Denis Grigorescu

Până la începutul lunii noiembrie, Primăria Pitești a reabilitat opt locuri de joacă din oraș. Este vorba despre locurile de joacă din: Războieni, strada Oituz; Trivale, strada Frasinului, bloc 18-23; Găvana III, strada Carol Davila ,bloc A8-A9; loc joacă Livezilor, bloc 12; Expo – Parc; Trivale – Școala nr.13; Găvana II, strada Paltinului, bloc A31 și în centru, în Parcul de la Finanțe. Pentru anul viitor, municipalitatea și-a propus să reabiliteze încă 13 locuri de joacă.

Pentru că în aceste zile campanii de reduceri ale comercianților din mediul online, trebuie să ştii cum să cumperi în siguranţă. Inspectoratul de Poliţie Județean Argeş face în premieră mai multe recomandări pentru a evita să deveniți victime ale infracțiunilor în mediul online de Black Friday.

1. Folosiţi autentificarea multi-factor pentru toate conturile online
Acest lucru înseamnă că, pe lângă parolă, va trebui să introduceţi un cod de verificare pe care îl veţi primi pe e-mail sau SMS atunci când veţi dori să accesaţi conturile.  Dacă un site observă că cineva încearcă să intre în contul dvs. de pe un dispozitiv nou, se va trimite un cod de verificare pentru a se asigura că într-adevăr sunteţi dvs.
2. Nu faceţi cumpărături online când sunteţi conectat la reţele Wi-Fi publice
Reţelele Wi-Fi publice sunt de cele mai multe ori nesigure şi pot fi atacate cu uşurinţă de hackeri pentru a obţine datele personale ale utilizatorilor. Dacă folosiţi o astfel de reţea este recomandat să utilizaţi şi un serviciu VPN (reţea privată virtuală), care vă va cripta datele.
3. Asiguraţi-vă că site-ul are certificat SSL (foloseşte https în loc de http) înainte de a face tranzacţii financiare
Site-urile care au certificat de securitate SSL (folosesc https://) protejează informaţiile personale introduse de utilizatori, un aspect foarte important de care ar trebui să ţineţi cont.
4. Menţineţi antivirusul actualizat
Pentru a fi cu un pas înaintea hackerilor care dezvoltă noi metode pentru a ataca dispozitivele, instalaţi update-urile pentru programele de protecţie imediat ce acestea sunt disponibile.
5. Schimbaţi periodic parolele şi folosiţi parole unice pentru fiecare cont în parte
Aceasta este o practică esenţială pentru a evita să deveniţi victime ale atacurilor online, hackerii profitând de faptul că mulţi oameni folosesc o singură parola pentru toate conturile lor.
6. Nu accesaţi linkuri şi fişiere necunoscute
Reamintim pericolul email-urilor de tip phishing, care folosesc linkuri şi fişiere false pentru a obţine acces la datele personale ale victimei.
7. Nu uitaţi să schimbaţi parolele setate de producători pentru toate programele pe care le folosiţi
Producătorii folosesc parole simple (ex. "parola123" sau "admin"), care sunt printre primele pe care hackerii le încearcă atunci când vor să vă atace dispozitivele prin intermediul acestor programe.
8. Cumpăraţi de la comercianţii cunoscuţi sau cautaţi informaţii în legătură cu aceştia, pentru a vă asigura că au o reputaţie bună şi sunt de încredere
Păstraţi o evidenţă a tranzacţiilor efectuate pe Internet, inclusiv a adresei paginii de Internet a comerciantului. Numeroase magazine online trimit clienţilor mesaje pe e-mail cu detaliile achiziţiei efectuate – asiguraţi-vă că le-aţi salvat sau imprimat.
Înainte de a face achiziţia, citiţi politica de livrare şi returnare, care ar trebui să se afle pe pagina de Internet a comerciantului. Cautaţi un număr de telefon sau o adresă de e-mail şi notaţi-le în cazul în care aveţi nevoie de informaţii suplimentare.
9. Evitaţi mailurile cu oferte neobişnuite
În perioada reducerilor puteţi primi e-mailuri cu oferte înşelătoare, de obicei prea avantajoase ca să fie adevărate, sau cu informări despre probleme cu o comandă sau un cont de cumpărături. Acestea sunt cele mai întâlnite metode prin care infractorii cibernetici încearcă să vă facă să accesaţi link-uri care nu ar trebui să fure informaţii personale sau să vă infecteze dispozitivele.
10. Nu divulgaţi codul PIN
La o tranzacţie online cu cardul nu vi se solictă codul PIN sau parola de internet banking. PIN-ul se foloseşte doar la bancomate şi la terminale de plată, cum ar fi casele de la supermarket.

