Dezbatere despre viitorul Europei, la Merişani

0 84

Centrul „Europe Direct” Argeș încheie seria dezbaterilor despre viitorul Europei. Acesta și-a propus ca, pe parcursul anului 2018, să organizeze, în localități ale județului Argeș, patru dezbateri cu cetățenii, în vederea inițierii unor discuții despre cele cinci scenarii ale președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, referitoare la viitorul Europei.
În acest sens, „Europe Direct” Argeș a organizat săptămâna trecută, în parteneriat cu Biblioteca Comunală Merișani și cu Școala Gimnazială Merișani, ultima dezbatere din acest an cu cetățenii despre modul în care Europa se va schimba în următorul deceniu, așa cum este precizat în Cartea Albă. Aceasta reprezintă contribuția Comisiei Europene la summitul de la Roma din 2017 și conține o serie de reflecții pentru o Uniune Europeană cu 27 de state membre, până în 2025. Pentru fiecare scenariu, se pleacă de la premisa că cele 27 de state avansează împreună, ca o Uniune.
Alături de participanții la dezbatere, a fost analizat, rând pe rând, fiecare scenariu în parte: „Continuând pe același drum” – Uniunea Europeană se axează pe realizarea agendei sale de reforme pozitive, “Accent exclusiv pe piața unică” – Uniunea Europeană se reaxează treptat pe piața unică, „Cei care doresc mai mult realizează mai mult” – Uniunea Europeană permite cooperarea mai strânsă între statele membre care doresc să realizeze mai mult în anumite domenii, “Mai puțin, dar mai eficient” – Uniunea Europeană se axează pe obținerea de rezultate mai multe și cu mai mare rapiditate în anumite domenii de politică, acționând mai puțin în alte domenii, „Mult mai mult, împreună” – Uniunea Europeană decide să realizeze mai mult, colaborând în toate domeniile de politică. Cum o Europă unită trebuie să elaboreze o viziune pentru propriul viitor, cele cinci posibile opţiuni pentru viitorul proiectului european acoperă o gamă de posibilităţi şi au un caracter ilustrativ.
Deși la început sceptici cu privire la un viitor mai bun al Uniunii Europene, în urma discuțiilor multiple inițiate, s-a conturat și posibilitatea combinării unor elemente diferite din cele 5 scenarii prezentate, în așa fel încât să producă și mai multe rezultate pozitive pentru cetățenii europeni, în special pentru cei aflați în țări mai puțin dezvoltate. De exemplu, aceștia consideră că existența unor măsuri suplimentare luate de la Bruxelles pentru România ar putea fi favorabilă acesteia, mai ales pentru modalitățile de gestionare a fondurilor europene și pentru înlesnirea birocrației, dar și pentru modul de transpunere a legislației europene în legislația națională.
Dezbaterile din teritoriu au rolul de a identifica așteptările și părerile cetățenilor cu privire la viitorul Europei în următorii ani, rol asumat și de către Centrele „Europe Direct” existente la nivel european.
Ionela Panait

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata