Președintele PNL Argeș, Adrian Miuțescu, ține să le mulțumească tuturor celor care, în ultimele două săptămâni s-au interesat de soarta sănătății sale și l-au contactat telefonic. Pecizând că a fost externat de la Spitalul Colentina din București, în prezent aflându-se sub tratament la domiciliu, președintele PNL Argeș anunță, totodată, că se simte bine, medicii recomandându-i o scurtă perioadă de odihnă, scuzând astfel absența din viața publică pentru o vreme. ”Vreau să mulțumusec cadrelor medicale de la UPU - Spitalului Județean de Urgență Pitești pentru faptul că în ziua de 1 decembrie au intervenit cu rapiditate pentru ca viața mea să nu fie pusă în pericol. De asemenea, mulțumesc echipei condusă de d.na doctor Adriana Enache de la Secția de Neurologie, dar și medicului Ioan Buraga de la Secția de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Colentina. Nu vreau să-i omit nici pe colegii din PNL care mi-au fost alături în aceste momente, dar și tuturor celor care m-au susținut moral și s-au interesat, permanent, de starea sănătății mele” a declarat președintele PNL Argeș, Adrian Miuțescu.

Pe 7 decembrie, a fost semnat, la Curtea de Argeş, contractul de finanţare pentru restaurarea Ansamblului Palatului Episcopal de la Curtea de Argeş. Proiectul pe fonduri europene este intitulat „Restaurare, consolidare şi punere în valoare a Ansamblului Palatului Episcopal de la Curtea de Argeş, a clădirilor anexă, a bisericii de lemn Intrarea în Biserica a Maicii Domnului, a zidului incintă, a reţelelor exterioare şi punct de informare“. Evenimentul s-a desfăşurat în sala Manole din incinta Palatului Arhiepiscopal, documentul oficial fiind semnat de către Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului şi Liviu Muşat - directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia.
Proiectul are o valoare totală de 5 milioane euro, cofinanţarea în valoare de 2 % fiind achitată de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului. Termenul de execuţie al lucrărilor prevăzut în proiect este de 39 de luni. Implementarea proiectului a început odată cu semnarea contractului de finanţare. Importanţa deosebită arhitecturală şi istorică a acestui ansamblu impune cu necesitate consolidarea, reabilitarea şi refuncţionalizarea lui. Implementarea proiectului are în vedere valorificarea durabilă a unei capodopere a arhitecturii medievale - ctitoria domnitorului sfînt Neagoe Vodă Basarab, precum şi restaurarea Palatului Arhiepiscopal şi a paraclisului, ambele construite în timpul regelui Carol I. De asemenea, vor intra în acest proiect de restaurare şi reabilitare clădirile anexe, biserica de lemn cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului strămutată din satul Palanga şi zidul de incintă. Pentru pelerinii veniţi să viziteze Eparhia Argeşului şi Muscelului se va construi un punct de informare turistică.