Cea mai amplă campanie de educație ecologică și mediu din România, „EcoAtitudine (2010 –2020) = Responsabilitate, Informaţie, Acţiune” a ajuns la finalul ediției cu numărul 8, după un maraton de mai bine de nouă luni în slujba unui mediu sănătos. Premierea câștigătorilor din Argeș, școli și administrații publice locale, a fost făcută miercuri, 17 noiembrie, la Biblioteca Județeană Dinicu Golescu de către Gabriel Moiceanu, director executiv ADI SERVSAL Argeș, și Stere Crețu, redactor șef al revistei Infomediu Europa.
Revista Infomediu Europa, împreună cu Federaţia Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI), cu sprijinul Sponsorului Oficial – KAUFLAND şi având alături ca parteneri pe SOTA GRUP 21, CTE SOLUTION – UTILAJE SPECIALIZATE, CCR Logistics Systems RO, TDR ENERGY, RAFINARIA PETROTEL LUKOIL, ANTARES NATURAL GAS, UNIVERSAL ALLOY CORPORATION, ECOSUD, PROINVEST, PAPYRUS, şi-au propus schimbarea unor mentalităţi care să determine atitudini eco.
"Punând accent pe selectarea deșeurilor astfel încât generațiile tinere să conștientizeze că reciclarea este singura modalitate prin care reușim să salvăm mediul înconjurător, anul acesta am iniţiat, cu sprijinul ADI SERVSAL ARGEŞ, ADIS IAŞI, ADI ECODOLJ, ADI ECOLECT MUREŞ, ADI SIMD COVASNA şi ADI MD TELEORMAN, un program pilot de colectare selectivă în saci returnabili direct din gospodăria cetățenilor.

"ELEVII INFORMEAZĂ COMUNITATEA-CETĂŢENII SELECTEAZĂ”

"Am avut parte de multă acțiune, de multă dăruire și de un interes major din partea elevilor și profesorilor înscriși în concursurile derulate în cadrul campaniei dar mai ales din partea cetăţenilor din judeţele unde s-a desfăşurat proiectul pilot. Și, la sfârșit am tras linie și am constatat că, în 2017 am avut alături de noi peste 95.000 de elevi din peste 230 de școli care au desfăşurat activităţi de conştientizare împreună cu echipele de voluntari ale Echipei EcoAtitudine şi ale FADI. Au fost distribuiţi 1.500.000 de saci galbeni, verzi şi albaştri, în peste 100.000 de gospodării iar ca prim rezultat am avut creşterea cantităţilor de deşeuri de ambalaje colectate la sursă. Am reușit împreună să strângem peste 2.450.000 kg de deșeuri din hârtie, carton, plastic, metal și sticlă.
După o activitate de aproape un an de zile, în care am învăţat împreună cum să selectăm deşeurile, ne pregătim să premiem pe cei mai harnici dintre participanţi" a explicat Stere Creţu – redactor şef al revistei Ecoatitudine Infomediu Europa.
În judetul Argeş, în 54 localităţi din mediul rural şi în oraşele mici, echipele de proiect coordonate de către ADI SERVSAL ARGEŞ, împreună cu ecovoluntarii şi elevii, au mers din poartă în poartă, au informat cetăţenii despre selectarea deşeurilor în propria gospodărie şi au distribuit saci pentru colectare separată, respectiv pliante.
Astfel, au fost colectate separat, sortate şi reciclate peste 1.284 tone deşeuri de ambalaje, în primele 8 luni ale anului 2017.
Au fost premiate pentru performanţă următoarele şcoli din Argeş: Şcoala Gimnazială “Vintilă Brătianu” nr. 1 –Ștefănești, Şcoala Gimnazială Constantin Brâncoveanu –Ștefănești, Şcoala Gimnazială “Vintilă Brătianu” –Ștefănești, Liceul Tehnologic nr. 1 –Mărăcineni, Şcoala Gimnazială MERIȘANI –Merisani și Şcoala Gimnazială SANDA MOVILĂ – Albota.
Premiile au constat în table magnetice 100/200, pachete de papetărie şi pachete pentru sport.
De asemenea au fost premiate şi autoritățile performere privind selectarea deșeurilor: Primăriile Băbana, Lereşti, Budeasa şi Bughea de Jos, care au atins cel mai mare grad de colectare a deşeurilor de ambalaje selectate per kilogram per cap de locuitor.
"Suntem convinşi că anul viitor vom avea şi mai multe localităţi implicate în acest proiect şi, implicit, elevii alături de noi în această muncă pentru un mediu mai curat" a declarat Gabriel Moiceanu.
Obiectivele Consiliului Judeţean Argeş şi ADI Servsal Argeş pentru viitor sunt:
• un grad de 100% acoperire cu servicii de colectare şi transport
• atingerea indicatorilor de reciclare şi deviere de la depozitare de 50% până în 2020, conform Directivei 98/2008 a CE
• diminuarea cantităţilor de deşeuri printr-o gestionare corectă a acestora începând cu selectarea la sursă până la tratarea şi valorificarea fracţiilor nereciclabile (valorificare energetică, compost)
• dezvoltarea prin investiţii complementare a instalaţiilor de tratare mecanico-biologică din centrele de management Piteşti (Albota), Câmpulung, Curtea de Argeş şi Costeşti.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a rămas fără maşină. Vehiculul era unul de lux (costase peste 150.000 de euro) şi i-a fost furat în această dimineaţă chiar de lângă Parlament.
”Dimineaţă, la ora 10.00, am vrut să vin la Comisia de Anchetă şi când am ieşit din bloc nu am mai găsit maşina. Clar am fost urmărit de cineva. În al doilea rand, să furi o maşină de lângă Parlament şi SRI mi se pare o chestie neimaginabilă”, a declarat Rădulescu.
”Maşina este destul de sofisticată, are un sistem de autoblocare. Puteai sa intri, dar nu mai puteai să ieşi. Eu am anunţat ministrul de Interne, Carmen Dan, care era în şedinţă de Guvern, i-am trimis mesaj preşedintelui Dragnea ca să-i spun ca mi s-a furat maşina de aici”, a mai spus parlamentarul argeşean.

Pagina 1 din 30