Articole filtrate după dată: Marți, 16 Mai 2017

Tânăra de 17 ani peste care s-a prăbuşit o parte din peretele pasajului subteran Magnolia s-a ales cu răni la cap şi la picioare. Medicii Spitalului de Pediatrie Piteşti i-au imobilizat unul dintre membrele inferioare.

„Pacienta prezenta hematoame la nivel parietal stâng. Piciorul i-a fost pus în ghips, deci necesită repaos, dar e în afara oricărui pericol. A rămas sub supraveghere, pentru că am luat în calcul posibile complicaţii, care însă nu au apărut. Peste noapte însă a cerut să plece acasă, iar la 4 dimineaţa a părăsit spitalul, pentru că a considerat că nu mai are motiv să rămână”,  a declarat, pentru Jurnal de Argeş, dr Viorel Enache, medic CPU – spitalul de Pediatrie Piteşti, cel care a preluat-o pe tânără imediat după accidentul de luni.

Reamintim că în acest caz a fost deschis, in rem, un dosar penal pentru vătămare corporală culpă.

„Urmează să se facă cercetări și să se stabilească cine este responsabil, pentru a fi tras la răspundere”, a declarat, pentru Jurnal de Argeş, agentul de poliţie Andreea Însurăţelu. Foto: www.ziarulargesul.ro

Publicat în Actualitate

Două grupuri de străini (cu vârste între 28 şi 53 de ani, dar și copii minori) care veneau din Siria și Irak și urmau să intre în România a fost oprit de polițiștii de frontieră de la Oravița. Aceștia i-au descoperit în apropierea localităţilor de frontieră Varadia și Vrani (Caraș-Severin). Cele două grupuri, în total 27 de persoane, nu îşi justificau prezenţa în zonă, motiv pentru care au fost duși la sediul instituției, unde s-a stabilit că provin din Irak și Siria. Ei au declarat că au trecut ilegal frontiera din Serbia, pentru a ajunge în vestul Europei, conform PromptMedia
Autorităţile de frontieră sârbe au fost sesizate pentru continuarea în comun a evenimentului şi aplicarea acordului de readmisie.

Publicat în Actualitate

În prezența colegilor de la Academia Română, a universitarilor din mai multe instituții de învățământ superior din România, academicianul Florin Gheorghe Filip, a primit luni, 15 mai, din partea Universității din Pitești, titlul de „Doctor Honoris Causa”. Decernarea titlului academic a avut loc într-un cadru solemn, la propunerea Facultății de Electronică, Comunicații și Calculatoare și având aprobarea unanimă a Senatului UPIT atât președintele acestui for, prof. Mihaela Diaconu, cât și rectorul Dumitru Chirleșan și profesorul Gheorghe Șerban evocând personalitatea marcantă a fostului președinte a Consiliului Științific al Academiei Române. Recunoscut ca cel mai tânăr membru titular al Academiei Române, în anul 1999, parcursul științific al noului membru al mediului academic piteștean este de-a dreptul impresionant, acesta fiind ulterior director general al Bibliotecii Academiei Române dar și președinte al secției Știința și Tehnologia Informației. De numele său se leagă proiectul de realizare a rețelei naționale de calculatoare pentru cercetare, prima rețea din România conectată la Internet în 1993, coordonarea echipelor Institutului Național de Cercetare Dezvoltare în Informatică participante la proiecte internaționale de mare succes în domeniu precum și a primei reviste din țară care a avut și o versiune open-acces. Somitate recunoscută și pe plan internațional academicianul Florin Gheorghe Filip a reușit, „prin viziune, perseverență și foarte multă muncă să contribuie la dezvoltarea informaticii, științei calculatoarelor și automaticii în România. Ceea ce acum circa 50 de ani părea afi o imposibilitate, cu referire la impactul informaticii, a devenit o realitate și prin contribuția academicianului Filip”, a observat profesorul Gheorghe Șerban.

Publicat în Actualitate

În vederea diminuării numărului de persoane ce desfăşoară activitate fără forme legale, ITM Argeş a efectuat un număr de 65 de controale.

Astfel, la 16 angajatori au fost depistate ca lucrând fără forme legale de angajare un număr de 63 de persoane. În urma acestor controale au fost aplicate 19 amenzi, valoarea lor fiind în sumă de 251.300 lei. La 3 angajatori au fost găsite peste 5 persoane care prestau activitate fără forme legale de angajare. În acest caz au fost sesizate organele de cercetare penală conform prevederilor din Codul Muncii, republicat. Deficienţele constatate în urma controalelor: neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat; neacordarea drepturilor salariale; netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor; necompensarea în bani, la încetarea activităţii, a concediului de odihnă cuvenit;neîncheiere contract individual de muncă în formă scrisă. Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficienţe : tăierea și rindeluirea lemnului; alimentație publică, transport; construcții, protecție și pază. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. În ceea ce privește securitatea şi sănătatea în muncă, au fost efectuate 89 de controale. Au fost aplicate un numar de 26 amenzi valoarea totală a acestora fiind de 98.500 lei, deficiențele constatate fiind lipsă instruire SSM; lipsă control medical periodic; necomunicare eveniment; lipsă echipament individual de protecţie.

Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficienţe : exploatare forestieră, întreținere și reparații auto; construcţii și lucrări instalații electrice;

Publicat în Actualitate

Sâmbătă, 20 mai 2017, între orele 16:00 – 21:00, de Noaptea Muzeelor, Memorialul Închisoarea Pitești își deschide porțile pentru cei care doresc să viziteze fostul penitenciar. Alături de expoziția “Fenomenul Pitești: între întuneric și lumină”, vizitatorii vor avea parte de tururi ghidate și proiecții de film pe tema represiunii din perioada comunistă.Memorialul Închisoarea Pitești este un spațiu aflat în interiorul fostului penitenciar de detenție politică de la Pitești. Memorialul găzduiește în această perioadă expoziția “Fenomenul Pitești - între întuneric și lumină”, o expoziție educativă temporară ce explorează etapele fenomenului Pitești. Expoziția se desfășoară în spațiul subsolului din Pavilionul Corecție al fostului penitenciar de la Pitești. Traseul vizitei urmează o linie cronologică și coerentă, folosind atât mijloacele clasice de informare (textul), cât și mijloace artistice (lumină, proiecții, video) menite să suscite interesul vizitatorului și să creeze în acest spațiu o atmosferă de meditație. Expoziția este susținută de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Turul prin fostul penitenciar continuă cu etajul 1, unde vizitatorul va putea afla mai multe despre condițiile pe care le suportau deținuții politic și se termină la Camera 4-spital, cunoscuta cameră în care s-a desfășurat marea parte a violențelor din Închisoarea Pitești în perioada 1949 – 1951.

Publicat în Actualitate

În ultimele 24 de ore, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş şi cei ai structurilor municipale şi orăşeneşti de poliţie rutieră au continuat acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea conducătorilor auto cu privire la riscurile la care se expun şi îi expun pe ceilalţi participanţi la trafic prin nerespectarea regulilor de circulaţie.

Publicat în Actualitate

Polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale împreună cu polițiștii din cadrul Poliţiei Municipiului Curtea de Argeş, l-au depistat și reținut pe F.I., de 32 de ani, din comuna Ileana, județul Călăraşi, urmărit la nivel național, condamnat de Judecătoria Lehliu-Gară la o pedeapsă de 8 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de furt calificat.
Bărbatul a fost încarcerat în Penitenciarul Mioveni.

Publicat în Actualitate

“Atacul cibernetic care de vineri, care a afectat 150 de țări, ar trebui să fie tratat de guvernele din toată lumea ca un semnal de trezire la realitate”, a avertizat compania Microsoft.
Potrivit BBC, șeful departamentului juridic al Microsoft, Brad Smith, critică modul în care guvernele stochează informații despre vulnerabilitățile de securitate descoperite în sistemele lor informatice.
”Am văzut vulnerabilitățile inventariate de CIA cum sunt afișate public pe WikiLeaks, iar acum avem această vulnerabilitate furată de la NSA care afectează clienți din toată lumea”, a spus reprezentantul Microsoft.
”Un scenariu echivalent, dacă ar fi să ne referim la armele convenționale, ar fi să ne trezim că armatei americane i s-au furat niște rachete Tomahawk. Guvernele din toată lumea ar trebui să trateze acest atac ca un semnal de trezire la realitate”, a declarat Brad Smith.
El reproșează astfel guvernelor că, din cauza insuficientei securizări a sistemelor informatice, sunt responsabile pentru ”pagubele pe scară largă” înregistrate după atacul masiv de tip ”ransomware” care afectează începând de vineri circa 150 de țări.
Acest atac cibernetic exploatează o vulnerabilitate a uneia dintre versiunile sistemului de operare Windows de la Microsoft, vulnerabilitate care a fost identificată mai întâi de spionajul american, dar ulterior hackerii au ajuns la aceste date ale NSA, le-au furat și acum se folosesc de ele, informează agenția PROMPT MEDIA citând ca sursă Cursdeguvernare.ro. Foto-jurnalul.ro

Publicat în Actualitate
Marți, 16 Mai 2017 10:56

Pasajul Magnolia a fost redeschis

După ce, duminică seara, a avut loc un accident în Pasajul Magnolia, soldat cu un accidentarea ușoară a unei tinere din cauza desprinderii unei parți din tavanul pasajului, municipalitatea a luat decizia unei anchete privind cauza prăbușirii tavanului. De asemenea, luni, calea de acces subterană a fost închisă publicului și a fost realizată evaluarea tehnică au fost stabilite măsurile urgente de intervenție. În urma evaluării tehnice s-a decis renovarea totală a tavanului din Pasajul Magnolia, urmărindu-se realizarea unei lucrări sigure care să nu mai permită astfel de situații în viitor. Primăria Pitești și-a exprimat regretul pentru cele întâmplate și a dat asigurări că au fost luate toate măsurile necesare rezolvării acestei situații și reluarii traficului în condiții de siguranță. Într-adevăr, în această dimineața, pasajul fost redat circulației piteștenilor din și spre Piața Vasile Milea în condiții de siguranță, doar aspectul având de suferit în urma lucrărilor de decopertare efectuate asupra acoperișului.

Publicat în Actualitate

AJOFM Argeș îi informează pe absolvenții promoției 2017 că pentru a beneficia de serviciile oferite de aceasta, trebuie să se prezinte la agenția pe raza căreia tânărul își are domiciliul pentru a se înregistra ca persoană în căutarea unui loc de muncă. Înregistrarea trebuie făcută în termen de 60 de zile de la absolvire, deoarece, în condițiile în care în acest termen nu reușește să se încadreze în muncă, poate beneficia de indemnizație de șomaj. Pentru a evita expirarea termenului de 60 zile, care reprezintă termen de decădere din drepturi în ceea de privește stabilirea indemnizației de șomaj, absolventul trebuie să se prezinte la agenție după încheierea cursurilor cu următoarele documente: actul de studii (adeverință, diplomă) eliberat de instituția de învățământ absolvită – copie+original; adeverință medic – cu mențiunea apt de muncă sau clinic sănătos; carte de identitate – copie +original. AJOFM Argeș acordă, printre altele, următoarele servicii persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă: informare și consiliere profesională; medierea muncii; formare profesională; stimularea mobilității forței de muncă.
Stimularea ocupării forței de muncă și stimularea mobilității forței de muncă se face prin acordarea unor facilități care constau în prime de încadrare, prime de activare, prime de mobilitate acordate persoanelor aflate în evidență, care se încadrează în muncă.

Publicat în Actualitate
Pagina 1 din 2