Articole filtrate după dată: Vineri, 19 Mai 2017
Vineri, în a doua parte a zilei, în zona centralā a oraşului a avut loc o paradă ecvestră, organizată cu prilejul Zilelor Municipiului Piteşti.
Publicat în Actualitate
 
Aşa cum v-am informat în această dimineaţă, Baza Turistică Pitești, care aparține Direcției Județene pentru Sport Argeș, fost călcată, vineri, de oamenii legii. Acţiunea este încheiată la această oră. Potrivit oficialilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, nu a fost nevoie de audieri.
 
“A fost o acţiune de rutină deafăşurată de Poliţia Municipiului Piteşti, la unitatea de Cazare a DJTS, pentru verificarea registrelor bazei. Nu a fost vorba de percheziţii, ci doar de verificări. Nimeni nu a fost audiat”, a declarat, pentru Jurnal de Argeş, Agentul de poliţie Andreea Însurăţelu, IPJ Argeş.
 
Baza Turistică Pitești dispune de 150 locuri/serie, în regim de funcționare permanent, iar aici sunt organizate, periodic, cazări. Oamenii legii au verificat dacă persoanele sau grupurile cazate în ultimele luni în a această unitate apar sau nu în registre.
 
Publicat în Actualitate
Vineri, 19 Mai 2017 16:51

Incendiu într-un bloc din Craiovei

 
 
Un apartament din blocul A1, cartier Craiovei - Piteşti a fost cuprins, vineri, de flăcări, după ce proprietarii au uitat o candelă aprinsă.

Flăcările au cuprins o canapea, iar locuinţa, afaltă la etajul doi al imobilului, s-a umplut imediat de fum. În apartament, se afla închis un căţel, pe care pompierii l-au scos mai mult mort decât viu, din cauza intioxicaţiei cu monoxid de carbon. Proprietarii nu erau la domiciliu în momentul izbucnirii flăcărilor.

Din fericire, n-au existat  victime omeneşti, însă mai multe persoane au acuzat atacuri de panică şi au avut nevoie de îngrijiri medicale.Foto: actualmm.ro
 
Publicat în Actualitate

Liberalii argeşeni serbează săptămâna viitoare 142 de ani de la înfiinţarea Partidului Naţional Liberal. Evenimentul va avea loc la Vila Florica din Ştefăneşti, miercuri, 24 mai a.c., începând cu ora 10:30.

Publicat în Politic

Purtătorul de cuvânt al PNL Argeş, Gelu Tofan, a confirmat plecarea din partid a lui Tiberiu Avrămescu, prim-vicepreşedinte la organizaţia Piteşti.

Publicat în Politic

Oraşul lalelelor împlineşte, în weekend, 629 de ani de la prima atestare documentară.

Publicat în ActualitateAgenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale primește în sesiunea de cereri de proiecte solicitări de finanțare pentru submăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole, precum și pentru alte tipuri de investiții în agricultură și în activități non-agricole.

Potrivit unui comunicat al AFIR, alocarea disponibilă în această sesiune pentru submăsura 4.1a este de 105 milioane de euro (100 milioane de euro pentru teritoriul național și de 5 milioane de euro pentru teritoriul ITI Delta Dunării).

„Ghidul solicitantului a suferit mai multe modificări care au avut în vedere în primul rând nevoile concrete ale beneficiarilor. AFIR nu a putut şi nu poate exista în absența celor care vor să implementeze proiecte cu finanțare europeană. De aceea, rolul nostru, a celor care lucrăm la AFIR, este în primul rând acela de a sprijini beneficiarii, fapt înțeles foarte clar și asumat de toți angajații. Beneficiarul de fonduri europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală este, fără doar şi poate, cel mai important element din activitatea Agenției” , a ținut să precizeze Adrian-Ionuț CHESNOIU, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Finanțările nerambursabile pot fi obținute de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale, de societăți comerciale, precum și de forme asociative, pentru reconversia plantațiilor existente, înfiinţarea de plantații pomicole, înfiinţarea și modernizarea pepinierelor. De asemenea, sunt sprijinite financiar și proiectele de investiții pentru înfiinţarea, extinderea și modernizarea sistemelor de depozitare, condiționare, ambalare şi a unităţilor de procesare la nivelul exploatației, precum și pentru alte tipuri de investiții identificare ca necesare pentru îmbunătățirea performanței economice a fermelor.

