Administratie (3029)

# Conferinţă extraordinară de presă a lui Cornel Ionică

Primarul Cornel Ionică a organizat luni, 11 iunie, o deplasare alături de reprezentanții mass-media la câteva dintre șantierele deschise în Pitești. Prima oprire a fost la Bazinul Olimpic, la care au început mai multe lucrări de modernizare, care vor culmina cu implementarea unui proiect cu fonduri europene. De asemenea, deplasarea a continuat la piețele din Găvana și Trivale, care sunt în curs de modernizare cu fonduri de la bugetul local. Tot în acest an vor începe lucrările de amenajare a unor locuințe sociale la căminul fostului Liceu CFR din zona Stadionului. Pe de altă parte, a fost lansată licitația pentru construirea unei săli de sport la Liceul Ion Cantacuzino, în vreme ce lucrările la sala de sport de la Școala Ion Pillat sunt în plină desfășurare. Alte două săli de sport vor fi construite la Școlile Tudor Arghezi și Nicolae Iorga. În fine, în circa o săptămână vor începe lucrările de amenajare a unei noi benzi de circulație pe Calea Craiovei pentru virajul pe strada Frații Golești. Pentru reabilitarea multor altor străzi procedurile sunt în desfășurare. A urmat apoi vizita în ștrandul din Trivale, unde  s-au prezentat pe larg principalele proiecte aflate în derulare în municipiul Pitești.

Bazinul Olimpic face obiectul unui proiect de 5 milioane de euro

Primarul Cornel Ionică: ”La Bazinul Olimpic s-au întâmplat lucruri extraordinare, iar perspectiva este extraordinară. S-a acţionat cu material de dezinsecţie, s-a pus la punct iluminatul, iar acum 3 săptămâni s-a realizat un nou vestiar pentru copii. Urmează să montăm în curând aerul condiţionat, un televizor la intrare, pentru părinţii care aşteaptă. În scurt timp vor fi schimbate şi culoarele de înot şi, mai important, în trei luni se vor înlocui bloc-start-urile, care rămăseseră neschimbate de la construcţia bazinului. De anul viitor, bazinul ar putea găzdui şi competiţii de înalt nivel. De asemenea, urmează să fie înlocuită tabela electronică. Bazinul face obiectul unui proiect de 5 milioane de euro, pe care municipalitatea l-a întocmit, dar care este în evaluare încă din februarie...”.

Piaţa Găvana, gata în august

Piaţa Găvana urmează să fie refăcută după un design modern până în luna  august, conform contractului. Deocamdată, s-a găsit o soluţie provizorie pentru comerţul cu fructe şi legume, în faţa pieţei. ”După finalizarea pieţei, producătorii vor avea prioritate, iar mesele care nu se vor ocupa de către aceştia vor fi scoase la licitaţie. Termenul de finalizare a contractului este în august, după care se mai ia o marjă de vreo două săptămâni. Constructorul a câştigat licitaţia abia de 3 săptămâni şi au 4 tone de prefabricate deja comandate”, a spus primarul Ionică.

Piața Trivale, termen în august, dar se ia în calcul şi o întârziere de o lună

Termenul de finalizare pentru Piața Trivale este tot luna august, dar se ia în calcul şi o întârziere de o lună, pentru că proiectul a fost modificat. Şi aici, confecţiile metalice sunt deja realizate, la fel, tâmplăria. În zonă există şi câteva neînţelegeri cu doi comercianţi, care au încă magazinele deschise în mijlocul zonei îngrădite a şantierului. ”După părerea noastră, dânşii nu sunt proprietari, deşi susţin că ţin de o cooperativă, dar nu au documente. Noi ne judecăm şi va stabili instanţa. Îi ignorăm şi nu vor fi parte din zona comercială, unde vor fi producătorii”, a mai spus edilul-şef.

Alte lucrări

Printre cele mai mari proiecte pe care le susţine primarul Ionică se numără podul peste râul Argeş, pasajul rutier de la Târgu din Vale şi Centura de vest. Lucrările de la Căminul Maria Teiuleanu se vor finaliza anul acesta, deşi termenul era anul viitor. Vor fi 96 camere cu toaletă, plus 3 camere pentru pedagogi, sală de lectură şi alte dotări de care vor beneficia şi oaspeţi sportivi şi olimpici. Piaţa Primăriei se va reabilita cu înlocuirea granitului, pentru a permite maşinilor grele, inclusiv ale ISU, să circule. Se vor cumpăra maşini de deszăpezire, care vor face şi lucrări pe timpul verii. La fostul sediu Alfa TV de la Casa Cărții va fi centru de încasare impozite.  Se aşteaptă un răspuns de la Guvern pentru Sala Polivalentă - proiect de 23-24 milioane de euro - inclusiv 400 de locuri de parcare, din care 200 vor fi făcute de Primărie. Proiectul Stadionului a fost îmbunătăţit, la sugestia CNI. Va fi acoperit pe toate părţile şi va avea 18.000 locuri. Pentru că Primăria are multe reclamaţii privitoare la excrementele lăsate de câinii scoşi la plimbare, se vor monta în parcuri indicatoare care atenţionează asupra acestui lucru.

Miercuri, 13 iunie, începând cu ora 11.00, în Sala Mare a Consiliului Județean Argeș se va desfășura ședința ordinară a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia.

În cadrul ședinței vor fi prezentate stadiul Programului Operațional Regional 2014 – 2020 în Regiunea Sud Muntenia, stadiul proiectelor implementate de Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, precum și implementarea Axei prioritare 4 - Sprijinirea Dezvoltării Urbane Durabile.
CpDR Sud Muntenia este alcătuit din 28 de membri, câte patru de la nivelul fiecărui judeţ din regiunea Sud Muntenia (preşedintele consiliului judeţean, reprezentantul consiliilor locale municipale, reprezentantul consiliilor locale orăşeneşti, reprezentantul consiliilor locale comunale), respectiv din județele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman, în prezent județul Argeș deținând președinția Consiliului pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia.

Primăria Bascov are în această perioadă în derulare proiecte de milioane de euro extrem de importante pentru comună. Cel mai important proiect, aflat în prezent în faza licitației, este cel legat de asfaltarea a nu mai puțin de 20 de străzi din Bascov. Este vorba de străzile Rotăreasa, Bisericii, Prelungirea Micșunele, Școlii, Gârlei, Zăvoiului, Livezilor, Zorilor, Fundătura Micșunele, Lăbușești, Rotărești-Foraj, Nufărului, Luncă, Liliacului, Trandafirilor, Violetelor, Crizantemelor, Ficului, Aviatorului și Arcanului. Investiția are un buget de 4.490.814 lei fără TVA și 13 firme și asocieri de firme au depus oferte. Perioada de evaluare a ofertelor se va încheia pe 23 iulie a.c.

Joi 7 iunie, la București a avut loc conferința internațională ”Eficienţa energetică, prioritate în combaterea sărăciei energetice şi asigurarea energiei pentru toţi”, în cadrul preşedinţiei române a Cartei Energiei. Trebuie spus că cel care asigură președinția română a Cartei este chiar secretarul de stat argeșean Robert Tudorache (foto), liderul ALDE Pitești.
Jurnalul de Argeș a fost invitat la eveniment alături de mai mulți ziariști din județ. Conferința de la București a fost onorată de sute de invitați de prim rang din România, Georgia, Azerbaidjan, Malta, Iordania, Belgia, Marea Britanie, Turcia, Malta, Elveția, Pakistan, Albania, Turkmenistan, Macedonia, Polonia, Danemarca, Slovacia, Mongolia, China, Arabia Saudită și Croația.
România asifgură președinția Cartei Energiei pentru 2017 și are ca principal obiectiv combaterea sărăciei energetice, adică accesul limitat al consumatorilor casnici la energie electrică.
Ziariștii argeșeni au fost invitați și în biroul secretarului de stat Robert Tudorache. Pe parcursul întâlnirii, Robert Tudorache a declarat că de la Ministerul Energiei va veni pentru Argeș o investiție directă de 80 de milioane euro ce vizează retehnologizarea barajului Vidraru. Proiectul, ce a început din perioada în care Andrei Gerea era ministrul Energiei, este deja în faza caietelor de sarcini.
Tot legat de Argeș, Robert Tudorache a vorbit și despre colaborările cu RATEN pe platforma ICN Mioveni și Fabrica de Combustibil Nuclear.
Secretarul de stat Robert Tudorache a mai declarat jurnaliștilor din Argeș că în această perioadă se poartă discuții cu Primăria Pitești legat de automobile electrice și conceptul de smart city.

ziaristi argeseni si tudorache

            Ziariștii din Argeș, în biroul secretarului de stat Robert Tudorache

Constantin Enoiu, piteșteanul care a reclamat  o diferență considerabilă între temperatura luată în calcul de Termo Calor Confort la facturarea agentului termic în luna octombrie 2017 și temperatura înregistrată de serviciul Meteo Pitești, n-a primit nici până acum un răspuns inteligibil, care să-i edifice pe el și pe cei aflați în aceeași situație cum se face că, în luna respectivă, care a fost una călduroasă și în care agentul termic a fost furnizat doar câteva ore pe zi,  facturile au fost mai mari decât într-o lună mult mai friguroasă.  ANPC  l-a trimis la ANRE, care a sesizat Primăria Pitești. Cum din martie și până acum Primăria Pitești nu i-a transmis niciun răspuns, omul s-a adresat ANRE, care l-a avertizat că, dacă transmite o nouă solicitare pe aceeași speță, documentul va fi, din start, clasat.

Omul a sperat că de la ANRE va obține lămuriri, după ce furnizorul de agent termic în sistem centralizat i-a transmis două răspunsuri care mai degrabă l-au băgat în ceață.
Într-unul dintre răspunsuri, Termo Calor Confort recunoaște că agentul termic este distribuit în funcție de temperatura exterioară: „Centrala termică la care este arondat blocul dumneavoastră (CT 507) produce și distribuie agent termic către consumatorul final, în funcție de o diagramă de reglaj calitativ a agentului termic secundar încălzire, în funcție de variația temperaturii exterioare. Temperatura media lunară a CT 507 a fost de 8,91 grade Celsius în octombrie 2016 și 6,85 grade Celsius în octombrie 2017”.
Următorul răspuns, venit după ce omul a vrut lămuriri despre diferența de aproape 5 grade Celsius între temperatura indicată de Stația Meteo Pitești (11 grade C) și temperatura  la care face referire Termo Calor,  indică însă un alt algoritm, care ține cont de „diferența dintre temperatura de tur și retur a agentului termic în centrala CT 507”.
Cu aceste date aproape halucinante ale problemei, omul a insistat să fie lămurit.
A  sesizat problema la  Autoritatea  Națională pentru Protecția Consumatorului  (ANPC), care nu l-a putut ajuta cu un răspuns concret,  dat fiind faptul că  în speța reclamată Constantin Enoiu  nu are calitatea de consumator în raport direct cu furnizorul SC  Termo Calor Confort SA (relația contractuală se desfășoară între asociația de proprietari de care aparține reclamantul și SC Termo Calor Confort).
„Având în vedere aspectele relatate de dumneavoastră, precum și competențele specifice în acest domeniu ale  Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), am procedat la  redirecționarea  reclamației dvs. către această  instituție”, se arată în răspunsul transmis lui  Constantin Enoiu de ANPC.
ANRE însă a transmis către Primăria Pitești sesizarea lui Constantin Enoiu care reclama  nerespectarea legislației  cu privire la măsurarea  și facturarea consumului de energie termică  furnizată de SC Termo Calor Confort.

