Miercuri, 26 Iulie 2017 22:47

Misterele relaţiei de cumetrie dintre PSD şi Băsescu

Scris de Denis Grigorescu
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

# Ana Maria Pătru, trimisă în judecată pentru trafic de influență și spălare de bani, o apropiată a fostului președinte Traian Băsescu și a Elenei Udrea, este nașa de cununie a  deputatului social-democrat Mircea Drăghici
Trimisă în judecată în decembrie 2016 de către procurorii DNA pentru trei infracțiuni de trafic de influență și două infracțiuni de spălarea banilor, Ana Maria Pătru, fosta președintă a Autorității Electorale Permanente, este din septembrie 2013 nașa de cununie a deputatului Mircea Drăghici și a soției sale Georgiana.

O relație de cumetrie ce naște inevitabil semne de întrebare, în condițiile în care Ana Maria Pătru era cunoscută ca o apropiată a lui Traian Băsescu, a Elenei Udrea și a PDL, în timp ce Mircea Drăghici este un social-democrat cu ștate vechi. O relație ale cărei ițe încercăm să le deslușim în cele ce urmează. Asta dincolo de dovada că politica este chiar transpartinică.

Ana Maria Pătru, promovată la sugestia Elenei Udrea

7 01Ana Maria Pătru a fost președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP) din vara lui 2012 și până în toamna lui 2016, după ce înainte deținuse funcția de vicepreședinte timp de cinci ani, sub regimul PDL. De altfel, Ana-Maria Pătru este o apropiată a Elenei Băsescu şi a Elenei Udrea. Chiar jurnaliştii din Vâlcea (de unde Ana Maria Pătru este originară) au prezentat-o, la vremea respectivă, drept „parteneră de shopping” a Elenei Udrea. În 2009, din postura de vicepreşedinte al AEP, Ana Maria Pătru a fost protagonista unui scandal intens mediatizat și care a intrigat, pe bună dreptate, PSD, PNL și celelalte partide care se aflau atunci în opoziție. Imediat după închiderea urnelor la europarlamentare, Ana Maria Pătru s-a afişat la un chef al PDL în restaurantul Pescăruş din Herăstrău. Atunci, Ana Maria Pătru a fost surprinsă de paparazzi la aceeaşi masă cu prietenele ei, Eba şi Monica Iacob Ridzi. La aceeaşi masă se mai aflau Elena Udrea,  Vasile Blaga şi președintele Traian Băsescu. Până în 2007, Ana Maria Pătru a fost un personaj minor pe scena politică, funcţia de vicepreşedinte al PDL Vâlcea şi o funcţie de conducere în filiala zonală Vâlcea a AEP fiind cele mai înalte poziţii atinse. În 2007 a fost promovată, la sugestia Elenei Udrea, care i-a netezit astfel drumul în funcţia de vicepreşedinte al Autorității Electorale Permanente.

„Alegerea ca nașă a Anei Maria Pătru a fost făcută la recomandarea lui Victor Ponta”

7 04În tot acest context, cu atât mai ciudată ar părea la prima vedere alegerea ca nașă de către un membru important PSD a unei apropiate a lui Traian Băsescu.
Un apropiat al deputatului Mircea Drăghici, ne-a declarat sub protecția anonimatului că „Alegerea ca nași a Anei Maria Pătru și a soțului ei a fost făcută la recomandarea lui Victor Ponta, din informațiile pe care le dețin. Toate partidele politice sunt controlate de către Autoritatea Electorală Permanentă, de aceea ieșea PSD-ul tot timpul bine la controale. Vă dați seama, nașa-președinte AEP și finul-trezorier al PSD”.
Iar această ipoteză a alegerii nașei la sugestia lui Victor Ponta este una plauzibilă. Iată și motivele. Relația dintre Mircea Drăghici și Victor Ponta a fost una foarte apropiată, dincolo de pasiunea împărtășită pentru raliuri. Dovadă că în iunie 2012, deputatul argeșean a fost numit și consilier onorific al lui Ponta, pe atunci premier. Tot în mandatul de premier al lui Victor Ponta, Mircea Drăghici a fost trezorier al PSD. În plus, Georgiana, soția deputatului Drăghici, a fost timp de aproape nouă ani consiliera europarlamentarului Daciana Sârbu, nimeni alta decât soția lui Victor Ponta. Așa că relația dintre cele două familii este una extrem de strânsă. Victor Ponta și soția sa au fost prezenți la nunta lui Mircea și a Georgianei Drăghici, precum și la botezul din ianuarie 2015 al primului copil al familiei Drăghici. Legat de Ana Maria Pătru și o conexiune a acesteia cu Sebastian Ghiță, un apropiat al lui Victor Ponta, pe 2 august 2012, Ziarul de Vâlcea scria: „Vâlceanca Ana Maria Pătru, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, revine în atenţia opiniei publice naţionale. Ana Maria Pătru a coordonat, în mod dubios, o procedură de negociere privind achiziţia unui soft care poate depista votul multiplu de la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Problema a apărut când a fost declarată câştigătoare - XOR IT Systems, o companie în spatele căreia se află controversatul om de afaceri Sebastian Ghiţă, un apropiat al primului ministru Victor Ponta”. Jurnaliştii de la Rise Project au dezvăluit tot în 2012 că în spatele XOR IT se aflau firme off-shore din Cipru şi Belize controlate de Bogdan Padiu, unul dintre apropiaţii lui Sebastian Ghiţă, fost coleg de liceu cu deputatul şi fondator al companiei Teamnet International. În 2015, noii acţionari ai firmei Expert One Research (fostă XOR IT) erau Dan Ionuţ Rizea şi Gabriel Găitănaru, de asemenea apropiaţi de Sebastian Ghiţă. Cei doi au avut diferite funcţii în cadrul XOR IT.