O noutate importantă privește posibilitatea creșterii intensității sprijinului nerambursabil cu până la 90% pentru componenta de procesare și comercializare la nivelul fermei. Una dintre condiții este ca peste 70% din produsele pomicole care vor fi condiționate/ procesate/ comercializate să provină din exploatația proprie.
O altă modificare aplicabilă în această sesiune, ca urmarea a modificării PNDR 2020, prevede că pentru speciile nuc și alun poate fi utilizat și material CAC (conformitas agraria communitatis), nu doar categoria biologică certificată sau dintr-o categorie superioară.

„Mai mult de 25% din proiectele depuse pe pomicultură în sesiunea trecută au fost pentru nuc și alun. Agenția era în postura în care trebuia să aplice o prevedere cu caracter general unei situații particulare – și anume imposibilitatea potențialilor beneficiari de a găsi în România specii de alun și nuc din categoria biologică certificată sau dintr-o categorie superioară. De aceea această modificare este, din punctul meu de vedere, pe cât de solicitată de beneficiari și de importantă, pe atât de firească.” a declarat directorul general al AFIR, Adrian-Ionuț Chesnoiu.

Începând cu această sesiune, se acceptă cultivarea mai multor specii în spații protejate. Dacă în sesiunile trecute se acceptau doar căpșuni, acum se finanțează și cireș și arbuști fructiferi. Practic, orice specie pentru care există tehnologie de cultivare în spații protejate este acceptată ca investiție eligibilă pentru finanțare prin PNDR.

Solicitanții vor putea beneficia de un criteriu de selecție nou, și anume, acordarea a 5 puncte pentru angajarea personalului cu studii superioare în domeniul proiectului.
Cererile de finanțare se depun on-line pe pagina de internet a Agenției, www.afir.info, până în data de 31 iulie 2017, ora 16:00 sau până la epuizarea fondurilor disponibile. Pentru întocmirea documentației necesare obținerii finanțării, solicitanții de fonduri nerambursabile au la dispoziție Ghidul solicitantului care poate fi consultat gratuit pe site-ul Agenției, la secțiunea „Investiții PNDR” în pagina dedicată fiecărei submăsuri în parte.

Pe lângă propunerile venite din partea celor interesați de accesarea fondurilor nerambursabile, Ghidurile finale preiau și cele mai noi modificările legislative în domeniul implementării PNDR.
Astfel, în urma modificării HG 226/ 2015 privind stabilirea cadrului general de implementare al PNDR, pentru investițiile care prevăd construcții-montaj, proiectul tehnic de execuție se avizează acum după semnarea contractului de finanțare cu AFIR.

La Solicitarea de acordare a scrisorii de garanție, conform noilor reglementări, este necesar avizul favorabil al AFIR doar asupra unei achiziții, față de prevederea anterioară, care stipula că este nevoie de avizul favorabil al Agenției asupra procedurii de achiziție prioritar majoritară.

Ghidurile finale aduc simplificări semnificative condițiilor de accesare. Acestea preiau clarificările cu privire la vârsta tânărului fermier, făcute ca urmare a modificării PNDR. Astfel, din punct de vedere al vârstei, se încadrează în definiția tânărului fermier șef de exploatație, inclusiv tânărul fermier care aplică o cerere de finanțare cu o zi înainte de împlinirea vârstei de 41 ani.
Alt exemplu de facilitare a accesului la fonduri este acceptarea certificatelor de formare profesională eliberate de Agenția Națională de Consultanță Agricolă (ANCA).

O altă simplificare privește corelarea între perioada de depunere a cererii unice pe suprafață la APIA și deschiderea sesiunii de primire de proiecte finanțate prin PNDR. În practică, dacă în sistemul electronic nu se pot vizualiza înregistrările efectuate de solicitant în timpul campaniei de depunere a cererii unice de plată, fermierul poate face dovada acestor înregistrări printr-o adeverință emisă de APIA. Sursă foto: www.virtantiq.com

Publicat în Actualitate

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică invită oficial România să devină membru cu drepturi depline al Agenției pentru Energie Nucleară (NEA), precum și al băncii de date a Agenției. Aderarea României la NEA se va finaliza printr-un schimb de scrisori, care se va efectua în prezența secretarului general al OCDE, Angel Gurria, în luna iunieAderarea României la această agenție din cadrul OCDE este rezultatul mai multor ani de cooperare, prin participarea experților români la schimbul de expertiză și bune practici din cadrul comitetelor NEA, pe tema utilizării sustenabile și responsabile a energiei nucleare.„Salut decizia OCDE de a invita România să devină membru cu drepturi depline la Agenția pentru Energie Nucleară, fapt ce va aduce beneficii pentru ambele părți. Acest lucru confirmă progresele constante făcute de țara noastră pentru a asimila instrumentele OCDE.

Vom face tot ce depinde de noi pentru ca România să înceapă cât mai curând posibil negocierile de aderare la clubul mondial al celor mai bune practici de dezvoltare economică”, a declarat premierul Sorin Grindeanu.România și-a depus oficial candidatura pentru a dobândi statutul de membru al NEA în octombrie 2016. Programul nuclear al României a fost apoi supus unui proces de evaluare de către secretariatul NEA, efort comun la care au participat ministerele abilitate din România, reprezentați ai industriei nucleare și ai institutelor de cercetare din domeniu, precum și Comitetul inter-ministerial pentru relația României cu OCDE.

 România îndeplinește standardele statelor cu programe nucleare avansate, membre ale NEA și există un interesl comun pentru consolidarea cooperării României cu NEA în domeniul tehnologiei nucleare, al cercetării, al gestiunii deșeurilor radioactive, al siguranței nucleare. Odată cu finalizarea procesului de aderare, România și Argentina se vor alătura celor 31 state membre ale Agenției, care lucrează împreună pentru dezvoltarea celor mai bune practici și politici în domeniul nuclear.

”Suntem foarte bucuroși că România și Argentina aderă la Agenția pentru Energie Nucleară, pas care confirmă întărirea parteneriatului dintre OCDE și ambele țări și demonstrează încă o dată angajamentul acestora față de cele mai bune practici în domeniul energiei nucleare”, a declarat Angel Gurría, Secretarul General al OCDE.  Prin decizia anunțată de OCDE, România reconfirmă angajamentul său de lungă durată pentru dezvoltarea energiei nucleare și pentru cooperarea internațională. România dispune de infrastructură și o industrie națională dezvoltată în domeniul energiei nucleare și utilizează o tehnologie nucleară sigură (CANDU-6). Sursă foto:Descoperă

Publicat în Actualitate

 
Joi, polițiștii din cadrul Secţiei 1 Poliţie Piteşti, au depistat un tânăr de de 19 ani din municipiul Pitești, bănuit de săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

Din cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, aflându-se pe strada Făgăraș, profitând de neatenția persoanei vătămate, ar fi sustras un telefon mobil. Prejudiciul a fost recuperat și predate persoanei vătămate.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat și sunt continuate cercetările pentru stabilirea întregii activități infracționale.

Tot joi, polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Pitești, au identificat o altă persoană, de 33 de ani din comuna Rociu, bănuită de săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Din cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, în dimineața zilei de 20 noiembrie 2015, prin spargerea geamului portierei unui autoturism, parcat in zona centrală a orașului Pitești, ar fi sustras o cutie de viteze din portbagajul acestuia. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate și predat persoanei vătămate.

Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii activități infracționale. Foto Antena 3

Publicat în Actualitate

Sâmbătă 20 mai 2017, ora 11.30, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, va avea loc vernisajul expoziţiei de sculptură și pictură, deschisă de artiștii plastici Liviu Brezeanu, Grigore Stan și Dumitru Piceava.

Publicat în Actualitate
Pagina 1 din 2