Luni, 19 Iunie 2017 12:13

Ce punct din Argeş se află exact la jumătatea distanţei dintre Polul N şi Ecuator

Scris de Isabela Moiceanu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prof. univ. dr. ing. Alexandru Boroiu de la Universitatea din Piteşti a realizat o lucrare de cercetare ce vine să demonteze un mit ce ne-a fost inoculat încă din şcoală: acela că Paralela 45º se află la jumătatea distanţei dintre Pol şi Ecuator. Ei bine, profesorul a demonstrat prin calcule matematice care ţint cont de faptul că pământul nu este, în realitate, perfect rorund, că lucrurile nu stau chiar aşa şi că Paralela   mijlocie are, de fapt, coordonatele: 45° 08’ 37,8’’ N.

Asta demontează afirmaţii precum “Cascada Bigăr se află la jumătatea distanţei dintre Polul Nord şi Ecuator” sau că paralela mijlocie ar trece prin apropierea localităţilor Ciclova Română, Baia de Aramă, Băicoi şi Sulina.
De fapt, Curtea de Argeş, Buzău şi Horezu sunt la jumătatea acestei distanţe. Astfel, în municipiul Curtea de Argeş, paralela mijlocie secţionează chiar artera principală din oraş – B-dul Basarabilor. În municipiul Buzău, paralela mijlocie trece prin faţa gării feroviare, practic chiar prin piaţeta din faţa gării. În oraşul Horezu paralela mijlocie urmează chiar strada principală, cu atelierele şi magazinele meşterilor olari etc.

Citit 2297 ori

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.