„O rușinoasă fugă de răspundere”

La nivelul Primăriei Pitești, lucrurile s-au blocat, iar piteșteanul a semnalat acest lucru ANRE.
„Mi se pare o rușinoasă fugă de răspundere să soluționați o petiție prin retrimiterea ei spre analiză și rezolvare tocmai către cei despre care  este vorba în petiție și care evident că nu au niciun interes să se controleze singuri, știindu-se în culpă. Pe cale de consecință, evident că sfidează petiționarul și nu vor să răspund de la înălțimea funcției lor. Motiv pentru care, domnule director, vă rog să intervenți în acest litigiu, în sensul trimiterii unui specialist care să demonstreze de partea cui este dreptatea”, a scris, printre altele, Constantin Enoiu în sesizarea transmisă ANRE.
Răspunsul primit de Constantin Enoiu, pe 10 mai 2018, pare conceput fix pentru descurajarea demersului. În documentul respectiv, ANRE enumeră atribuțiile autorității administrației publice locale (să invite operatorul la audieri, să monitorizeze și să exercite controlul cu privire la furnizarea, prestarea serviciilor de utilități publice și să ia măsurile necesare în cazul în care operatorul nu a realizat indicatorii de performanță, să sancționeze operatorul  dacă acesta nu operează la nivelul indicatorilor de performanță, dar și să medieze și să soluționeze conflictele dintre utilizatori și operatori).
După ce nu spune, de fapt, nimic, referitor la problema semnalată de Constantin Enoiu, la final ANRE specifică:  „În petițiile ulterioare în care veți relua aceeași problemă sau care conţin un limbaj trivial sau expresii denigratoare vom proceda la  clasarea acestora (...)”.
„Pe scurt, mi-au spus că, dacă fac o a doua plângere referitoare la aceleași aspecte, aceasta se clasează. Altfel spus, pe banii noștri, își bat joc de noi”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, Constantin Enoiu.

Au trecut peste opt ani de la inițierea proiectului rezervației naturale Pădurea Trivale și un an de când Agenția de Mediu a cerut Primăriei Pitești să clarifice neconcordanțele din documentație, mai exact dispariția a circa 58 ha din suprafața propusă spre a deveni arie protejată. APM Argeș și oficialii din Ministerul Mediului susțin că municipalitatea nu s-a obosit să ofere un răspuns. Practic, proiectul e blocat la Primăria Pitești. Ce spun oficialii din Ministerul Mediului și cu ce argumente vine primarul Cornel Ionică aflați din materialul de mai jos.

„Primăria Pitești trebuie să ne spună dacă mai vrea sau nu să facă arie protejată în Pădurea Trivale”

Elaborat în martie 2010, de către Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Piteşti, proiectul a fost supus dezbaterii publice de trei ori până acum și s-a întors de mai multe ori înapoi, la instituțiile din Argeş, pentru diferite completări.
După cum ne-a declarat Anca Crăciunaș, consilier la Direcția Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, „Ministerul Mediului va trimite o solicitare Primăriei Pitești, acolo unde s-a blocat proiectul. Primăria Pitești nu a mai dat niciun semn de viață, în sensul în care APM Argeș a transmis niște adrese de solicitare, la care Primăria Pitești nu a binevoit să ne răspundă. Pe o suprafață mare din cea propusă pentru a fi arie protejată, Primăria Pitești a făcut un fel de fond forestier disponibil retrocedărilor. Având în vedere acest aspect, nouă ne trebuie o nouă avizare a Primăriei Pitești pentru declararea suprafeței din proiect drept arie protejată. Avizul precedent era din 2012 și s-a solicitat un nou aviz. Primăria Pitești trebuie să ne spună dacă dorește să facă arie protejată suprafața din proiect și, dacă e de acord, trebuie să ne spună și care sunt persoanele care au solicitat retrocedări, astfel încât noi să informăm persoanele respective. În momentul în care Primăria Pitești ne va da avizul, proiectul se deblochează, Ministerul Mediului poate începe consultarea cu factorii interesați, respectiv cu potențialii proprietari. Primăria Pitești trebuie să ne spună dacă mai vrea sau nu să facă arie protejată în Pădurea Trivale”.

Cornel Ionică, primarul Piteștiului: „Nu îmi propun un termen pentru a da avizul, nu este o urgență”

Iată ce spune și primarul Cornel Ionică despre întârzierea proiectului privind declararea Pădurii Trivale drept arie protejată: „Legat de proiect, eu țin să facem în Pădurea Trivale o pistă de biciclete, așa cum s-a făcut la Timișoara și în alte localități. În principiu, discuțiile sunt avansate, însă trebuie să avem un protocol cu Ministerul Mediului. Pădurea Trivale e protejată maximum, nu o va tăia nimeni, doar o curățim și îngrijim. Legat de anumite suprafețe din proiect, avem niște situații neclare, instanța a dat câștig de cauză unor solicitanți și urmează ca noi să agreem punerile în posesie pe loturile disponibile împreună cu Direcția Silvică Argeș. Vom da avizul pentru proiect atunci când vom cădea la un acord cu Ministerul Mediului în ceea ce privește realizarea unei piste de biciclete în Pădurea Trivale. Nu îmi propun un termen pentru a da avizul, nu este o urgență. Repet însă, nu vom agresa Pădurea Trivale sub nicio formă”.

# Spune managerul de proiect Radu Dinu

La noul spital din Mioveni, lucrările avansează de la o lună la alta. Acesta este cel de-al treilea spital de stat contruit în România după Revoluție. Datele statistice ale noului spital sunt de-a dreptul impresionante, la fel și stadiul lucrărilor.

În cadrul unei vizite desfășurate miercuri, 30 mai, jurnaliștii din Argeș au avut ocazia să vadă stadiul de execuție al lucrărilor de la noul Spital „Sfântul Spiridon”, o clădire impunătoare, cu șase etaje. Construcția noului spital a început în anul 2016 și, deși se preconiza că va fi finalizată în octombrie 2018, aflăm ca spitalul va fi gata la sfârșitul primului trimestru din 2019. Vizita jurnaliștilor s-a desfășurat în prezența lui Radu Dinu, managerul de proiect, însoțit de Fănica Niculescu, manager dotări medicale. De asemenea, a fost prezent și  dr. Mugur Stancu, director executiv la firma Medicare Tehnics SA, firma care se va ocupa de livrarea, instalarea şi service-ul echipamentelor ce vor fi achiziționate pentru noul spital. Lucrările de structură ale viitorului spital sunt finalizate, iar echipele se ocupă deja de finisaje.
Printre avantajele acestei unități medicale se numără generatoarele cu ajutorul cărora spitalul poate funcționa timp de 48 de ore, adăpostul antiatomic pentru 100 de persoane, cele 11 căi de evacuare și panourile solare ce vor asigura 25% din necesarul de încălzire pentru apă. Totodată, sălile de operație vor fi dotate cu aparatură de top, de la computer tomograf, până la echipament de chirurgie minim invazivă.
Turul spitalului a început în zona ATI (Anestezie și Terapie Intensivă), unde va exista un sistem de bariere fizice, astfel încât accesul persoanelor se va face controlat. Aici există un salon deschis, cu 8 paturi și 2 izolatoare pentru pacienții suspecți de boli contagioase. Tot aici se află și camera de monitorizare a pacienților. „Am început în ATI, pentru că aici este spațiul în care se vor lupta pentru supraviețuire atât cadrele medicale, cât și pacienții. S-ar putea ca și noi să fim peste timp pacienți ai acestui spațiu și am vrea să ne bucurăm de facilitățile create aici”, a explicat Radu Dinu.
„Vă aflați într- un spital care răspunde ultimelor standarde în domeniu și acest lucru îl face să fie unul dintre puținele spitale care au reușit la acest etaj, în care se afla secția de sterilizare, blocul operator, cu 4 săli de operație, și secția de ATI, să separe circuitele murdare de cele curate. Putem spune că microbii spitalicești nu pot apărea aici!”, asigură Radu Dinu, manager de proiect.
De asemenea, dr. Mugur Stancu a intervenit cu detalii de natură medicală în descrierea aparatelor care vor fi introduse în sălile de operație. „Am creat barieră fizică între sterile și nesterile. Suntem conștienți că este o mare problemă în spațiul românesc și, atâta vreme cât nu pot să intre în contact, totul este ok. (...) Considerați că echipamentele medicale sunt pe drum în acest moment. Imediat ce se închid pereții, le vom monta”, a spus dr. Mugur Stancu.