Deputatul Mircea Drăghici nu comentează: „Sunt în vacanță. Vă mulțumesc anticipat pentru că îmi respectați dreptul la a avea concediu”

Așa cum este normal și deontologic, am luat legătura și cu deputatul Mircea Drăghici pentru a ne spune cum a ales-o pe Ana Maria Pătru ca nașă de cununie, în condițiile în care acesta este membru PSD, iar nașa era apropiată a lui Traian Băsescu și a Elenei Udrea. Deputatul Mircea Drăghici nu ne-a răspuns la telefon. I-am transmis apoi un SMS cu informațiile solicitate, iar răspunsul acestuia a fost unul laconic: „Sunt în vacanță până pe 1 septembrie. Vă mulțumesc anticipat pentru că îmi respectați dreptul la a avea concediu pe care nu l-am mai avut de cinci ani”.

Şi naşa şi finii, trimişi în judecată de procurorii DNA

7 02Ca o ironie a destinului, în ultimii doi ani, atât nașa-Ana Maria Pătru, cât și finii Mircea și Georgiana Drăghici au fost trimiși în judecată de procurorii DNA.
În noiembrie 2015, procurorii DNA Pitești i-au trimis în judecată pe deputatul Mircea Drăghici, pe fostul președinte al CJ Argeș-Constantin Nicolescu, două reprezentante ale unei firme şi 38 de primari şi viceprimari de comune din Argeş, la data faptelor, în dosarul legat de atribuirea unor contracte de consultanţă. Conform procurorilor DNA, „Infracţiunile săvârşite de inculpaţi au determinat producerea unui prejudiciu în cuantum total de 944.110,92 lei, reprezentând paguba adusă celor 35 de unităţi administrativ - teritoriale comunale, Consiliului Judeţean Argeş şi Agenţiei de Implementare a Proiectelor de Dezvoltare a judeţului Argeş (instituţie care la data săvârşirii faptelor se afla în subordinea Consiliului Judeţean Argeş), sumă ce reprezintă totodată şi un folos material obţinut în mod necuvenit de SC European Project Consulting SRL Bucureşti”.
Concret, după cum spun procurorii DNA, Mircea Drăghici a fost trimis în judecată pentru „complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (34 acte materiale) și complicitate morală mijlocită (în forma complicității la instigare) la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (10 infracțiuni, din care 3 în formă continuată)”. Procesul este pe rol la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Și Georgiana Drăghici, fina Anei Maria Pătru, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA la finalul anului trecut în dosarul taberei TSD Argeș plătite din bani publici, fiind printre altele acuzată de mărturie mincinoasă și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Iar rechizitoriul întocmit de către procurorii DNA arată printre altele și cum Georgiana Drăghici i-a cerut Deliei Duminică, prodecan la Facultatea de Științe ale Educatiei, Științe Sociale şi Psihologie (fosta facultate de Jurnalism) să îi trimită o listă cu date ale unor studenți ai Universității Pitești, date ce ulterior au fost falsificate de către Doru Bălășoiu, angajat la biroul deputatului Mircea Drăghici. La dosar sunt și zeci de mărturii ale studenților care au fost trecuți fictiv pe liste la tabăra TSD Argeș plătită din bani publici cu 14.000 de lei. Dosarul este pe rol la Tribunalul București.
Și tot în decembrie 2016, în aceeași lună cu fina Georgiana Drăghici, a fost trimisă în judecată și Ana Maria Pătru, pe atunci președinte al AEP, pentru trei infracțiuni de trafic de influență și două infracțiuni de spălarea banilor. Ana Maria Pătru a recunoscut, în decembrie 2016, la DNA, că a primit şpagă 275.000 de euro. Cea mai mare parte din bani a fost dată de firma Siveco, societate care derula mai multe contracte cu AEP.
În vara acestui an, în mai multe declarații făcute presei, Ana Maria Pătru a declarat că „prietena mea, denunţătoarea Irina Socol, şi avocatul Ovidiu Bulai, care mi-a fost impus, fiind determinată să renunț la avocații pe care-i aveam angajați, plătit de ea, mi-au solicitat să fac denunţuri împotriva mai multor oameni politici, aceasta fiind condiţia pentru a-mi revedea copilul. Avocatul mi-a cerut să-i denunţ pe Liviu Dragnea şi Sebastian Ghiţă, pe acesta din urmă văzându-l doar de două ori în viaţa mea. Am fost întrebată şi de Victor Ponta, dar şi ei ştiau că nu sunt apropiată în vreun fel de fostul prim-ministru”.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat săptămâna trecută că ia în serios varianta de a face plângere penală dacă niciun procuror nu se va sesiza după declaraţiile fostei şefe AEP, Ana Maria Pătru, care spunea că procurorii i-au cerut să facă denunţuri împotriva liderului PSD.

Citit 557 ori

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.