Luni, 11 Septembrie 2017 10:36

Cal înjunghiat la Curtea de Argeș și lăsat să moară Recomandat

Scris de

Caz şocant la Curtea de Argeş. Un cal înjunghiat, lăsat să moară mâncat de viermi pentru că, după cum reclamă Federația Națională pentru Protecția Animalelor, ”medicul veterinar concesionar refuză tratarea lui şi îi intimidează şi pe alţi veterinari ca să nu se implice, abuzând de poziţia de medic concesionar, răzbunându-se astfel pe proprietarul calului pentru că, în trecut, l-a reclamat pentru săvârşirea de ilegalităţi în cadrul acţiunilor sanitare-veterinare decontate de către stat”.
După cum spune Carmen Arsene, președinta Federației Naționale pentru Protecția Animalelor, ”În data de 31 august, un cal a fost găsit de către deţinătorul acestuia, înjunghiat pe ambele părţi ale capului, de la maxilar şi până la grumaz. Calul, având tăieturi adânci până la os, carnea atârnând şi muşchii secţionaţi, a trebuit să fie “tratat” de către proprietarii acestuia doar prin aplicarea unei soluţii, adică în limita competenţelor lor. Şi asta întrucât medicul veterinar responsabil cu activităţile sanitare-veterinare din Curtea de Argeş, dr Radu Niculae, la care deţinătorii animalului au apelat, a refuzat să ofere ajutor prin cabinetul său, se pare ca urmare a unei reclamaţii făcute de proprietar, precum că în cadrul acţiunilor sanitar-veterinare decontate de către stat, dr Radu Niculae a făcut înregistrări ilegale de bovine. Mai mult, în acord cu informaţiile primite, farmacistul veterinar de la care proprietarii au achiziţionat produsul, a fost admonestat de către cabinetul veterinar al dr. Radu Niculae pentru că a ajutat proprietarii calului!”
Contactat de Jurnalul de Argeș, doctorul Niculae Radu a declarat că personalul de la cabinetul său medical le-a explicat proprietarilor că animalul trebuie să urmeze o procedură terapeutică, inclusiv o anestezie, însă aceștia au refuzat. ”Acum, după două săptămâni, starea calului este foarte urâtă. Eu nu mă bag să îl operez, este foarte riscant”, spune doctorul Radu.
Proprietarii calului au încercat să trateze calul cu prafuri cumpărate de la farmacie, însă acestea nu au dat rezultatele dorite.
În conformitate cu legea 205/2005 privind protecţia animalelor modificată şi republicată în 2014, “maltratarea şi schingiuirea animalelor” reprezintă infracţiuni sancţionabile cu închisoare de până la 1 an. Pentru identificarea şi pedepsirea făptaşului, FNPA a înaintat Poliţiei o plângere penală.

Citit 587 ori

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.