”Spitalul nu va rămâne niciodată fără oxigen”

17 RaduDinuUn alt avantaj pentru acest spital este sistemul de funcționare a ventilației. Toate sălile de operație vor fi dotate cu sisteme speciale de ventilație, cu aport de aer proaspăt, după cum ne spune Radu Dinu (foto):
„Tot aerul de aici va fi filtrat și recirculat în permanență, astfel încât pacienții să se bucure de o calitate a aerului deosebită. Practic, serviciul spitalicesc se va putea face aici în condiții extraordinare. La Mioveni nu va fi nicio problemă cu asigurarea oxigenului necesar pentru pacienți și cadrele medicale din blocul operator. Spitalul nu va rămâne niciodată fără oxigen”.
Noul spital din Mioveni este conceput astfel încât să poată funcționa autonom în cazul unei avarii: „În cazul în care generatorul de oxigen se defectează, bateriile vor intra în funcțiune și, timp de 48 de ore, spitalul va avea autonomie în ceea ce privește necesarul de oxigen. Cam toate soluțiile au fost gândite aici cu dublă asigurare, atât în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică, cât și în ceea ce privește alimentarea cu gaz metan a centralei electrice. S-a avut în vedere ca, în cazul unei avarii în sistemul național, spitalul să aibă autonomie. În cazul unei calamități, Argeșul ar suferi foarte mult, dar spitalul acesta va rămâne utilizabil, funcțional 100%”, adaugă Radu Dinu, managerul de proiect.

„Eu aș dori ca acest spital să existe, dar să nu avem nevoie de el”

Primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu, este mulțumit de evoluția lucrărilor de la viitorul spital: „Îi felicit pe toți pentru stadiul în care se află astăzi spitalul și cred că în luna aprilie, cel târziu, ne vom încadra în termen și ne vom bucura de o unitate modernă, spitalicească în județul Argeș. Eu aș dori ca acest spital să fie funcțional, să existe, dar să nu avem nevoie de el.  Oricine consideră că se poate trata în această unitate nouă este binevenit. Ar fi mai bine să nu fim bolnavi!”

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a participat, vineri, 01.06.2018, și la lucrările conferinței naționale medicale, ce s-a ținut în Sala Mare a Consiliului Județean Argeș și la care au participat nume mari ale lumii medicale românești.

În deschiderea conferinței, ministrul Sănătății a declarat: “Sunt onorată că sunt aici chiar de 1 iunie. Am văzut Spitalul de Pediatrie Pitești, care mi-a plăcut foarte mult, și vreau să spun că am fost foarte impresionată de zâmbetul câtorva copii, de care vă rog să aveți grijă în continuare. Temele acestei conferințe sunt teme de actualitate, teme care ne preocupă la nivelul Ministerului Sănătății. «Rezidențiatul încotro?» este o întrebare foarte bună, pe care ar trebui să ne-o punem toți cei care conducem destinele sănătății, pentru că politica de resurse umane a ministerului nu a fost poate cea mai bună pentru a rezolva problemele din România. Ne-am axat spre a rezolva parcă problemele din Vest. Începând cu 2007, aproximativ 14.000 de medici au părăsit România. Știți foarte bine că de anul trecut, odată cu legea salarizării, și de anul acesta, de la 1 martie, salariile medicilor și ale asistenților medicali au crescut la un nivel aproape european, fiind, de altfel, o primă măsură pe care guvernul a luat-o pentru a păstra medicii în țară. Dar acești medici au fost întâi rezidenți. Deci, tema este foarte bună, de actualitate, o am în vedere, astfel încât să încercăm să rezolvăm problema spitalelor din România. A doua temă a conferinței este «Un copil sănătos este un copil educat», și aici știți foarte bine că, până la sfârșitul anului, vom promova în Parlamentul României o nouă legislație în ceea ce privește sănătatea, iar în cadrul acestei legislații prevenția va avea un rol important. Sunt foarte bucuroasă astăzi să dau vești foarte bune pentru județul Argeș. Luni, 4 iunie, se va parafa acordarea unui accelerator pentru radioterapie către Spitalul Județean de Urgență Piteşti. Știu că nevoia de servicii de radioterapie este foarte mare, știu că s-a spus de nenumărate ori că Piteștiul este aproape de București, dar decizia a fost că Argeșul are nevoie de acest aparat. Domnule președinte Dan Manu, vă rog să demarați lucrările la construcția buncărului, astfel încât să putem să livrăm cât mai repede acest aparat”.

