Joi, 12 Aprilie 2018 15:57

Rămăşiţele Mariei Brătianu, aduse de la Paris în cripta familiei Brătianu de la Florica

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Joi, 12 aprilie, Fundaţia Academia Civică şi Memorialul Sighet au organizat, în colaborare cu Consiliul Judeţean Argeş, depunerea în cripta familiei Brătianu de la Florica a rămăşiţelor pământeşti ale Mariei Brătianu, fiica marelui istoric Gheorghe Brătianu, mort în închisoarea din Sighet în 1953. Maria Brătianu s-a stins din viaţă în octombrie 2017 la Paris.
Ceremonia a fost onorată de invitaţi speciali: Marie Helene Fabra Brătianu-nepoata Mariei Brătianu (a fost soră cu mama sa Ileana) şi strănepoată lui Ion I.C. Brătianu, poeta Ana Blandiana, Lucia Hossu-Longin, fostul ministru Nicolae Noica, Adrian Niculescu-vicepreşedinte IICMER, Dan Manu-preşedintele CJ Argeş, deputatul Dănuţ Bica şi zeci de alţi oficiali.
După cum spunea Lucia Hossu-Longin, „Maria Brătianu face parte din această generaţie glorioasă a Brătienilor, de un magnific patriotism care a făurit România Mare. La Sighet au murit trei Brătieni: Constantin Dinu Brătianu, Gheorghe Brătianu şi Constantin Bebe Brătianu. Liberalii de azi au demonetizat formula Brătienilor: „Prin noi înşine” ”.
Urna cu cenuşa Mariei Brătianu a fost adusă de la Paris.
Mare doamnă a exilului românesc, aparținând nu numai aristocrației, ci și adevăratei aristocrații a spiritului și elitei intelectuale, Maria Brătianu a fost autoare a unor documentate studii de istorie contemporană şi a unor cercetări legate de elucidarea condiţiilor în care a murit tatăl ei. S-a ocupat, de asemenea, de editarea în exil a operei lui Gheorghe Brătianu şi a făcut parte din conducerea activă a Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului de la Paris, care a devenit după 1989 secţia română a Federaţiei Internaţionale a Drepturilor Omului cu sediul în ţară.

Citit 390 ori

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.