Prin intermediul unui comunicat de presă, PNL Curtea de Argeş solicită public colegilor din legislativ şi conducerii municipalităţii să se solidarizeze cu propunerea lor de omagiere concretă a foştilor suverani ai ţării. „În aceste clipe triste în care poporul nostru deplânge trecerea la cele veşnice a ultimului monarh care a domnit în România, ar trebui să ne amintim cu toţii ce contribuţie istorică a avut dinastia celor patru regi care, între 1866 şi 1947 - în numai 81 ani - au adus ţara din lumea civilizată. A fost o epocă de împliniri ale ţelurilor istorice pentru care s-au jertfit generaţii după generaţii de înaintaşi: obţinerea independenţei faţă de Imperiul Otoman, Unirea cea Mare a tuturor românilor într-un stat suveran - în plan politic - şi o dezvoltare fără de precedent, în plan economic. Regele Mihai, care-şi va găsi veşnica odihnă în oraşul nostru, aşa cum a decis întemeietorul dinastiei, Carol I, a fost şi rămâne pentru noi un reper moral, chiar dacă a fost izgonit din ţara lui şi a fost silit să trăiască departe de poporul său cea mai mare parte a vieţii. Majestatea Sa ne-a salvat în 1944 de primejdia de a deveni republică sovietică, însă n-a putut face mai mult, în condiţiile în care aliaţii fireşti l-au trădat şi ne-au vândut lui Stalin. Casa Regală a României, sub conducerea sa, la solicitarea unui comitet de iniţiativă din care au făcut parte, Adrian Miuţescu, actual lider PNL Argeş, academicianul Gheorghe Păun şi subsemnatul, la vremea respectivă viceprimar, a emis diploma care certifică faptul că municipiul nostru este primul şi singurul Oraş Regal din România!
Drept urmare, considerăm că este de datoria noastră să fim alături de toţi cei care respectă valorile autentice ale acestui neam şi cerem public municipalităţii şi concitadinilor să sprijine propunerea noastră de omagiere a regretatului nostru suveran, Regele Mihai. În acest sens, pentru că fosta Cetate de Scaun a Basarabilor poartă cu cinste şi mândrie firească şi titlul onorant de Unic Oraş Regal din România, propunem ca unele parcuri şi pieţe să primească nume noi, prin care să ne omagiem monarhii care-şi dorm somnul de veci la noi, în acest ţinut binecuvântat de Dumnezeu. Astfel, propunem ca Parcul Fântâna lui Manole să poarte numele Regele Mihai, părculeţul din faţa Centrului de Cultură şi Arte "George Topîrceanu" - Regina Maria, iar piaţa de la Sala Municipală de Sport, în care se organizează evenimente, "Regina Ana". Suntem deschişi şi vom sprijini şi alte propuneri în acest sens, formulate de alte partide sau de conducerea administraţiei municipale, câtă vreme slujesc ideea de omagiere a regilor noştri, permiţându-ne tuturor să ne îndeplinim cu nobleţe datoria de a fi cetăţeni responsabili şi de a rămâne uniţi în clipe grele, aşa cum ne-au dat strălucit exemplu înaintaşii conduşi de Ferdinand I şi Maria, la 1 Decembrie 1918.
Cu încrederea că acest demers va fi tratat cu seriozitatea cuvenită, fiind sprijinit atât de autorităţi cât şi de concitadini, precum şi cu respectul cuvenit, ”
Cristian Mitrofan,
preşedinte al PNL Curtea de Argeş

Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Argeș a derulat, în fiecare sfârșit de săptămână din perioada 03 – 30 noiembrie a.c., acţiuni de verificare la obiective frecventate de un număr mare de utilizatori, din categoria cluburi, baruri și discoteci. Aceste acțiuni au vizat reducerea posibilităților de producere a unor evenimente care să afecteze siguranța cetățenilor.

Luna trecută, pompierii argeșeni au derulat 19 acțiuni de verificare a cluburilor și barurilor, în localităţile Piteşti, Câmpulung şi Curtea de Argeș. Pe timpul acestor controale, inspectorii de prevenire au identificat 55 neconformități, dintre care 5 au fost remediate chiar în timpul verificărilor. Neregulile constatate în teren au fost sancționate cu 18 avertismente și 22 de amenzi contravenționale, în cuantum de 50.000 de lei. Dintre acestea, 3 avertismente au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale ce vizează prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Totodată, au fost identificate 5 obiective din categoria cluburi, baruri și discoteci, care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu.
„În urma controalelor, nu au fost constatate încălcări grave privind securitatea la incendiu, sens în care nu s-a impus aplicarea sancțiunii complementare de oprire a funcționării.
Verificările au vizat modul de respectare a normelor de apărare împotriva incendiilor, de către chiriași sau de către administratorii/proprietarii spațiilor. Printre aspectele urmărite pe durata controalelor amintim:
- verificarea modului de asigurare a dotării cu mijloace tehnice de primă intervenție;
- verificarea modului de exploatare a instalației electrice de iluminat și a sistemului de încălzire;
- asigurarea condițiilor de evacuare în siguranță a persoanelor;
- existența autorizației de securitate la incendiu;
- reglementarea fumatului și utilizarea focului deschis.
De asemenea, pompierii au desfășurat 6 exerciții și 17 activități de instruire pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă cu persoanele responsabile din cadrul acestor localuri publice, asupra modalităţilor practice de evacuare a utilizatorilor, materialelor şi asigurarea primei intervenții în caz de incendiu.
În perioada următoare, ISU Argeș va intensifica acțiunile de prevenire și va asigura prezența echipajelor de intervenție la evenimentele de amploare, la care se așteaptă un număr mare de cetățeni”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de ISU Argeș.