Argeșul va avea un Centru de Oncologie

18 02„Argeșul va avea un Centru de Oncologie atât de mult dorit și de noi, ca specialiști, dar și de pacienți, pentru că suntem în slujba pacienților. Mulțumesc Ministerului Sănătății, pentru că suntem singurul județ din țară care a beneficiat la un Computer Tomograf, care acum funcționează la Spitalul de Pediatrie, și de un RMN, care, de săptămâna viitoare, se va da în funcțiune la Spitalul Județean de Urgență Pitești, iar acum Secția de Oncologie va fi dotată cu acest aparat”, a spus președintele CJ Argeș, Dan Manu.
În cadrul conferinței s-au abordat două teme de interes național:
1. ”REFORMA ÎN REZIDENȚIATUL DIN ROMÂNIA” – raportor conf. univ. dr. Corneliu Florin Buicu - președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților. Formăm anual mii de tineri medici. Mulți pleacă, iar cei care rămân sunt concentrați în centrele universitare. Care sunt soluțiile pentru a pregăti medici pentru toată România? Cum pot autoritățile publice locale să încurajeze tinerii medici? Ce pot face autoritățile publice locale și naționale? Sunt doar câteva dintre întrebările la care s-au căutat răspunsuri în cadrul acestei conferințe.

2. ”Un copil sănătos este un copil educat - EDUCAȚIE PENTRU SĂNĂTATE” – raportor prof. univ. dr. Alexandru Rafila - președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul regional al Europei în cadrul Comitetului Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății. Prin această temă s-a propus să se aducă în atenția publică necesitatea introducerii în curricula școlară a orelor de educație sanitară și de igienă. De asemenea, sub genericul ”Să ne cunoaștem propriul corp”, nu trebuie uitată nici educația sexuală, precum și conștientizarea pericolului consumului de substanțe psihotrope și stupefiante (droguri, substanțe etnobotanice etc.).

La conferința organizată de Consiliul Județean Argeș au participat: prof. dr. ing. Petru Ande, secretar de stat Ministerul Educației Naționale; prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel - managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”; prof. univ. dr. Alexandru Rafila - președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul regional al Europei în cadrul Comitetului Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății; conf. univ. dr. Corneliu Florin Buicu - președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților; prof. univ. dr. Mircea Beuran - președintele Senatului Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”; prof. univ. dr. Daniela Bartoș - şef Clinica de Medicină Internă de la Spitalul de Urgenţă Floreasca; prof. dr. Camelia GAVRILĂ, preşedinte Comisia pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport a Camerei Deputaților; prof. dr. Camelia GAVRILĂ, preşedinte Comisia pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport a Camerei Deputaților; dr. Mioara Predescu coordonator Centrul Român HIV/SIDA; Cătălina Poiană, prorector cu învățământul postuniversitar, Președinte Colegiul Medicilor București.

Din deceniul trecut s-a pus problema refacerii spaţiului în care funcţionează cea mai mare piaţă agroalimentară din municipiul Câmpulung, însă tot felul de interese au blocat proiectul. Fie că aceasta a fost administrată de un serviciu public al administraţiei locale, fie că este exploatată de o firmă creată de Consiliul Local pentru a evita disponibilizările din perioada lui Băsescu, piaţa s-a transformat treptat într-o ruină de tablă gata să se prăbuşească. Pe vremea lui Călin Andrei nu s-a dat drumul la finanţare, banii fiind ţinuţi pentru alte proiecte, care au eşuat, iar după venirea pesedistului Liviu Ţâroiu la putere a contat faptul că Pieţe Servicii Comunitare Muscel SRL este condusă de un liberal precum Ionel Vlădescu. Salvarea va veni din partea Companiei Naţionale de Investiţii, care a acceptat să finanţeze lucrarea.
Au fost bani în buget ani de-a rândul pentru refacerea Pieţei centrale, dar nu s-a acceptat cheltuirea acestora. Asta deşi un proiect de refacere a fost întocmit încă de acum un deceniu, iar în 2011 a apărut şi documentaţia tehnică în care se prevedea un necesar de şase milioane de lei pentru o nouă construcţie. O parte din bani putea fi asigurată chiar de Pieţe Muscel SRL, societatea adunând an de an bani pentru concretizarea proiectului. Iar când se părea că numai plecarea lui Vlădescu de la conducerea firmei îl va determina pe Ţâroiu să se apuce de treabă, cei de la Compania Naţională de Investiţii au acceptat să finanţeze proiectul de refacere a spaţiului comercial. Pentru acest lucru, la finalul lunii trecute Consiliul Local Câmpulung a acceptat să predea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania de Investiţii, terenul pe care este situată piaţa, teren de aproape trei mii de metri pătraţi din totalul de nouă mii deţinut de Pieţe Muscel prin Consiliul Local. Iar din toată lucrarea, Câmpulungul va asigura cheltuieli doar pentru utilităţi.

Două pieţe nefuncţionale

Câmpulungul a avut trei pieţe agroalimentare şi un târg, însă acum este activă doar piaţa, care va fi refăcută, şi târgul de pe malul râului. Piaţa Grui este un spaţiu de tablă abandonat, care fusese propus spre transformare în loc de joacă şi adăpost pentru oamenii străzii, iar Piaţa Vişoi a fost reamenajată de un investitor care a falimentat, iar în acest an a intrat pe mâna unui om de afaceri chinez.

 

Luna iunie este plină de evenimente pentru orașul Topoloveni. În perioada 16-19 iunie, orașul va sărbători 597 de ani de atestare documentară. Cu acest prilej, marți, 5 iunie, 26 de locuitori au participat la o acțiune de curățenie în centrul orașului și în zona Cârcinovului. De asemenea, se apropie a V-a ediție a maratonului Topoloveni Summer Tour, eveniment cu tradiție, dedicat bicicliștilor, care are loc în Topoloveni, în data de 23 iunie,  pe traseele alese de multiplul campion național Răzvan Jugănaru.
19 Botarca„Vin în jur de 700-800 de concurenți în fiecare an. Au venit chiar și din străinătate și nu vin singuri. Mulți vin cu familia. Cât stau ei și aleargă pe dealuri, poteci și pe drumurile din pădure, familia îi așteaptă. În timpul acesta, își fac cumpărături din produsele noastre tradiționale. Se duc și vizitează cele două biserici, monumente istorice, vizitează Catedrala, Muzeul Școlar și Orășenesc. Sunt o grămadă de activități. (..) Toate aceste evenimente impun un pic de curățenie din partea noastră. Ne pregătim de sărbătoare”, a spus pentru Jurnalul de Argeș primarul orașului Topoloveni, Gheorghiță Boțârcă.
Orașul Topoloveni pregătește încă trei proiecte  pentru lunile iunie, iulie și august. Unul dintre acestea presupune o acțiune de plantare în Parcul Orășenesc, de-a lungul a 7 luni. De aceste lucrări se va ocupa o firmă din București și vor începe la sfârșitul acestei luni.
„Nu o să  plantăm palmieri, ci o să folosim mai mult din flora și fauna autohtonă, mai ales că orașul Topoloveni poartă numele unui arbore, adică Topoloveni înseamnă locul cu plopi și, atunci nu te poți îndepărta prea mult de flora și de fauna noastră din Topoloveni”, adaugă primarul Gheorghiță Boțârcă.

Pagina 1 din 217