolilor. Este drept faptul că unii dintre cetățeni s-au speriat, dat fiind popularizarea în mass-media. Unii dintre dumnealor și-au tăiat porcii de teamă că vor veni autoritățile să îi ia, pentru că noi am intrat în zona de supraveghere. Deja s-a făcut recensământul porcilor pe o rază de 3 kilometri de unde s-a descoperit focarul. Intrăm și noi cu o parte din Mozăceni. Nu este o isterie, nu putem să zicem că s-au tăiat toți porcii, dar oamenii au mai tăiat din porci, alții așteaptă, pentru că sunt cetățeni care au crescut porci pentru copii. Nu au toți lăzi frigorifice, ca să își depoziteze carnea. Noi am desfășurat o amplă campanie de conștientizare, le-am spus să ne anunțe la prima suspiciune. Pe o rază de trei kilometri suntem și noi pasibili să ni se ia porcii dacă mai apare un focar”.

# Aurel Bălășoiu, primar Rociu: „Oamenii nu prea au tăiat porcii. Au cam înțeles și nu trebuie să se alarmeze puternic. I-am informat. Am luat toate măsurile preventive. Am avut o ședință imediat ce s-a dat ordinul 40 al prefectului. Încă nu există această isterie în Rociu”.

# Claudiu Ionuț Neguț, primar Izvoru: „Da, au mai tăiat câteva persoane, 3-4-5 persoane. Foarte puțini au tăiat. I-am informat pe cetățeni. Atât timp cât nu e pe linia noastră și e pe cealaltă linie din sud, nu sunt probleme. Dacă ar fi fost pestă porcină la Recea sau Popești, ar fi fost altceva”.

# Petre Funie, primar Slobozia: „Am ținut o ședință premergătoare duminică, la ora 10, la care au participat și domnul prefect și directorul de la Danbred. Am rugat lumea să nu intre în panică. În cazul în care se extinde pesta, o să luăm și noi măsuri. Deocamdată, la noi nu se taie porcii. Nu sunt oamenii speriați. Am înțeles că prin Mozăceni se taie și prin Negrași. Întrucât focarul a fost anihilat, n-are rost să ne impacientăm. La noi e bine”.

# Sevastian Roșu Pupăză, primar Stolnici: „Au fost câteva cazuri de tăieri de porci. Oamenii sunt panicați. Le-am explicat tuturor că deocamdată nu e un pericol pentru noi. E destul de departe. Să stea liniștiți oamenii, dar fiecare crede, vede și înțelege în felul lui. Am avut o ședință chiar duminică, la prima oră, în urma hotărârii de la nivelul Prefecturii. După aceea am mers prin sat cu consilierii locali și am discutat cu sătenii. Medicul veterinar lucrează la un inventar al animalelor din comuna Stolnici. De când a apărut pesta porcină la Negrași, cred că 25-30 de persoane din Stolnici și-au tăiat porcii”.

# Marin Pană, primar Recea: „Sâmbătă am primit și noi un mail de la Prefectură. Ieri am avut ședință în urma anunțului făcut de Prefectura Argeș, în care au fost înmânate atribuțiile fiecărei instituții de pe raza localității și măsurile de prevenire care trebuie luate de fiecare gospodărie în parte. Am transmis și pe cablu. Câțiva oameni au tăiat porcii. M-au sunat și mi-au spus: «Domn primar, ce facem cu pesta porcină?» «Ce să facem? Pesta porcină nu vine cu trenul sau cu avionul, ca să știm când vine. Important este să prevenim și să ne ferim de ea. Dacă apare, trebuie să anunțați medicul veterinar. Poate să moară porcul și din altă cauză». Au tăiat câțiva, nu mulți. Eu am cinci și n-am tăiat niciunul”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata