După lungi insistenţe, Spitalul Judeţean Argeş ne-a comunicat numărul pacienţilor care au participat la studiile clinice

0 125

01 SpitalulJudeteanArges# Inițial, oficialii spitalului ne-au spus că numărul pacienților ”este confidențial”. Asta deși, conform Legii 544/2001, datele statistice sunt informații publice

În urmă cu trei ani, Jurnalul de Argeș a scris mai multe articole legate de faptul că Spitalul Județean Argeș încasa din studiile clinice cu beneficiu terapeutic cu mult mai puțin decât doctorii care făceau respectivele studii. Am prezentat atunci și dovezi că Spitalul Județean a încasat de patru ori mai puțin decât un singur doctor în perioada 2012-2014.

În urmă cu o lună și jumătate, am dorit să aflăm de la Spitalul Județean Argeș și numărul pacienților care au participat la studiile clinice. Motiv pentru care am făcut o adresă scrisă în acest sens, în baza Legii 544/2001. Numai că în răspunsul pe care l-am primit de la conducerea Spitalului Județean ni s-a spus că acest număr ”este confidențial”. Asta deși, potrivit legislației în vigoare, inclusiv Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public, datele statistice, inclusiv numărul pacienților nu sunt informații confidențiale. Motiv pentru care pe 13 iulie a.c. am făcut o nouă adresă, în care solicitam din nou numărul pacienților, în conformitate cu prevederile legale. Și, după o lună de așteptare, conducerea Spitalului Județean Argeș ne-a transmis, pe 13 august, informația solicitată: 167 de pacienți au participat la studiile clinice cu beneficiu terapeutic în secțiile Spitalului Județean în perioada 1 ianuarie 2017-31 mai 2018.
În urmă cu doi ani ne-am mai confruntat cu un caz aproape identic de refuz de comunicare a unor date statistice. Concret, Armand Chiriloiu, directorul Direcției Silvice Argeș, a refuzat să ne comunice niște date statistice, motivând faptul că acestea sunt informații confidențiale. Și de abia după ce am făcut o adresă către Romsilva, în care precizam argumentat că datele statistice nu sunt confidențiale, conducerea Direcției Silvice Argeș ne-a transmis informațiile solicitate.
Denis Grigorescu

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata