Web Analytics

Ordonanţa 50 îi bulversează pe cei cu credite bancare

de | 13.01.2011 15:12 | Politica si Administratie

# Doar o lună şi jumătate pentru găsirea unei soluţii avantajoase. Anul trecut Guvernul României emitea celebra Ordonanţă 50 care le dădea posibilitatea celor cu credite bancare să-şi reconsidere contractele cu băncile în sensul eliminării unor comisioane şi al  modificării ratelor indiferent de data dobândirii împrumutului. A urmat apoi o întreagă tevatură în care s-au adăugat acte adiţionale contractelor de credit în spiritul şi litera actului normativ menţionat fie prin acord tacit, fie prin negocierea directă. Ulterior a fost aprobată o lege care schimba modificarea în sensul în care Ordonanţa 50 nu mai producea efecte şi retroactiv ci numai din momentul intrării în vigoare. Adică mare parte din actele adiţionale încheiate între clienţi şi bănci nu-şi mai aveau rostul.
La ora actuală, judecând după normele legii se disting trei situaţii în care se pot afla argeşenii datori la bănci şi afectaţi de Ordonanţa 50.
În primul rând vorbim despre clienţii care au semnat cu banca actul adiţional pentru aplicarea OUG 50 şi pentru care legea prevede că acesta rămâne în vigoare şi îşi produce efectele, în conformitate cu termenii agreaţi. Ponderea acestor clienţi este însă foarte mică.
În al doilea rând vin clienţii pentru care s-a luat în considerare acceptarea tacită şi în cazul cărora actele adiţionale pot fi denunţate în cel mult 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii (30 dec. 2010)
Bancherii au avut obligaţia să notifice toţi clienţii cu credite în derulare în legătură cu modificarea condiţiilor contractuale pentru aducerea acestora în conformitate cu prevederile OUG 50, iar actele adiţionale se considerau acceptate tacit în lipsa unei notificări în sens contrar. În această situaţie se află majoritatea clienţilor, iar legea prevede că actele adiţionale rămân în vigoare, însă pot fi denunţate fie de bancă, fie de clienţi, în termen de 60 de zile. Practic, în acest moment clienţii şi băncile mai au la dispoziţie mai puţin de 50 de zile pentru acest demers.
În ultimul rând şi într-o situaţie incertă se află clienţii care au respins Ordonanţa 50 şi care au încercat să negocieze direct condiţii mai bune cu banca, clienţi pentru care legea lasă un gol de reglementare. Practic, în cazul acestora, banca poate alege să rămână la formula iniţială, înainte de aplicarea OUG 50. Singura alternativă rămasă acestor clienţi este să încerce să refinanţeze împrumutul cu un credit nou.
Cam acestea sunt posturile în care se află acum argeşenii cu credite bancare şi soluţiile la care pot apela. Asta bineînţeles dacă nu cumva mai apare încă un act normativ care să încurce şi mai mult lucrurile.   
(Florin Silvestru)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii