Miercuri, 29 Noiembrie 2017 10:08

Legea privind vânzarea Vilei Florica e neconstituțională Recomandat

Scris de

Pe 28 noiembrie, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.a) teza întâi din Constituție şi al art.11 alin.(1) lit.A.a) şi art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcționarea Curții Constituţionale, a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii privind achiziționarea imobilului Ansamblul conacului Brătianu - Florica („Vila Florica"), situat în localitatea Ştefăneşti-Arges, de către Ministerul Culturii şi Identității Naționale, formulată de Preşedintele României.
După cum se precizează într-un comunicat al Curții Constituționale, "În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile Legii privind achiziţionarea imobilului Ansamblul conacului Brătianu – Florica („Vila Florica”), situat în localitatea Ștefănești, judeţul Argeş, de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale sunt neconstituţionale.
Pentru pronunțarea acestei soluții, Curtea a constatat că legea examinată are un caracter individual, fiind adoptată în considerarea unui singur caz prestabilit, respectiv pentru achiziţionarea unui imobil, şi nu în vederea aplicării ei unui număr nedeterminat de cazuri concrete. Or, în jurisprudenţa sa, Curtea a reţinut că legea, ca act juridic al Parlamentului, reglementează relaţii sociale generale, fiind, prin esenţa şi finalitatea ei constituţională, un act cu aplicabilitate generală, fără a putea avea caracter individual. Totodată, Curtea a mai constatat că Parlamentul, adoptând legi în domenii care aparţin în exclusivitate actelor cu caracter infralegal, administrativ, a încălcat principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, precum şi prerogativele sale constituţionale, prevăzute de art.1 alin.(4), respectiv art.61 alin.(1) din Constituţie. Curtea a mai reţinut că legea criticată contravine art.4 alin.(2) şi art.16 alin.(1) şi (2) din Constituţie, cu referire la principiul constituțional al egalității în drepturi. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului”.

Citit 496 ori

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.