Sindicaliștii de la Automobile Dacia au anunțat că vor participa la mitingul de amploare împotriva Guvernului organizat marţi, 12 decembrie a.c., la Bucureşti.

Protestul, organizat de Blocul Național Sindical (BNS), va avea loc în Piaţa Victoriei din capitală, în intervalul orar 10.00 – 13.00.
La miting vor participa și 1.000 de sindicaliști de la uzina din Mioveni. „Noi, cei de la Dacia, vom protesta pentru două motive: transferul contribuţiilor de la angajator la angajat şi tergiversarea construirii autostrăzii Piteşti-Sibiu. Prin acest transfer se va pune o povară uriaşă, în special pe spatele nostru, al privaţilor. Contribuţiile vor creşte de la 32% la 45%”, a declarat viceliderul SAD, Ion Iordache.
BNS a decis să protesteze pe 12 decembrie, în Piața Victoriei din capitală, deși, după decesul regelui Mihai I, a anunțat că renunță la proteste. BNS a revenit asupra deciziei după aprobarea de către Senat a OUG 79/2017 privind transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

În ultimele 24 de ore, în județul nostru au izbucnit trei incendii, toate având o cauză comună: defecțiuni ale coșului de fum al locuinței.

Pompierii și o ambulanță SMURD au intervenit, joi dimineața, în localitatea Stoenești, unde izbucnise un incendiu la coșul e fum al centralei termice dintr-o locuință. Flăcările au cuprins 1 mp astereală acoperiș, 1 mp tavan și funinginea de pe coș. Pompierii au stabilit că incendiul s-a datorat coșului de fum necurățat de funingine.

În jurul orei 20.00, un echipaj cu o autospecială cu apă şi spumă și un echipaj cu ambulanța SMURD de la Secția de Pompieri Costești au intervenit în localitatea Popești, sat Purcăreni, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă. Flăcările s-au extins și la anexe, mistuind acoperișul casei de locuit pe aproximativ 60 mp, o bucătărie de vară cu fânar deasupra și magazie, elemente de mobilier, 1500 kg de plante furajere, 500 kg de cereale, 2000 kg lemn de foc și 500 kg cărbuni. Proprietara gospodăriei, în vârstă de 84 de ani, a fost transportată la spital, deoarece prezenta atac de panică. La stingerea incendiului a participat și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Izvoru. Potrivit pompierilor, incendiul s-ar fi produs pe fondul unor defecțiuni la coșul de fum al locuinței.
La miezul nopții, un al treilea incendiu, a izbucnit în comuna Merișani, tot din cauza coșului de fum necurățat de funingine al unei locuințe. Un echipaj cu o autospecială cu apă şi spumă de la Detașamentul de Pompieri Pitești a intervenit pentru stingerea flăcărilor.

Se anunță un weekend încărcat de competiții pentru sportivii din Mioveni, care vor participa la competiții de volei și nataţie.

Duminică, 10 decembrie, de la ora 11:30, în sala de sport a Şcolii „Liviu Rebreanu” din Mioveni se va disputa meciul de volei dintre echipa CS Dacia Mioveni şi gruparea CNMB Râmnicu Vâlcea.
Partida face parte din cadrul Campionatului de Minivolei - Cadete, sportivele antrenate de Valeriu Fianu fiind neînvinse în acest sezon.
De asemenea, sportiva Andra Mitu, pregătită de Viorel Ciobanu, participă în perioada 07-11 decembrie, la evenimentul "Concursul Ţărilor Central-Europene" organizat în Municipiul Târgoviște. La eveniment şi-au anunţat prezenţa concurenți din 10 ţări europene. Sportiva din Mioveni va participa la proba 400 m liber.

 
Prea multe pregătiri nu sunt de făcut la Curtea de Argeș cu prilejul funeraliilor Regelui Mihai,spune unul dintre aleșii locali, mai ales că mulțimii mi i se va da ocazia să meargă în spatele cortegiului funerar.
 
"Aici, pregãtirile sunt deja fãcute. De data asta nu mai este agitația care a fost în urmã cu un an, pentru cã acea înmormântare (nr. a Reginei Ana) a pregãtit-o cumva și pe aceasta", a declarat, pentru Jurnal de Argeș, Ștefan Dumitrache, consilier local și director al Muzeului Curtea de Argeș.
 
Istoricul se aratã însă dezamăgit de faptul cã Trenul Regal nu apare în programul funeraliilor Majestății Sale.  
 
 „Trebuia decisã aducerea sa cu trenul regal la Curtea de Argeș, așa cum s-a procedat în cazul regilor Carol I şi Ferdinand, dar şi în cazul Reginei  Maria, apoi pus pe afet de tun și adus a mânãstire, la necopolã. Și, nu în ultimul rând, ceremonialul trebuia fãcut în mijlocul zilei, nicidecum noptea. Toate aceste lucruri mi se par nepotrivite și mã mâhnesc pofund. Vorbim de un rege, mareşal al României, veteran de rãzboi, decorat cu cele mai înlte decoraţii. N-ar trebui uitate aceste lucruri", a mai declarat, pentru Jurnal de Argeș, Ștefan Dumitrache.
 
 
Potrivit Casei Regale a Romîniei, între ora 14.00 și ora 18.20, cortegiul funebru se va deplasa, de la București, la Curtea de Argeș, pe ruta Piața Unirii, Piața Universității, Piața Romană, Arcul de Triumf, Chitila, Titu, Găești, Topoloveni, Pitești, Curtea de Argeș. Cortegiul funerar nu se va opri, de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localități.
 
Sâmbătă, 16 decembrie 2017, la ora 18.45, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș. Ceremonia va fi privată, în prezența Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a României și a membrilor Familiilor Regale străine prezenți la eveniment. Publicul va avea acces doar în fața porții de intrare în parcul Arhiepiscopiei de Argeș. Presa va avea acces în fața Noii Catedrale de la Curtea de Argeș.
 
Prezența presei nu va fi permisă în incinta Noii Catedrale, nici înainte, nici pe parcursul ceremoniei de îngropare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.
 
Familia Regală anunță mare doliu pentru 40 zile și doliu timp de trei luni (de la deces). Marele doliu și doliul se referă la prezența publică a membrilor Familiei Regale.
 
Cărți de condoleanțe sunt deschise, începând de astăzi, la Castelul Peleș, la Palatul Regal (Calea Victoriei) și la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziția publicului timp de 40 de zile de la data decesului.
 
 

Un accident mortal a avut loc joi după-amiază, în localitatea argeșeană Mărăcineni. Trei vehicule, două autoturisme și o motocicletă, au fost implicate în evenimentul rutier deosebit de grav. Din păcate, motociclistul - inițial aflat în stare gravă, inconștient - a decedat. Bărbatul era din Câmpulung și avea 59 de ani.

Din primele informații, motociclistul, care se deplasa dinspre Pitești spre Mărăcineni, nu a păstrat distanța și a intrat în coliziune cu o mașină oprită pe banda a doua, pentru a vira la stânga. În impact a mai fost implicată și o a doua mașină.
La locul accidentului s-au deplasat un echipaj SMURD, o ambulanță SAJ, dar și o autospecială cu apă și spumă de la Detașamentul ISU Pitești. Din nefericire, medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva pe motociclistul muscelean.

Doi bărbați din Argeș s-au ales cu dosare penale, după ce au fost prinși la volan sub influența băuturilor alcoolice.

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Argeş l-au depistat, miercuri, pe P.A., de 22 de ani, din comuna Dârmăneşti, care conducea un autoturism în timp ce se afla sub influența alcoolului. Tânărului i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală conform art. 336 din Codul Penal.
Un alt bărbat, T.G., de 50 de ani, tot din comuna Dârmăneşti, a fost prins de polițiștii rutieri în timp ce conducea un autoturism sub influența alcoolului. Bărbatului i-au fost recoltate probe biologice de sânge pentru stabilirii alcoolemiei, iar în cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală.
În ultimele 24 de ore, în urma acțiunilor pentru prevenirea evenimentelor rutiere pe care le-au realizat, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş au constatat numeroase abateri. Polițiștii au aplicat 118 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 43.435 de lei. Au fost reținute în vederea suspendării dreptului de circulație 16 permise de conducere și au fost retrase 4 certificate de înmatriculare.

Pagina 1 din 72