Dacă tot faceţi spitalul viitorului, implementaţi şi un sistem la fel! Ce ziceţi de telemedicină la Mioveni, domnule primar?

0 2.177

Primarul Ion Georgescu a dat publicității noi imagini de pe șantierul spitalului de la Mioveni. Imagini de sus, din dronă, dar și de la baza uriașei structuri din sticlă, beton și oțel. Sau din lateral, imagini care pun și mai bine în valoare superbele muchii geometrice ale edificiului. Trebuie să recunoaștem că imaginile sunt de-a dreptul cosmice. Arată ofertant și sunt aproape ireale pentru o investiție din Argeș.

„Un proiect extraordinar, în care puțini au crezut când am pornit la drum”

Și totul se derulează în timp real, sub ochii noștri, cu termen de recepție în vara acestui an. După centura Piteștiului, noul spital de la Mioveni e a doua mare investiție derulată cu bani de la bugetul de stat în județul nostru după 1989 și, cu siguranță, prima din domeniul sănătății. Cu doza de nebunie în sensul bun, care-l caracterizează, numai primarul de la Mioveni putea pune pe masă un asemenea proiect. Omul e fabulos în habotnicia lui. Are intuiție de geniu și încăpățânare de catâr. Chiar dacă mulți l-au privit chiorâș, când a comunicat public ce vrea să facă, iar alții poate că își dau și acum coate, sperând să se împiedice pe parcurs, Ion Georgescu e în grafic. E singurul politician argeșean care face istorie în timp real și de al cărui nume poți lega ceva palpabil de la revoluție încoace. Dar să cităm chiar din el, mai exact din ce a postat la finele săptămânii trecute: „Încă o etapă din proiectul noului spital se apropie de finalizare. Anveloparea exterioară prinde contur, de la o zi la alta. Cu pași siguri avansăm spre termenul final al acestui proiect extraordinar, în care doar puțini au crezut atunci când am pornit la drum”.

Citiți ce le-a spus Raed Arafat studenților de la Cluj!

Și fiindcă tot se construiește, domnule primar, un spital avangardist, un spital al viitorului în Mioveni, mai faceți un pas înaintea multora, dacă tot veți dota unitatea cu aparatură de ultimă generație la care visează, deopotrivă, medici și pacienți. Gândiți-vă să implementați, în completare la sistemul tradițional, și pe cel de telemedicină. Ați face chiar revoluție în sistemul medical din Argeș. Telemedicina funcționează deja în câteva locuri din țară (Mioveniul ar fi primul din județ care ar implementa așa ceva) și vă dăm exemplu ce a spus Raed Arafat, la o conferinţă susţinută la Universitatea Babeş-Bolyai: „Ne aşteptăm să avem în următorii doi ani o creştere de peste 50.000 de transmisii de telemedicină, care ne permit să identificăm infarcturi, ritmul cardiac grav care necesită intervenţia imediată a echipelor medicale în sprijinul pompierilor şi asistenţilor. Tehnologia ne face să eficientizăm activitatea noastră, ajută pe teren, chiar dacă medicul e la distanţă. Fără tehnologie nu putem merge mai departe, dar este foarte important să înţelegem care sunt locul şi rolul ei şi să ştim ce tehnologie trebuie să adoptăm pentru fiecare segment de care avem nevoie”. Arafat a confirmat, de altfel, că sistemul prespitalicesc a început să fie suplimentat şi cu alte sisteme, cum ar fi cele de videostreeming, de transmitere de imagini în timp real de la faţa locului. Ce vreau să spun în pledoaria mea? Că, fără a fi un specialist, pot să înțeleg că medicina viitorului e strâns legată de medicina procedurilor moderne și a tehnologiei de ultimă ora. Și dacă tot va avea Mioveniul aparatură ca în marile spitale din Tel Aviv, Paris sau New York, de ce n-ar da primarul Georgescu și Consiliul Local un „wild card”, adică o șansă, și telemedicinei?

Telemedicina reduce ratele de morbiditate și mortalitate

De ce, vă veți întreba? Fiindcă telemedicina are un impact pozitiv asupra întregii societăţi. Și pentru a vă convinge, îmi permit să folosesc date și informații apărute într-un articol de specialitate găzduit în revista Capital. De exemplu, telemedicina ajută la reducerea ratelor de morbiditate şi de mortalitate, iar pacienţii monitorizaţi prin soluţii de telemedicină trăiesc cu 15%-55% mai mult decât cei care primesc îngrijiri uzuale. Telemedicina îmbunătăteşte sistemul de sănătate în ansamblu, facilitând accesul la îngrijire pentru un număr mai mare de pacienţi.

Telemedicina reduce durata spitalizării

Ne referim în special la zonele rurale izolate sau la pacienţii care au nevoie de tratament de specialitate de la medici din alte regiuni sau ţări. De exemplu, utilizarea consecventă a soluţiilor de telemedicină de către anumite grupe de populaţie prin participarea în programe speciale (asistenţă pentru vârstnici sau diabetici), prin care membrii utilizează mai puţine resurse pentru îngrijiri medicale, reduce spitalizarea cu 30%-50% şi durata spitalizării cu 24%-48%.

Telemedicina reduce costurile de transport

Totodată, telemedicina cuprinde şi soluţii de teleprezenţă, acestea permiţând consultarea de către echipe virtuale de medici, oferirea de sfaturi în cadrul unei videoconferinţe, gestionarea resurselor şi activităţii în teritoriu, reducerea costurilor de transport. Soluţiile de teleprezenţă pot porni de la un buget mic (chiar sub 10.000 euro), în funcţie de caracteristicile tehnice şi dimensiunea proiectului. Beneficiile evidente ale unui sistem de teleprezenţă sunt: eliminarea unei părţi a deplasărilor, realizarea consultului multidisciplinar, instruirea rezidenţilor, instruirea continuă a întregii echipe medicale, consultaţii de tip second opinion, acces la specialişti pentru clinicile afiliate sau dispersate în ţară.
Marian Staicu

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata