Web Analytics

La Spitalul judeţean s-au descoperit datorii noi de 111 miliarde lei vechi

de | 20.01.2011 15:41 | Actualitate

# Noul director financiar, Rodica Beşliu (foto), nu-şi poate explica cum au apărut aceste arierate # În vară, Guvernul a plătit peste 116 miliarde lei vechi, reprezentând datorii ale Spitalului Judeţean Argeş.

# În septembrie, anul trecut, Ministerul Sănătăţii a plătit toate datoriile Spitalului Judeţean existente până la data de 30 iunie 2010…
– Da, suma respectivă face parte din trei tranşe, tranşa întâi şi tranşa a doua, până la data de 30 iunie 2010, după care s-a mai făcut o recalculare a lor în baza unor facturi neconstituite. S-a achitat, deci, 16.430.422 lei.
# Deci acestea erau datoriile până la 30 iunie 2010?
– În principiu da, dacă evidenţa a fost corectă din punct de vedere al datelor, al facturilor şi a scadenţei lor, pentru că discutăm de facturi ieşite din termen. Eu nu pot să garantez corectitudinea acestora, dar, în principiu, la 30 iunie 2010 arieratele Spitalului Judeţean trebuiau să fie la zero. Nu ştim exact dacă au fost achitate în totalitate, dar ele trebuiau să fie zero, adică arieratele legale.
# Bun, acum spuneţi-ne ce a determinat Consiliul Judeţean Argeş să comande un audit la sfârşitul anului trecut şi chiar Curtea de Conturi a României să facă un control la Spitalul judeţean?
– Eu nu pot să vă spun acest lucru, dar nu mi se pare nimic ieşit din comun. E ceva normal ca ordonatorul principal de credite să comande o misiune de audit. Este conform legii şi se poate face anual. La fel şi în ceea ce priveşte controlul Curţii de Conturi.

„Nu există o monitorizare informatică a furnizorilor şi nici a contractelor”

# Nu cumva este vorba de apariţia altor arierate?
– Eu vă pot spune că, la 31 decembrie 2010, din contabilitatea pe care eu am găsit-o aici arieratele furnizorilor sunt în valoare de 4.184.641 lei. La închiderea de an, aceste facturi sunt ieşite din termen, adică arierate. În total, toate datoriile, cu arierate cu tot, sunt la aceeaşi dată în valoare de 11.406.886 lei, mai puţin totuşi faţă de momentul preluării de către managerul actual al spitalului. Deci ele au scăzut în luna decembrie.
# Bun, dar vi se pare normal să apară din senin aceste noi arierate, care sunt uriaşe? Înseamnă încă o dată suma pe care guvernul a plătit-o în vară…
– Deci s-au plătit o parte din arierate de către stat şi ce pot să vă spun e că, de la preluarea de către actuala conducere, ele au scăzut pentru că au fost foarte multe sume care vin din urmă. Noi nu putem elimina aceste sume. Dar, aşa este, nu e normal ca în câteva luni să apară alte arierate, deşi ele fusese achitate de stat la o anumită dată. Vă spun şi de ce. Am constatat că nu există o monitorizare pe sistemul informatic a acestor furnizori şi nici a contractelor. În momentul când noi vom avea o monitorizare informatică a contractelor, să se vadă cum s-a livrat, când s-a livrat, vom cunoaşte totul cu exactitate. Cu creionul pe hârtie, în anul 2011, dacă mai încerci să mai ţii evidenţe, lucrurile se complică evident. Nu vreau să acuz pe nimeni, dar asta este situaţia.
# Am înţeles că aceste noi arierate, apărute din senin, vor trebui acum plătite de către spital pentru că acea ordonanţă de urgenţă a Guvernului era valabilă doar pe anul 2010.
– Da, şi dacă îmi aduc eu bine aminte, pentru că sunt de foarte mulţi ani în sistem, este a doua oară, începând din anul 2000, de când există Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, de când se plătesc arierate.

„E posibil ca aceste facturi să fi fost ascunse până acum”

# Doamnă director, mă întorc la aceste datorii apărute din senin pentru că nu vreau să prostim lumea. Spuneţi-ne, de ce au apărut abia acum facturi neachitate din  2007 încoace? Şi de ce nu au fost achitate la 30 iunie 2010, atunci când au venit banii de la Guvern pentru arierate?
– Deci, eu v-am spus totul din datele pe care noi le avem la această dată. Avem câteva semnale de la furnizori, cu facturi mai vechi, pe care însă nu am avut timp să le verificăm.
# Este posibil ca aceste facturi să fi fost ascunse la momentul „30 iunie 2010”?
– Este posibil, nimeni nu este perfect, dar acum trebuie să vedem care au fost motivele, dacă sunt reale semnalmentele date de furnizori. Vom vedea şi lucrul acesta.
# Sunt zvonuri că, până la urmă, arieratele de după 30 iunie 2010 se ridică la vreo 20 de milioane de lei noi, nu la circa 4 milioane cum aţi spus dvs.
– Vom vedea şi lucrul acesta. Deocamdată, aceasta este situaţia actuală pe care noi o cunoaştem. Când s-a făcut auditul, Consiliul Judeţean a făcut nişte reconstituiri de facturi împreună cu firmele respective, adică s-a verificat dacă marfa a fost livrată şi dacă a fost achitată.
# Concret, când veţi afla exact despre ce datorii e vorba?
– De obicei, lucrul acesta se face la finalul anului, dar pentru asta este nevoie de un contact foarte apropiat cu furnizorii şi o situaţie informatică bine pusă la punct.
(Marius Ionel)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii