Enoriaşi revoltaţi! Parohul unei biserici din Piteşti, acuzat de distrugeri

0 771

La Biserica „Sfintele Femei Mironosițe” din cartierul Găvana, problemele nu încetează să apară. Dacă în luna octombrie 2018, în cadrul unei conferințe de presă, Narcis Sofianu, consilier local PNL, îl acuza pe preotul paroh al acestei biserici de faptul că a luat teren cu japca din domeniul public, în urmă cu ceva timp, mai mulți enoriași și consilieri din Parohia Găvana IV susțineau că același preot paroh, Victor Pleșa, „distruge ce e făcut cu sacrificii” în biserică, în ciuda împotrivirilor acestora. Nemulțumirile iscate în Casa Domnului au ajuns și la urechile arhiepiscopului Calinic.
Mai mulți enoriași de la Biserica „Sfintele Femei Mironosițe” din cartierul Găvana II sunt nemulțumiți de schimbările pe care le aduce preotul paroh bisericii.
Gheorghe Calea (54 ani), consilier parohial, este unul dintre ei. „Îmi doresc să lase biserica așa cum a fost sau să repare ce s-a stricat, dar să nu distrugă ce s-a făcut. Să nu calce în picioare ce e făcut. Acesta e mesajul nostru. Poate să construiască orice, dar să nu distrugă ce e făcut bun”.
Cea mai recentă nemulțumire a acestor oameni este legată de înlocuirea mozaicului din biserică cu plăci ceramice, operațiune executată de curând. Încă de anul trecut se urmărea acest lucru, dar mai mulți enoriași s-au împotrivit. Mozaicul, spune Gheorghe Calea, a fost realizat într-un timp îndelungat și este unul valoros, la care s-a trudit mult. Dorința acestor enoriași era ca lucrarea de artă, mozaicul de pe podeaua bisericii, să nu fie distrusă.
Enoriașii au și alte nemulțumiri: demolarea scării interioare, înlocuirea instalației electrice și schimbarea gardului inițial cu unul din beton și fier forjat.

„Banul celui care a depus efort ani de zile e călcat în picioare”

„Am încercat să trimitem un memoriu la Episcopie. La Protoiere a zis că îl trimite, dar nu s-a întâmplat așa. Cum a ajuns, aşa a rămas. Totul e controlat. Nu poți să faci nimic. N-ai cu ce să te lupți. Banul celui care a depus efort ani de zile e călcat în picioare. (…) Femeile bătrâne plângeau când au auzit că scoate mozaicul. Nu s-a ținut cont de femeile care au lucrat la acel mozaic. Ele îmi spuneau că aveau sânge pe mâini când lucrau până noaptea târziu la realizarea acelui mozaic. E de nedescris istoricul bisericii, iar acum s-a spoit cu mizerie pe arhitectura de acolo… Un monument construit atât de bine, cu gust și cu migală și sacrificiu (biserica, n.red.)”, mai spune Gheorghe Calea.
Tot consilierul parohial Gheorghe Calea se arată nemulțumit de faptul că gardul vechi al bisericii, un gard viu, a fost schimbat cu unul din beton și țeavă. „Știu ca s-a inundat biserica pentru ca i-au turnat beton gardului. Biserica e pusă într-un suport care acumulează apă, iar apa aceea trebuia să fie eliminată în exterior, în parc. De aceea a fost gard-viu. E pusă pe deal biserica, iar toată acea apă a înecat beciul bisericii, pentru că n-au lăsat drenuri prin gard”, adaugă același enoriaș.
Între timp, mozaicul a fost schimbat cu plăci de granit donate. L-am contactat pe arhiepiscopul Calinic, care nu a vrut să comenteze situația bisericii din Gavana, dar ne-a facilitat legătura cu parohul Victor Pleșa.

Preotul paroh Victor Pleșa: „Nu m-am abătut de la aprobarea care mi s-a dat”

„În urma incendiului de la «Colectiv», din 2016, am demarat întreaga procedură pentru autorizarea ISU. Am descoperit două inadvertențe, una era legată de scara interioară și a doua de sistemul electric al bisericii. Când s-a construit biserica și s-a făcut sistemul electric al acesteia, o parte dintre fire traversau podeaua, pe sub mozaic, ceea ce nu este conform. Pentru a nu se sparge pereții, s-a găsit soluția tehnică de a se pune prin spate lambriurile, ca să putem face partea electrică. Automat, electricul din pardoseală a trebuit desfințat. În momentul acela s-a mai degradat o parte din pardoseală, e adevărat, nu foarte mult. Pe lungimea pardoselii exista o crăpătură principală, care a fost cândva, înainte de a veni eu, umplută cu ciment. A venit Înaltpreasfințitul, un reprezentant de la Arhiepiscopie, au văzut, au constatat. Mozaicul era foarte crăpat, dar aceasta era crăpătura principală care fusese umplută cu ciment și s-a luat decizia ca peste mozaic să se pardosească cu aceste plăci de granit, de un centimetru grosime. Întreaga lucrare este donația unor familii, făra a afecta bugetul parohiei, nici nu aveam bani să facem această lucrare.
Pentru a primi avizarea ISU, ni s-a spus că trebuie să scoatem pe afară scara interioară care urcă la cor, să coboare oamenii de la cor direct în pridvorul bisericii, să nu mai coboare în biserică. În caz de incendiu, să nu se creeze îmbulzeală. Am spart scara, totul a fost făcut cu proiect, cu avizări de la Primărie, cu aviz de la ISU. Când s-a demolat scara, pardoseala s-a mai degradat, pentru că s-a spart cu picamerul. După aceea s-a refăcut podeaua. Nu puteam face podeaua înainte de a demola scara. Așa stau lucrurile. Am făcut consiliu, s-a discutat. Dintre toți consilierii, a fost o majoritate de 9 pentru și 4 împotrivă. S-a luat în considerare majoritatea, ca în orice consiliu. Nu se mai puteau reface aceste crăpături, aşa că s-a luat decizia să se acopere cu plăci de granit. De la Arhiepiscopie a venit o comisie, s-a constatat ca nu m-am abătut de la aprobarea care mi s-a dat pentru a începe lucrarea”, spune parohul de la Biserica „Sfintele Femei Mironosițe”.

Tot preotul Victor Pleșa face lumină și în cazul controversatului gard, construit pe o parte din terenul care nu aparține în mod legal bisericii. În urmă cu 11 ani, Consiliul Local Pitești i-a atribuit Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului un teren de 800 mp, cu folosință gratuită pe 49 de ani, în vederea construirii Bisericii cu hramul „Sfintele Femei Mironosițe” din cartierul Găvana, adica biserica păstorită actualmente de Victor Pleșa. Între timp, preotul paroh Victor Pleșa a construit un gard nou, însă o parte din gard nu este pe suprafața atribuită de Consiliul Local. În 2018, Victor Pleșa, paroh al Parohiei Găvana IV, a solicitat darea în folosință a acelui teren, de 350 mp, solicitare care i-a fost respinsă.
În luna octombrie, consilierul local PNL Narcis Sofianu îl acuza pe preotul Pleșa că a construit gardul pe un teren care nu aparținea în mod legal bisericii. Preotul Pleșa spune însă că nu știa de această neregulă.
În octombrie 2018, în cadrul unei ședințe de consiliu local s-a prezentat situația terenului pe care e construită biserica, iar consilierii locali s-au opus atribuirii suprafeței de 350 mp parohiei, unii dintre ei chiar au cerut demolarea centrului cultural care e construit pe această suprafață.
Părintele Victor Pleșa spune ca ar fi împotrivă dacă s-ar dărâma clădirea din curtea bisericii și ne spune utilitatea acesteia: „Din 2015, în septembrie, aici s-a înființat Centrul Cultural „Sfânta Maria Magdalena”. Avem patru voluntari, profesori de matematică, română, limbi străine (franceză și engleză) și o doamnă profesoară de pictură care acordă meditații gratuite sâmbăta, între 9.30 și 13.30. Anul acesta avem înscriși 27 de copii”, adaugă preotul Victor Pleșa.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata