Web Analytics

Colonelul Ion Bratu, militarul-artist de la Buzoieşti

de | 16.12.2010 20:14 | Cultură

Născut în comuna argeşeană Buzoieşti la 20 martie 1948, colonelul Ion Bratu este unul dintre personajele marcante ale vieţii culturale argeşene. Poet, prozator, autorul unei teorii filosofice şi pictor cu peste 1.000 de tablouri realizate, Ion Bratu are un spirit al ordinii înnăscut, tocmai de aceea a decis să urmeze o carieră militară. Este cunoscut drept colonelul Ion Bratu, acum în rezervă, după ce a servit armata română şi patria timp de 40 de ani.

A lucrat într-o unitate specială de rachete care apăra jumătate de ţară

Ion Bratu a urmat cursurile primare în comuna natală, iar ulterior a urmat doi ani de liceu civil la Costeşti şi doi ani la liceul militar „Dimitrie Cantemir” din localitatea prahoveană Breaza. „Am mers la liceul militar pentru că aceasta era regula jocului la data respectivă. Adică după doi ani de liceu civil se făcea selecţie, iar elementele cele mai bune erau întrebate dacă doresc să urmeze o carieră militară. Eu am urmat acest îndemn lăutric care m-a pasionat de când mă ştiu şi aşa am intrat în armată” ne-a spus pentru început colonelul Bratu. După ce a absolvit liceul protagonistul nostru a urmat cursurile Academiei Forţelor Aeriene, la data respectivă Şcoala Superioară de Ofiţeri de Artilerie Antiaeriană şi Radiolocaţie, la specialitatea Radiolocaţie la Braşov, iar din 1969 a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare de la Bucureşti. După finalizarea cursurilor militare Ion Bratu a fost repartizat într-o unitate specială de rachete care apăra o jumătate de ţară la data respectivă. Cariera militară a protagonistului nostru se opreşte în anul 1998 la funcţia de dascăl  la Şcoala Specială de Aplicaţie de Vânători de Munte de la Predeal cu gradul de colonel. Din acest an Ion Bratu se dedică în totalitate pasiunilor de o viaţă, adică pictura, filosofia şi poezia, pe care în timpul activităţii militare oarecum le-a ignorat.

Autorul unei teorii filosofice

Toată creaţia artistică a colonelului Ion Bratu este centralizată pe o teorie filosofică pe care el însuşi a creat-o şi anume teoria conservativ-rezonantistă. Creaţia literară este formată din eseuri şi micro-eseuri, iar în poeziile sale a căutat întotdeauna să concentreze câte o idee-forţă. Ultima lucrare publicată se numeşte „În căutarea armoniei” şi cuprinde proză eseuri. Pasionat de cultură, de artă şi de frumos în general, colonelul a pictat peste 1.000 de tabouri, abordând teme care ţin de cultura populară românească, natură şi altele. Lucrările sale plastice sunt clasate pe cicluri şi subcicluri, dând dovadă de foarte multă organizare artistică. „Ciuleandra”, „Sânzienele” şi „Peisajele” sunt trei dintre ciclurile mele de creaţii plastice. În „Ciuleandra”, am tratat această temă din punct de vedere floral, simbolic şi ritual” ne-a mai spus autorul picturilor. Soţiei sale, în semn de dragoste, respect şi apreciere, i-a dedicat o serie de lucrări din ciclul „Sânzienele”. Subciclul de picturi dedicat soţiei sale se intitulează „Crăiasa munţilor”, din nou o temă profund legată de cultura populară românească. Dintre flori, a ales să picteze ciulinii, de o frumuseţe pe care uneori o trecem cu vederea, şi floarea de colţ, imaginea reală a „Crăiesei Munţilor”. „Dacă doar 10% din ceea ce am creat va rămâne măcar la nivel de imagine, înseamnă că nu am trudit degeaba. Dacă doar câteva lucrări plastice din cele peste 1.000 câte am realizat vor reuşi să transmită şi un mesaj peste timp, pot spune că mi-am făcut datoria morală şi socială faţă de semenii mei” ne-a mai spus colonelul.

“Esenţa mea este de teoretician militar cu aplecare către filosofie”

“Am creat şi ca militar şi ca artist, mai spune artistul, chiar de la debutul profesional de la vârsta de 21 de ani, dar când am avut timpul fizic necesar am aprofundat ceea ce mă pasiona pe mine cel mai mult. Dar, am pictat şi am scris şi pe timpul carierei militare, însă nu la intensitatea de acum. Esenţa mea este de teoretician militar cu aplecare către filosofie, deci către componenta filosofică a conştiinţei militare. Pornind de la premisa că până la urmă disputa ce se poartă în jurul conceptului de valoare militară constă în a stabili în ce măsură forţa argumentelor privind preeminenţa principiului suficienţei conservative prevalează asupra argumentului folosirii exclusive a forţei în rezolvarea conflictelor. Pornind de la acest principiu pe care l-am scris şi pe o cartea de-a mea care se numeşte “Ce sunt valorile militare?”, temă care a fost pentru prima dată abordată în istoriografia românească am avut această îndrăzneală de a aduce în disputa academică, conceptul de valoare militară”. Până la ora actuală colonelul Ion Bratu a publicat 8 cărţi dintre care menţionăm “Flacăra verde”, care este dedicată revoluţiei de la 1989 din Braşov, “În căutarea armoniei”, un volum de eseuri filosofice, “Şi totuşi unde sunt Rovinele?”, volum în care a dat varianta cea mai plauzibilă a locaţiei Rovinelor, “Ghidul educaţiei militare”, carte care are la bază principalele valori militare sau “Trecătoarea de foc”.

Vrea să doneze cele peste 1.000 de picturi

În pictură Ion Bratu a abordat genul transrealist, dincolo de realism, către transcendent, iar cele peste 1.000 de tablouri se află o parte în galerii şi colecţii personale din ţară şi străinătate, iar o altă parte au fost făcute cadouri diferiţilor oameni dragi şi diferitelor instituţii care i-au găzduit expoziţii în decursul anilor. “Până la data actuală eu sunt o margine de univers, sunt pe începutul acestui univers şi cred că nu m-am împlinit până acum mai mult de 50% din cât aş fi putut să fac până la vârsta aceasta. În general nu se pune în valoare nici măcar jumătate din capacitatea noastră, dar eu cred că eu nu am pus în valoare nici 10% din ceea ce aş fi putut să dau omenirii”. În final, de remarcat faptul că artistul de la Buzoieşti vrea să doneze majoritatea operelor de artă instituţiilor de cultură din judeţ, însă cea mai mare parte a picturilor dumnealui vor ajunge într-un muzeu sătesc din localitatea natală, acolo unde operele de artă ale maestrului vor fi cu adevărat valorificate, iar lucrul acesta va fi posibil cu sprijinul Primăriei comunei Buzoieşti şi a Consiliului Judeţean Argeş.
(Marius Ionel)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii