Brânzeturi contrafăcute comercializate în Argeş

0 213

Ministerul Agriculturii a susţinut, la finele săptămânii trecute, după un control efectuat la mai multe unităţi, că persistă fenomenul substituirii produselor sănătoase obţinute din procesarea laptelui cu specialităţi obţinute din grăsimi hidrogenate.

„Echipe mixte formate din inspectori cu atribuţii de control din cadrul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor continuă seria controalelor iniţiate în data de 21 ianuarie 2019, ce au ca scop verificarea conformităţii produselor de la patiserii, cofetării, pizzerii, restaurante/ catering, fast-food-uri, în raport cu materiile prime utilizate şi informaţiile oferite consumatorilor”, a anunţat, vineri, Ministerul Agriculturii.
Astfel, au fost reluate verificările în judeţele Argeş, Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinţi şi municipiul Bucureşti, la 104 operatori economici (din care 34 patiserii, 38 laboratoare cofetărie/patiserie, 19 pizzerii, 7 fast-food-uri, 4 restaurante/ catering şi 2 magazine alimentare).
„Din cele 104 unităţi verificate, 47 unităţi (45%) utilizau ca ingredient principal în produsele oferite consumatorilor specialităţi obţinute din grăsimi hidrogenate şi informau că preparatele conţin diferite categorii de brânzeturi sau caşcaval. Pentru aceste nereguli majore, dar şi pentru alte abateri de la legislaţia sanitar-veterinară au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 194.000 lei”, a transmis Ministerul Agriculturii.
De la data declanşării acestor acţiuni, au fost verificate în total 284 unităţi din 18 judeţe şi din municipiul Bucureşti, fiind constatate fraude alimentare la 110 agenţi economici (reprezentând 39%) prin substituirea produselor obţinute din lapte cu specialităţi obţinute din grăsimi hidrogenate, concomitent cu dezinformarea consumatorilor. Celor 110 operatori le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 855.000 lei.
F. Silvestru

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata