Joi, 08 Martie 2018 11:25

Exclusiv. Lista celor 8 păgubiţi în jaful casetelor de valori de la BCR Argeş şi ce sumă a pierdut fiecare

Scris de Denis Grigorescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

# Poliția are doi suspecți - un grec și un danez

La aproape patru ani și jumătate de la jaful casetelor de valori de la BCR Argeș, jaf comis pe 25 octombrie 2013, ies la iveală noi detalii, iar Parchetul Înaltei Curți a început urmărirea penală pentru furt calificat, tentativă la furt calificat și complicitate la fals material în înscrisuri oficiale. Iar informațiile apar în procesul aflat pe rol la Tribunalul Argeș, proces în care Eugen Florea, primul păgubit în dosarul jafului cutiilor de valori de la BCR a dat în judecată banca pentru a își recupera prejudiciul, unul considerabil. Omul de afaceri Eugen Florea este singurul care a dat în judecată BCR Argeș. Acestuia i-au dispărut 130.000 de dolari, 49.000 lei și mai multe obiecte din aur, printre care și un ceas Longines din aur masiv, moștenire de la tatăl domniei sale.

Primul păgubit cere BCR și BCR Argeș să îi plătească 619.000 lei

Eugen Florea cere BCR și BCR Argeș să îi plătească suma de 619.000 lei, reprezentând contravaloare „bani și bunuri sustrase din caseta de valori închiriată conform contractului din 24 iunie 2013”.
În argumentarea solicitării sale, Eugen Florea face referire și la două dintre clauzele contractului de închiriere a casetei de valori, clauze ce prevăd următoarele: „Noi, BCR, ne obligăm să asigurăm păstrarea casetei de valori într-o încăpere adecvată și sigură” și „dumneavoastră ne puteți pretinde daune numai în cazul pierderii sau deteriorării bunurilor în cazul acționării de către noi, BCR, cu rea intenție sau din culpă gravă”.
Tot în dosarul aflat pe rol la Tribunalul Argeș, Eugen Florea spune că pe 25 octombrie 2013, când a constatat jaful, în jurul orei 14, caseta de valori era încuiată, dar nu mai avea mâner.

Suspecții, un grec și un danez

La scurt timp după jaful de la BCR Argeș din 25 octombrie 2013, polițiștii au verificat imaginile surprinse de camerele de supraveghere și au consultat registrele de intrare-ieșire din camera de tezaur. Iar ca urmare a verificărilor au rezultat suspiciuni de fraudă cu privire la două persoane de cetățenie străină.
Iar pe 30 și 31 octombrie 2013, BCR a făcut plângeri penale la IGPR împotriva celor două persoane, având suspiciuni că aceștia au folosit documente false pentru a închiria două casete de valori la două sucursale ale băncii din București.
Concret, pe 8 iulie 2013, cu trei luni și jumătate înainte de jaful de la BCR Argeș, Stepanovich Anatoli Aleksandrov, cetățean danez cu reședința în București, a închiriat pentru o lună o casetă de valori la sucursala BCR-Piața Revoluției.
Pe 14 mai 2013, Joao Brito Zornidis, cetățean grec născut în Portugalia, cu domiciliu în Grecia și reședința la Pitești, a închiriat pe trei luni o casetă de valori la BCR-Universitate.
În cazul celor doi, oficialii BCR au suspiciuni că semnăturile de pe contractele de închiriere nu seamănă cu cele de pe pașapoarte.

Cine sunt păgubiții care au reclamat jaful

Tot în dosarul aflat pe rol la Tribunalul Argeș, se precizează că alte șapte persoane-în afară de Eugen Florea, primul păgubit-au reclamat pe 28 și 29 octombrie 2013 la IPJ Argeș că le-au dispărut sume mari de bani din casetele de valori de la BCR Argeș.
Iată care sunt cele șapte persoane și ce sume au reclamat că le-au dispărut din casetele  de valori: Maria Ilinca-131.000 euro, Cornel Teodorescu-400.000 euro, Gheorghe Oprea-136.000 euro, Paul Zăpucioiu-29.000 euro, Victor Bănuță-232.000 euro, Lucian Comănescu (patronul de la Agrolact)-120.000 euro și Stelian Stoian-200.000 euro.
Prejudiciul estimat de anchetatori se cifrează la aproximativ 1,5 milioane euro numai în ceea ce privește jaful de la BCR Argeș. Și asta deoarece, după cum spun procurorii de la Parchetul Înaltei Curți, „în perioada ianuarie 2012-10 februarie 2014, pe raza municipiului București, precum și a județelor Argeș și Prahova au fost înregistrate 16 furturi din casete de valori închiriate la mai multe unități bancare”.
O situaţie asemănătoare, de dispariţie a bunurilor depozitate într-o casetă de valori a unei bănci, a fost semnalată în Prahova, la începutul lunii iulie 2013. Nicolae Cantemir, un om de afaceri, a reclamat că i-au fost furate, din caseta de valori pe care o avea închiriată la o filială Raiffeisen Ploieşti, bani şi ceasuri scumpe, o pagubă estimată la 200.000 de euro.
Peste doar câteva zile, Adrian Bălănescu, primarul comunei prahovene Plopu, constata că din caseta de valori închiriată la aceeaşi bancă dispăruseră: 410.000 dolari, 100.000 lire sterline, 30.000 franci elveţieni, 8.000 dolari canadieni şi aproximativ un kilogram de aur. În ambele cazuri, sumele nu erau asigurate.

 

Citit 1689 ori Ultima modificare Joi, 08 Martie 2018 14:09

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.